Вплив пестицидів і агрохімікатів на здоров’я людини

Хімічні речовини — пестициди і агрохімікати, які використовуються для біоло-гічного захисту рослин, в своїй більшості отруйні для людини та сільськогосподарських тварин. Проникаючи в організм, навіть у невеликих кількостях, вони викликають порушення його життєдіяльності, яке, при певних умовах, може перейти в отруєння. Отруєння буде залежати від кількості і властивостей отрути, стану організму та інших умов.
Шляхи проникнення отрути в організм різні. Найбільш небезпечним є потрапляння отрут через дихальні шляхи в газоподібному, пароподібному або порошкоподібному станах. Потрапляння пестицидів в організм людини через шлунково-кишковий тракт можливе при порушенні правил особистої гігієни, при нещасних випадках, при вживанні в їжу забруднених пестицидами овочів та фруктів тощо. Можливе проникнення отрут в організм і через непошкоджену шкіру.

Працювати з пестицидами, як в сільськогосподарському виробництві, так і в побуті, необхідно з використанням спеціального або окремо виділеного одягу для таких робіт, фільтрувальних респіраторів (марлеві пов’язки та протипилові респіратори типу “Пелюсток” бажано не використовувати через їх слабкі захисні властивості). Взуття необхідно мати гумове, як і рукавиці, які захищають шкіру ніг та рук від отрути і після закінчення робіт легко вимиваються від можливих залишків отруйних речовин, захищати очі герметичними окулярами.
Застосування пестицидів та агрохімікатів на відкритому ґрунті не допускається, коли температура повітря вище +200С, після дощу, випарування роси. Найкращий час вранці до 10 години, надвечір з 18 до 22 години та при відсутності вітру. В цей час мінімальні висхідні потоки повітря, що забезпечує кращу ефективність при обробці рослин, запобігає можливому отруєнню працюючих та інших людей.
Важливим елементом, при застосуванні пестицидів та агрохімікатів у відкритому ґрунті (сільськогосподарські поля, городи, сади, дачні ділянки тощо) буде дотримання таких простих вимог, як врахування напрямку вітру — рухатись, під час обробки, спиною проти вітру, обов’язкове інформування власників сусідніх ділянок та будинків про терміни проведення обробок, застережні заходи щодо непотрапляння отрути в колодязі, на овочеві та ягідні культури (петрушку, зелену цибулю, окріп, салати, горошок, полуницю та малину), які посилено поглинають отрутні хімічні речовини. Необхідно звертати увагу на присутність дітей поблизу оброблювальних ділянок та навіть і через декілька днів після закінчення робіт.
Згідно з чинним законодавством юридичні чи фізичні особи, котрі використовують пестициди і агрохімікати для обробки великих сільськогосподарських площ, повинні завчасно, але не пізніше як за 2 доби, повідомляти населення чи власників сумісних сільськогосподарських угідь про місця, строки і методи внесення названих хімічних речовин. Під час проведення таких робіт, у радіусі 200м від межі ділянок, що обробляються, повинні виставлятись відповідні попереджувальні знаки, окремі способи внесення пестицидів вимагають дотримання відповідної санітарно-захисної зони до житлових будинків, місць відпочинку, тваринницьких комплексів, водоймищ від 300-500м при наземному використанні шляхом обприскування та до 1000-5000м авіахімічним методом. Закон України “Про бджільництво” зобов’язує попереджувати через засоби масової інформації пасічників про виконання вищезазначених робіт не пізніше ніж за 3 доби. У повідомленні необхідно вказувати дату обробки, назву, ступінь і строк дії токсичності препарату. Така інформація повинна бути надана пасічникам, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблювальних площ.
При наявності перших ознак отруєння пестицидами (запаморочення, кашель, задишка, блювота, біль в животі та інші симптоми), необхідно негайно припинити роботу і звернутись в найближчий лікувальний заклад або викликати швидку медичну допомогу. До прибуття медичних працівників необхідно вийти або вивести потерпілого із зони, яка оброблялась, зняти засоби індивідуального захисту, звільнитись від забрудненого одягу. При попаданні пестициду на шкіру та в очі, слід негайно промити їх великою кількістю чистої води (промивати шкіру з допомогою мильного розчину тампонами з тканини чи вати).
По завершенню робіт з пестицидами і агрохімікатами необхідно зняти з себе одяг, взуття та засоби індивідуального захисту, ретельно, з милом вимити руки та обличчя, прополоскати водою порожнини рота, горло, прийняти душ.
Необхідно пам’ятати, що хімічні засоби захисту рослин для підвищення врожайності, внаслідок неправильного використання або поводження з ними, можуть стати джерелами нещасних випадків та отруєнь.
Бережіть своє здоров’я, здоров’я своїх близьких і рідних.

Тетяна ЖАЛОБА, начальник управління агропромислового розвитку РДА.