Олександр Лівак, директор Петрівської ЗШ І ступеняШкола сьогодні – це навчальний заклад, у центрі якого дитина, її психологічний, фізичний стан і соціальне благополуччя. Найважливіша справа нашого навчального закладу – це всебічний розвиток особистості молодшого школяра та турбота про здоров’я всіх учасників навчально-виховного процесу. А це: 19 учителів, 283 учнів. 63% вчителів мають вищу кваліфікаційну категорію.
Робота усього педагогічного колективу спрямована на створення комфортних умов для навчання, виховання та перебування дитини у школі, де функціонує 11 класів, мережа яких відповідає стандартам загальноосвітньої школи.
Упродовж 2012-2016 років школа впроваджує новий Державний стандарт початкової загальної освіти та нову навчальну програму. Адміністрація школи, разом з вчителями та батьківським колективом, створила всі необхідні умови для навчання першокласників. Зокрема, організоване безкоштовне гаряче харчування учнів на перерві та за кошти батьків - в групі продовженого дня; обладнана спальна кімната для учнів, які відвідують групу продовженого дня; обладнані кабінети для викладання предметів інформатики, англійської мови; наявне приміщення для організації рухливих ігор; обладнані відокремлені туалети; створені відокремлені роздягальні з індивідуальними шафами та вішалками; в класних кімнатах наявні ігрові куточки для відпочинку; всі учні школи забезпечені підручниками частково за кошти батьків, зокрема батьки учнів 3-х класів закупили підручники, щоправда - на суму 2000 грн.
Школа несе відповідальність за якість наукових знань, за здоров’я та рівень формування здорового способу життя, відповідність форм, методів і засобів навчально-виховної діяльності віковим, фізіологічним, психологічним особливостям учнів, вимогам щодо охорони їхнього життя і здоров’я. Упродовж навчального року адміністрацією та педагогічним колективом проводиться необхідна робота з виконання вимог охорони дитинства, техніки безпеки, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм. Забезпечуємо стабільний руховий режим учнів: система рухової активності включає уроки фізкультури, рухові паузи на уроках та перервах, фізкультхвилинки. У класних кімнатах здійснюється контроль за нормами освітлення, температурним режимом. Меблі в них промарковані згідно з віковими особливостями учнів. У формуванні здорового способу життя людини важливу роль відіграє правильне харчування. Збалансоване харчування учнів школи організовано за бюджетні кошти. Всі діти харчуються безкоштовно.

Щорічно, коли триває оздоровчий сезон, у школі, за сприяння піклувальної ради, створюються всі умови для повноцінного літнього відпочинку та оздоровлення. У пришкільному таборі відпочинку з денним перебуванням дітей «Ромашка» у минулому році було оздоровлено 171 дитину, у цьому навчальному році оздоровлюється 200 учнів.
Традиційні завдання шкільної освіти у вигляді знань, умінь, навичок уже не повною мірою задовольняють запити сьогодення, адже сучасне суспільство потребує особистостей, здатних практично розв’язувати різноманітні професійні та життєві проблеми, спроможних до самореалізації у різноманітних сферах життєдіяльності. Отже навчально-виховний процес школи спрямовано на формування компетентностей, необхідних для діяльності у сучасному суспільстві; розвиток самостійності; готовності до самооцінки, самоосвіти, самовдосконалення, самореалізації.

Робота зі здібними учнями у 2015/2016 навчальному році проводилася у рамках впровадження районної комплексної програми «Обдарованість» на 2013-2016 роки. На початку навчального року було поновлено шкільний банк даних «Обдаровані діти», сплановано роботу зі здібними дітьми усіх шкільних підструктур. Діяльність учнів не обмежувалася навчальною. Школярі займалися позакласною та позашкільною діяльністю, яка включала інтелектуальну, дослідницьку, культурно-масову, спортивну, художньо-естетичну спрямованість. 64% учнів відвідують гуртки на базі ЦДЮТу. Для самореалізації обдарованої дитини в школі створено всі необхідні умови, а саме: проведено І тур предметних олімпіад з базових дисциплін та І тур конкурсу знавців української мови імені П. Яцика, до яких були залучені 54 учні 3-4 класів.
За підсумками шкільного туру олімпіад для участі в ра-йонному турі було сформовано шкільну команду в складі 11 учасників. У районному турі олімпіад учні вибороли 4 призових місця, зокрема І місць – 2 (математика, українська мова, Гончаренко М., 3-Б клас, вчитель А.М. Комишан); ІІ місць – 1 (українська мова, О. Дорошенко, 4-Б клас, вчитель Т.В. Капустинська); ІІІ місць - 1 (математика, О. Дорошенко, 4-Б клас, вчитель Т.В Капустинська). Загальна кількість балів, яку отримали учасники – 31,6. Середній командний бал 27,6. Завдяки учням, які набрали найбільшу кількість балів (М. Гончаренко, О. Дорошенко) наша команда виступила краще порівняно з минулим роком: піднялася з третьої на другу сходинку в рейтинговій таблиці. Слід зазначити, що найбільше переможців підготували вчителі Т.В. Капустинська та А.М. Комишан.
Упродовж 2015/2016 року активізувалась робота щодо участі учнів школи в районних науково-практичних конференціях. Так, учні 3-В класу П. Діброва, П. Горбанець (вчитель Т.О. Люта), учень 4-А класу Б. Бочаров (вчитель І.І.Гридасова) взяли участь в конференціях та вибороли призові місця.
150 учнів взяли участь у Всеукраїнському природничому конкурсі «Колосок» та 115 учнів - у «Весняному колоску» (координатор - І.В. Семенко), де вибороли «Золоті колоски» та «Срібні колоски»; 41 учень взяв участь в інтерактивному конкурсі «Бобер» (координатор - Н.А.Андрусенко), 29 учнів взяли участь в інтерактивному конкурсі «Кенгуру» (координатор - О.Є. Деркач); 45 учнів взяли участь в інтерактивному конкурсі «Соняшник» (координатор - І.В. Семенко).
Упродовж року в школі проводилися, відповідно до графіка та планів, різноманітні конкурси малюнків, виробів народно-прикладного мистецтва, виробів з природного матеріалу, на кращого декламатора вірша, на кращого знавця творів відомих українських письменників та поетів, на кращу творчу роботу за поданою тематикою та інші. Кращі роботи учнів були представлені на шкільній виставці дитячих малюнків, надруковані в шкільній газеті «Добрик», а їх виконавці нагороджені грамотами, подяками, відзначені у наказах по школі. Учні школи брали участь у районному етапі різних Всеукраїнських конкурсів, фестивалів, виставках.
Упродовж року колектив школи працював над реалізацією виховної проблеми школи: «Виховання всебічно розвиненої творчої високоморальної особистості молодших школярів на основі трансформації педагогічних ідей В.О. Сухомлинського». В закладі створена структура виховної роботи, згідно з якою здійснюється планування. Щопонеділка проводилися загальношкільні радіолінійки, де підводились підсумки проведених заходів, нагороджувались переможці, робилися різні оголошення. В грудні було проведено акцію милосердя «Поділись своїм теплом», присвячену Дню інвалідів, в квітні проводилася акція «Від серця до серця», було створено «Скриньку добрих справ».
З метою усвідомлення дітьми ціннісного ставлення до суспільства і держави, виховання патріотизму, національної самосвідомості кожен робочий тиждень в закладі розпочинався із звучання Гімну України, в травні традиційно проводився Тиждень національно-патріотичного виховання на тему «Що означає бути патріотом своєї держави?». Традиційно щороку проводиться Тиждень морально-етичного виховання на тему «Буду гідним скрізь і всюди, щоб нести Вам радість, люди!». 

Упродовж року в школі функціонувала дитяча організація «Каштанчики». Членами даної організації є 126 учнів 3-4 класів, які об’є-днані в 5 загонів. Кожен загін має свою назву, девіз та обирає стежину, за якою працює. В цьому році організація поповнилася новими членами: це 77 учнів 3-х класів. Прийом здійснювався на урочистій лінійці.
З метою виховання культури читання, залучення учнів до пошуку необхідної інформації, вміння орієнтуватись у різноманітних джерелах інформації, формування у молодших учнів навичок самостійного, свідомого читання книг проводяться бібліотечні уроки. Тематика їх різноманітна: «Як читати книгу?», «Твої перші енциклопедії», «Як книга до людей приходить?», «Періодичні видання для молодших школярів» та інші.
Якість освіти значною мірою визначається знаннями в галузі інформаційних технологій. Неодмінною умовою набуття таких знань є оснащення школи сучасною ком-п’ютерною технікою. На сьогоднішній день у нашій школі є 13 комп’ютерів. Школа підключена до мережі Інтернет. На початок нового навчального року створено комп’ютерний клас, адже в навчальний план вводиться новий предмет «Інформатика», який учні вивчатимуть, починаючи з другого класу. Педагогічний колектив школи отримав сертифікат 100% володіння ІКТ.
У школі, з метою зміцнення матеріально-технічної бази, покращення умов для регулярних занять фізичною культурою і масовим спортом різних вікових груп населення, проведено місячник «Спорт для всіх – спільна турбота». В ході проведення місячника було відремонтовано та пофарбовано обладнання спортивного майданчика для регулярних занять оздоровчою фізичною культурою.
Звичайно, проблеми виникають, але намагаємось їх вирішувати. А насамкінець хочу привітати всіх освітян ра-йону із закінченням навчального року. Найщиріші слова вдячності і шани висловлюю моїм колегам – вчителям та вам, дорогі батьки. Спасибі за вашу невтомну, подвижницьку працю, допомогу, педагогічну та батьківську мудрість. Бажаю всім козацького здоров’я, довголіття, доброї наснаги для звершення всіх наших задумів. Хай обминають ваші оселі біди і негаразди, а залишається лише глибока шана батьків і щира вдячність наших вихованців.

Олександр Лівак, директор Петрівської ЗШ І ступеня.