фото нашого земляка В.Чміленка на алеї Героїв Небесної СотніНаприкінці травня в Києві відбувся ХХІ Великий Збір Українських Націоналістів (ВЗУН), в якому взяли участь делегати від всіх обласних організацій О У Н та АР Крим.
Розпочався захід з урочистого відкриття на приміщенні офісу ОУН меморіальної дошки бійцям батальйону ОУН Андрію Юрзі (позивний «Давид») та Василю Кіндрацькому (позивний «Кіндрат»), які загинули в боях з російськими загарбниками на Донбасі.
Голова Проводу ОУН Богдан Червак зазначив, що батальйон ОУН гідно продовжує традиції легендарної УПА, в числі перших добровольчих батальйонів ставши на захист Вітчизни від путінських агресорів та заколотників-сепаратистів, які хотіли віддати Україну на поталу російським імперіалістам. Про самовідданість цих людей національній ідеї свідчить той факт, що перед тим, як стати членами ОУН (членом організації стає особа, яка пройшла кандидатський стаж, отримала рекомендації двох дійсних членів ОУН і відповідної обласної організації та урочисто прийняла Присягу члена ОУН), вони не менше тижня постували, більшість часу проводили в молитві та отримали благословення від священиків на смерть за Україну, якщо доведеться загинути в бою.

Священики Української православної церкви (Київського патріархату) та Української Греко-Католицької церкви провели обряд освячення меморіальної дошки, а також бо-йових прапорів, які будуть передані підрозділам Української Добровольчої армії (колишній батальйон ОУН), що воюють на Сході України.
У своїй звітній доповіді голова ОУН Богдан Червак доповів про роботу організації протягом звітного періоду, назвав здобутки і недоліки. Він наголосив на необхідності консолідації всіх патріотичних сил навколо ідеї відстоювання незалежності України. Свого часу гаслом націоналістів було: «Здобудеш українську державу, або згинеш у боротьбі за неї!». Нині державу маємо, але завдання відстояти її незалежність не менш складне, ніж завдання її здобуття, яке стояло у 30-40 роки минулого століття. Тоді було навіть простіше, вороги були відомі – загарбники-окупанти. Сьогодні ж, в умовах гібридної війни, коли вороги, крім тих, що воюють проти України зі зброєю в руках, перебувають в рядах багатьох європейських партій (як не дивно, серед друзів Путіна, який нібито воює з міфічними фашистами в Україні, є реальні неофашисти з крайніх правих партій типу угорського Йоббіка, французького НФ М.Лепен і подібні), та й серед нас, не секрет, є чимало прихованих недругів незалежної України, які б залюбки зустрічали окупантів з квітами.
освячення бойових прапорів ОУНОУН, засновником якої був полковник Є.Коновалець, - єдина з українських політичних партій та громадських орга-нізацій, яка має вже майже 90-річну історію боротьби за Україну. Тому вона послідовно бореться за консолідацію всіх патріотичних сил. Є певні домовленості з кількома партіями про вироблення спільної платформи під час майбутніх виборів.
Б.Червак говорив про необхідність посилення агітаційної роботи, особливо з молоддю. Бо ж яка нині молодь – такою буде в майбутньому держава. Не можна, аби вона зростала зденаціоналізованою, непатріотичною, потрапила в полон споживацької буржуазної ідеології.
ВЗУН затвердив зміни до Статуту ОУН, обрав керівні органи організації та її керівника (ним знову обрано Б.Червака). Було прийнято також ряд звернень, зокрема до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана та Глави Адміністрації Президента України Б.Ложкіна щодо спорудження на території Меморіального комплексу «Бабин Яр» пам’ятника Олені Телізі та її соратникам – керівникам та членам ОУН, розстріляних гітлерівцями, до голови Львівської обласної державної адміністрації О.Синютки щодо спорудження пам’ятника Євгену Коновальцю – командира корпусу Січових Стрільців, полковника Дієвої Армії УНР, засновника УВО та ОУН на честь його 125-річчя.
Б.Червак відкинув пропозиції деяких делегатів заснувати на базі ОУН політичну партію, яка могла б бути суб’єктом виборчого процесу.
-Поле діяльності політичної партії значно вужче, ніж громадської організації, – сказав він. Тому ОУН і надалі не змінить свій статус.

Анатолій РЯБОКОНЬ, делегат ХХІ ВЗУН.

Почесна варта біля Меморіальної дошки полеглим героя голова Проводу ОУН Б.Червак

На знімках: фото нашого земляка В.Чміленка на алеї Героїв Небесної Сотні; освячення бойових прапорів ОУН; Почесна варта біля Меморіальної дошки полеглим героя; голова Проводу ОУН Б.Червак.
Фото автора.