макШановні жителі Петрового та Петрівського району!

З початком посівного сезону нагадую, що статтею 310 Кримінального Кодексу України передбачається кримінальна відповідальність за незаконний посів або вирощування снодійного маку чи конопель у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.
Слід зазначити, що під посівом у даному випадку розуміють посів насіння або висадку розсади заборонених наркотичних рослин без належного дозволу на будь-яких земельних ділянках, у тому числі в квартирі, на балконі та лоджії в горщикай чи ящиках тощо.
Якщо ж таке діяння вчинене особою, яка була засуджена за цією статтею чи яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 309, 311, 317 КК України, або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або вирощування снодійного маку чи конопель у кількості п’ятисот і більше рослин ,- караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
Звертаю вашу увагу, що за ч. 1 ст. 310 підлягають кваліфікації дії осіб, які незаконно здійснили посів або вирощування снодійного маку чи конопель у кількості менше 500 рослин. Проте зовсім незначна кількість посіяних та/або вирощуваних рослин снодійного маку чи конопель (кілька рослин) може бути підставою для притягнення особи до адміністративної відповідальності за ст. 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає покарання у вигляді штрафу.
Злочин вважається закінченим з моменту виконання дій, що утворюють посів (внесення насіння в ґрунт) чи вирощування (коли здійснюються заходи по догляду) рослинних культур, що містять наркотики, - незалежно від того, чи були вирощені снодійний мак або коноплі, чи був зібраний урожай і вироблено (виготовлені) наркотичні засоби.

Олександр Лисенко, в.о. начальника Петрівське відділення поліції Долинського ВП ГУНП в Кіровоградській області, майор поліції