Шановні жителі Петрівщини!

Від імені Петрівського районного парламенту дітей хочу звернутися до всіх людей, небайдужих до проблем екології та чистоти довкілля. Усі добре знають приказку: «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!». На жаль, культура поведінки в довкіллі наших земляків не на високому рівні. Як юні, так і дорослі жителі району залишають після себе велику кількість сміття, де б вони не з’являлися - це і парки, і пляжі, і вулиці, і шкільний двір, і територія біля установ та організацій. Скрізь можна знайти викинуту обгортку чи папірець, поліетиленовий пакет чи пластикову пляшку.
Ми твердо впевнені, що все це ненадовго, адже з кожним роком знаходиться все більше і більше людей, які роздільно збирають сміття, возять використані батарейки у спеціальні пункти прийому і добровільно працюють на суботниках.
Ми, юні парламентарі, не екологи за освітою, ми не зовсім розуміємо, як боротися з парниковим ефектом і врятувати китів. Але ми живемо на Петрівщині і бачимо, що НАШ район міг би бути набагато чистішим і привабливішим.
Ми не агітуємо вас відмовитися від усіх зручностей, а всього лише пропонуємо вести звичний спосіб життя, в якому буде трохи більше екологічної свідомості. Це питання вибору, а не обмежень.

З настанням тепла розпочалися весняні толоки. Органи учнівського самоврядування є їхніми активними учасниками та закликають вас, дітей та дорослих, до активної участі у реалізації районного проекту «Школа та село - наш дім, ми господарі в нім», в акції «Посади вишню – окрасу рідного краю» та долучитися до Всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою разом!»

23 квітня 2016 року Україна в черговий раз приєднається до всесвітньої екологічної ініціативи і проведе масштабну всеукраїнську соціально-екологічну акцію з прибирання зелених зон та благоустрою територій «Зробимо Україну чистою разом!», яка відбудеться з 10 години по всій території України.
Акцію «Зробимо Україну чистою!» проводить молодіжний рух «Let’s Do It, Ukraine!». Це частина міжнародного проекту «Let’s Do It, World!», який об’єднав вже 112 країн для того, щоб піклуватися про екологію нашої планети. Це щорічна одноденна всеукраїнська соціально-екологічна акція з прибирання та благоустрою засмічених зелених зон та місць громадського відпочинку. Акція в Україні кожного року об’єднує біля чверті мільйона українців і волонтерів, які в один день і в один час в рамках еко-фесту виходять разом на прибирання.

Тож давайте і ми, жителі Петрівщини, приєднаємося до цієї акції і дружно вийдемо на вулиці своїх населених пунктів, щоб не лише прибрати територію, а й докорінно змінити ставлення до свого життєвого простору, прищепити потребу не смітити та дбати про довкілля.
Надаючи перевагу активізації екологічної свідомості, ми усвідомлюємо, що, водночас, потрібно посилювати штрафні санкції проти тих, хто смітить. Тож звертаємося до органів місцевої влади з проханням штрафувати тих, хто смітить, а також створювати умови для збирання й вивозу сміття.
Школярі Петрівщини згуртувалися заради однієї мети – зробити рідний край чистішим, приєднайся і ти!
Усім підприємствам, установам, організаціям всіх форм власності та всім громадянам-мешканцям Петрівського району - прохання підтримати нашу ініціативу у прибиранні та благоустрою територій району.

Анна Стожкова, голова РПД