Заробітна плата - одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, підприємців та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. Вона є показником досягнень і прорахунків суспільства.
Проблема своєчасності виплати заробітної плати та досягнення розміру її виплати, який міг би бути дійсно основною складовою забезпечення належного рівня життя громадян району, є головним пріоритетом в діяльності керівництва ра-йону по реалізації завдань його соціально-економічного розвитку.
Яким, на сьогодні, в нашому районі є стан справ із виплати заробітної плати?
Статистичні дані за результатами роботи господарського району у першому кварталі очікуються незабаром, тому скористаємося деякими поточними показниками заробітної плати, які маємо в оперативному використанні за результатами щомісячного моніторингу.
Розмір середньомісячної заробітної плати в районі станом на 01.05.2016 року – 2965,96 грн. (розрахунково), що складає 101,9 % від її розміру за січень-березень 2016 року (2908,52 грн.).

Розмір середньомісячної заробітної плати в галузі сільського господарства, за січень – квітень 2016 року складає 3013,97 грн., що становить 102,9 % від її розміру за січень-березень 2016 року (2927,57 грн.), за квітень місяць цей показник складає 3279,25 грн.
Такі показники ми маємо з врахуванням того, що до 01.05.2016 року розмір мінімальної заробітної плати, встановленої Законом, складав 1378 грн. З 01 травня цей показник складає 1450 грн.
При цьому із загальної кількості роботодавців, які використовують найману працю, 38 – виплачували заробітну плату в межах вищезазначеного мінімального розміру –1378 грн. Всього, таким чином, було «ощасливлено» 98 працівників.
Згідно Закону України «Про оплату праці» заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.
Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.
Мінімальна ж заробітна плата - це законодавчо встановлений розмір заро-бітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт).
До мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати. За таких підходів, найманий працівник, в кращому випадку, отримує мінімальні відрахування до страхового соціального пакету, за рахунок якого буде виплачуватися пенсія.
Такий стан речей, з огляду оцінки зусиль найманого працівника, не є добропорядним.
Тим більше, що 15 керівників сільськогосподарських фермерських господарств самі собі нараховують середньомісячну заробітну плату в межах мінімального розміру.
Саме ця обставина дає право стверджувати, що в цілому ряді випадків, де нараховується зарплата в межах мінімальної, має місце виплата заробітної плати в «конвертах».
Виявленню випадків виплати «тіньової» заробітної плати підпорядкована діяльність робочої групи з питань легалізації «тіньової» зарплати та зайнятості населення, яка утворена розпорядженням голови рай-держадміністрації.
Цими днями в районі започатковано проведення рейдів по обстеженню суб’єктів господарювання спільно із Управлінням Держпраці в Кіровоградській області. Така взаємодія дала свої результати, поки що тільки в смт Петровому. На часі проведення таких рейдів і в інших населених пунктах району.

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації