вони стали обличчям на боротьбу з «мирним» атомом, що вийшов з-під контролю; зразок посвідчення до пам’ятного знаку «Ліквідатор аварії на ЧАЕС Петрівщини»Тридцять років потому

Ось уже за лічені дні – 26 квітня 2016 року, все прогресивне людство планети в скорботі і жалобі пом’яне хвилиною мовчання героїв-ліквідаторів, які, ціною власного життя і здоров’я, своїми тілами закрили смертоносне жерло розбурханого людською недбалістю Чорнобильського реактора, згадає з вдячністю також і тих, кому чудом пощастило залишитись живими. 

Заходи з вшанування ліквідаторів будуть проведені і в нашому районі, тож розпочну з того, що хоча б частину з них згадаю поіменно. Отож першими з наших земляків на захист рідної землі від страшної техногенної катастрофи стали ганнівчани О.В.Бабенко, О.В.Іванов, М.А.Канюк, В.О.Коваленко, А.О. Манько, С.Ю.Севастьян, Г.А.Штефан, С.В.Якуб, В.К.Линговський, петрівчани М.Д.Тайдаков, В.М. Попіль, С.Г.Попович, Г.О. Поляков, П.І.Куницький, В.В.Козинець,  С.В.Москаленко та  В.Кривий, жителі Чечеліївки В.М.Козак, М.М.Андрусенко, М.Г.Нетюхайло, А.Г.Фурса, новостародубці Г.М.Кулініч, В.Ю.Кісельов, В.В.Чудний, Ю.І.Верещак та В.В.Малина, баштинці І.М.Левченко та С.О. Кухта, жителі Володимирівки В.М.Тузніченко, В.М.Циганок, А.І.Погорілий, А.Й. Троцький та А.І.Бабенко, олександрівець В.В.Лихошерст, жителі Петрівського О.М.Богуславський, С.Устимчук, В.В.Яцина, М.В.Мазур, В.А.Сікун, С.Юрченко, А.Скворцов, В.Кіцела та О.Зініч і ще багато-багато інших. Загалом же Петрівщина на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи спорядила близько 150 чоловік. І кожен з них гідно виконав поставлене командуванням завдання, адже майже всі були військовозобов’язаними і були призвані на ліквідацію аварії через військовий комісаріат.

Карен Караханян та Ірина ШаповалДев’ятий рік поспіль у Петрівській районній державній адміністрації проводиться перший тур щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець» серед працівників апарату та структурних підрозділів райдержадміністрації, в якому цього року взяли участь 4 державних службовці.
Визначення кращого за рівнем підготовки обумовлювалося участю кожного з учасників конкурсу в кількох етапах конкурсних завдань. Претендентам на звання «Кращого державного службовця» довелося продемонструвати свої знання Конституції України та законодавства про державну службу; законодавства, що стосується функціональних повноважень державного органу та посадових обов’язків державних службовців, які брали участь у першому турі Конкурсу, уміння правильно та грамотно складати ділові документи, володіти сучасними комп’ютерними технологіями.

Вітання з 95-ти річчямЗ нагоди 95-ти річчя від дня народження учасника бойових дій у Другій світовій війні Івана Романовича Копійку з с.Петрівське відвідали голова районної ради Тамара Сакара, заступник голови райдержадміністрації заступником Тетяна Панета разом із головою ради ветеранів України Олегом Гіюком та представником Петрівської сільської ради. Вони вручили подарунок та поспілкувалися з ветераном і з членами його родини.
Іван Романович щойно повернувся з лікування у обласному госпіталі, тож поділився своїми враженнями. З великою цікавістю гості слухали спогади про фронтові дороги та самовіддану працю, якій віддав більш ніж півстоліття.
Іван Романович Копійка народився 1921 року у селищі Петровому. Закінчивши школу, пішов працювати у колгосп ім. Шевченка  трактористом. Так, працюючи на полі, почув звістку про війну.
Воював у 189 гвардійській дивізії, звільняв м.Кіровоград, був поранений. Далі після лікування потрапив у Прибалтику, звільняв Литву, Латвію, Естонію. Там і почув звістку про Перемогу.
За мужність і самопожертву у роки війни Іван Романович Копійка нагороджений орденами «Красная звезда» та «Отечественная война І степени», трьома медалями «За отвагу» та багатьма іншими нагородами. На запитання, чому так стримано розповідає про заслужені нагороди, відповідає: «А що там казати? Воював як годиться, не ховався за спини інших, завжди «ліз у саме пекло», тому, мабуть, і нагородили».

начальник Петрівського ККП Володимир Колісник керує роботою по прокладці нової водопровідної магістралі (на задньому плані працівники підприємства Віталій Сорокін, Володимир Настенко, Сергій Стрига та мешканець однієї з місцевих вулиць Олександр Сперисенко)Не секрет, що однією з найбільших проблем сьогодення при здійсненні повноважень по забезпеченню життєдіяльності переважної більшості населених пунктів у нашій країні стала проблема з утриманням об’єктів житлово-комунальної сфери, в першу чергу – багатоквартирних житлових будинків, основна частина яких, скажімо в Петровому, була споруджена ще 30-40 років тому, а деякі вже «відмітили» й піввіковий ювілей.

Причин цьому де-кілька: по-перше, припинила діяти радянська система управління житлово-комунальним господарством, якою свого часу багато хто з нас був незадоволеним і на яку постійно нарікали, але яка насправді, виявляється, була не такою вже й поганою, просто тоді нам не було її з чим порівнювати. Принаймні, за усієї недосконалості, якою тоді справді нерідко була позначена діяльність усіляких ЖЕКів, ЖЕДів та домоуправлінь, просто неможливо було собі уявити, що багатоквартирний будинок може простояти півстоліття без капітального ремонту. Зараз, на жаль, цим когось уже важко здивувати. По-друге, значна частина кому-нікацій, які зведені були для обслуговування цих будинків, вже також сягнули досить поважного віку і також потребують заміни. Зокрема, це стосується систем водопостачання та водовідведення (каналізації).

7 квітня 2016 року працівниками Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області на базі Петрівського НВК за участі підоблікових неповнолітніх проведено спортивні заходи, приурочені до Всесвітнього дня здоров’я. Зокрема, серед учнів молодших та старших класів проводилися змагання з піонерболу та легкої атлетики. Також учням розповіли, чому і як це свято увійшло в традицію, що дата святкування Всесвітнього дня здоров’я приурочена до дня створення Всесвітньої організації охорони здоров’я, а точніше до дня прийняття статуту цієї організації.
Кожен повинен знати, що у наш час здоров’я — це не просто відсутність хвороб, а, передусім, фізична, психологічна та соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища. Згідно з даними вчених, здоров’я залежить від багатьох чинників: більше ніж на 50% воно обумовлено способом життя людини, ще близько 40% — соціальними й природними умовами життя, і лише 10% становить спадковість. Тому здоров’я має дуже дорогу ціну, а відтак потрібно себе загартовувати і берегти здоров’я змолоду .
Тож у Всесвітній день здоров’я ми бажаємо всім його зберегти якомога найдовше, всім хворим - якнайшвидшого одужання, а всім нам з вами - бути здоровими і життєрадісними! Зі святом вас, дорогі жителі Петрівщини!

Григорій Лось, фахівець з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області

РІШЕННЯ

від 29 березня 2016 року № 81
смт Петрове

Про затвердження положення про сектор Петрівської районної ради з реєстрації місця проживання фізичних осіб

Розглянувши пропозицію голови Петрівської районної ради від 15 березня 2016 року № 01-35/41/1, відповідно до положень Конституції України, керуючись пунктом 27 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законами України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та «Про адміністративні послуги», на виконання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг», з метою оптимізації роботи щодо реєстрації, зняття з реєстрації місця проживання осіб, враховуючи висновки та рекомендації постійної комісії районної ради з питань діяльності територіальних громад, об’єднання громадян, регламенту, депутатської етики та дотримання законності, районна рада ВИРІШИЛА:
1. Затвердити положення про сектор Петрівської ра-йонної ради з реєстрації місця проживання фізичних осіб (додається).
2. Встановити, що сектор реєстрації місця проживання фізичних осіб Петрівської районної ради методично підпорядковується Центру надання адміністративних послуг Петрівської районної державної адміністрації.
3. Це рішення оприлюднити в газеті «Трудова Слава» та на офіційному веб-сайті Петрівської районної ради.
4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань діяльності територіальних громад, об’єднання громадян, регламенту, депутатської етики та дотримання законності.

Голова районної ради Т. Сакара

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 884 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для під-тримки галузі тваринництва, та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва, яким передбачено часткове відшкодування вартості тварин на безповоротній основі суб’єктам господарювання за закуплені ними тварини у період із жовтня попереднього року до жовтня поточного року у розмірі  до 50 відсотків вартості.

Шановні жителі Петрівщини!

Від імені Петрівського районного парламенту дітей хочу звернутися до всіх людей, небайдужих до проблем екології та чистоти довкілля. Усі добре знають приказку: «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!». На жаль, культура поведінки в довкіллі наших земляків не на високому рівні. Як юні, так і дорослі жителі району залишають після себе велику кількість сміття, де б вони не з’являлися - це і парки, і пляжі, і вулиці, і шкільний двір, і територія біля установ та організацій. Скрізь можна знайти викинуту обгортку чи папірець, поліетиленовий пакет чи пластикову пляшку.
Ми твердо впевнені, що все це ненадовго, адже з кожним роком знаходиться все більше і більше людей, які роздільно збирають сміття, возять використані батарейки у спеціальні пункти прийому і добровільно працюють на суботниках.
Ми, юні парламентарі, не екологи за освітою, ми не зовсім розуміємо, як боротися з парниковим ефектом і врятувати китів. Але ми живемо на Петрівщині і бачимо, що НАШ район міг би бути набагато чистішим і привабливішим.
Ми не агітуємо вас відмовитися від усіх зручностей, а всього лише пропонуємо вести звичний спосіб життя, в якому буде трохи більше екологічної свідомості. Це питання вибору, а не обмежень.

Етюд

Місто, покрите добром.. Шляхетним, величним, немов саме сонце. Місто радісне, чуттєве, прекрасне, місто насолоджується власним життям, як мати першою посмішкою новонародженої дитини. 

Місто-ідилія, місто-мрія, місто-щастя. Сліпучо-білий, сміливо-жовтий, тремтливо-зелений, бузково-ніжний - головні кольори його цвітіння, подиху, життя.
Місто, на вході якого стоять почуття Щирості, Справедливості, Відданості, Кохання.
Місто осяяне, воно виплекане й живе тою тремтливою, але, водночас, сильною надією та вірою. Люди цього міста живуть любов’ю до нього, вони творять його кожен день.
Коли в країні вибухнув бунт, криваві суперечки, розпочалась війна між громадянами однієї крові, єдиної нації, спільної віри, місто продовжувало жити власним життям. Воно жило думкою, що не здатні брати по крові піти з мечами один на одного. І дивлячись на кожну нову жертву, воно малюючи моральні сходинки в собі, не вірило.
А мільйони людей в тисячах інших міст вже готувались до бою, готувались відстоювати своє. Відстоювати те, що було їхнім: білі українські хати з півниками біля тину, українську пісню, батьківське суворе слово, материну надію, силу й міць козаків, їхній характер, сумні мрії бурлаків та заробітчан, стражденність кріпаків, пророче слово Шевченка, пам”ять про репресії сталінського режиму, закон про 5 колосків, шухляди шістдесятників, життя на виживання в перші роки незалежності, помаранчевий відквіт інших ідей, та забувати, знищити в пам’яті триєдиний біло-червоно-синій нагадувач про світове лідерство. В цих коротких реченнях біль, радість, пам’ять всього народу, кожної людини.
І це хочуть забрати? Хочуть знищити?
Протест, величезна хвиля котиться, минає, змітає за собою все, вона несе в собі те невимовне обурення, злітає все вище і вище, й вибухає, молить, говорить невимовним плачем.

Календар ігор

   Господарі  Гості  Дата  Початок
     Коло:1
     Тур:1
 1 "Інгулуць-2" "Шляховик" 18.04.2016 18:00
 2 ФК "Фаворит" "Локомотив-ГЕОІД" 17.04.2016 16:00
 3 ФК "Головківка" "Колос" 16.04.2016 16:00
 4 ФК "Долинська" "Новатор" 16.04.2016 16:00
     Тур:2
 5 "Шляховик" "Новатор" 24.04.2016 16:00
 6 "Колос" ФК "Долинська" 23.04.2016 16:00
 7 ФК "Фаворит" ФК "Головківка" 24.04.2016 16:00
 8 "Інгулуць-2" "Локомотив-ГЕОІД" 27.04.2016 18:00
     Тур:3
 9 "Локомотив-ГЕОІД" "Шляховик" 01.05.2016 16:00
 10 ФК "Головківка" "Інгулуць-2" 04.05.2016 17:00
 11 ФК "Долинська" ФК "Фаворит" 30.04.2016 16:00
 12 "Новатор" "Колос" 01.05.2016 16:00
     Тур:4
 13 "Шляховик" "Колос" 08.05.2016 17:00
 14 ФК "Фаворит" "Новатор" 07.05.2016 17:00
 15 "Інгулуць-2" ФК "Долинська" 08.05.2016 17:00
 16 "Локомотив-ГЕОІД" ФК "Головківка" 07.05.2016 17:00
     Тур:5
 17 ФК "Головківка" "Шляховик" 15.05.2016 17:00
 18 ФК "Долинська" "Локомотив-ГЕОІД" 14.05.2016 17:00
 19 "Новатор" "Інгулуць-2" 18.05.2016 17:00
 20 "Колос" ФК "Фаворит" 15.05.2016 17:00
     Тур:6
 21 "Шляховик" ФК "Фаворит" 22.05.2016 17:00
 22 "Інгулуць-2" "Колос" 25.05.2016 18:00
 23 "Локомотив-ГЕОІД" "Новатор" 22.05.2016 17:00
 24 ФК "Головківка" ФК "Долинська" 21.05.2016 17:00
     Тур:7
 25 ФК "Долинська" "Шляховик" 28.05.2016 17:00
 26 "Новатор" ФК "Головківка" 29.05.2016 17:00
 27 "Колос" "Локомотив-ГЕОІД" 28.05.2016 17:00
 28 ФК "Фаворит" "Інгулуць-2" 01.06.2016 18:00
     Тур:8
 29 "Шляховик" "Інгулуць-2" 08.06.2016 18:00
 30 "Локомотив-ГЕОІД" ФК "Фаворит" 05.06.2016 18:00
 31 "Колос" ФК "Головківка" 04.06.2016 18:00
 32 "Новатор" ФК "Долинська" 04.06.2016 18:00
     Тур:9
 33 "Новатор" "Шляховик" 12.06.2016 18:00
 34 ФК "Долинська" "Колос" 11.06.2016 18:00
 35 ФК "Головківка" ФК "Фаворит" 12.06.2016 18:00
 36 "Локомотив-ГЕОІД" "Інгулуць-2" 15.06.2016 18:00
     Тур:10
 37 "Шляховик" "Локомотив-ГЕОІД" 19.06.2016 18:00
 38 "Інгулуць-2" ФК "Головківка" 22.06.2016 18:00
 39 ФК "Фаворит" ФК "Долинська" 18.06.2016 18:00
 40 "Колос" "Новатор" 19.06.2016 18:00
     Тур:11
 41 "Колос" "Шляховик" 21.08.2016 18:00
 42 "Новатор" ФК "Фаворит" 20.08.2016 18:00
 43 ФК "Долинська" "Інгулуць-2" 17.08.2016 18:00
 44 ФК "Головківка" "Локомотив-ГЕОІД" 20.08.2016 18:00
     Тур:12
 45 "Шляховик" ФК "Головківка" 28.08.2016 18:00
 46 "Локомотив-ГЕОІД" ФК "Долинська" 27.08.2016 18:00
 47 "Інгулуць-2" "Новатор" 24.08.2016 19:00
 48 ФК "Фаворит" "Колос" 28.08.2016 18:00
     Тур:13
 49 ФК "Фаворит" "Шляховик" 04.09.2016 18:00
 50 "Колос" "Інгулуць-2" 31.08.2016 18:00
 51 "Новатор" "Локомотив-ГЕОІД" 04.09.2016 18:00
 52 ФК "Долинська" ФК "Головківка" 03.09.2016 18:00
     Тур:14
 53 "Шляховик" ФК "Долинська" 10.09.2016 18:00
 54 ФК "Головківка" "Новатор" 11.09.2016 18:00
 55 "Локомотив-ГЕОІД" "Колос" 10.09.2016 18:00
 56 "Інгулуць-2" ФК "Фаворит" 07.09.2016 19:00