доповідає І.ЛуговаЗ колегії райдержадміністрації

Далеко не завжди на сесіях районної ради, засіданнях колегії районної державної адміністрації, нарадах та інших подібних заходах розглядаються якісь глобальні, надзвичайно знакові і масштабні, як для районної громади, проблеми. Частіше депутати та посадовці обговорюють питання повсякденної життєдіяльності району, приймають відповідні рішення.

У передостанній день березня відбулося чергове засідання колегії райдержадміністрації.

З інформацією «Про виконання районної програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа на період до 2015 року» виступила начальник служби у справах дітей районної державної адміністрації Ірина Лугова.

Постанова Верховної Ради України

Про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи

(Відомості Верховної Ради (ВВР), 2015, № 49-50, ст.470)

26 квітня 2016 року виповнюються 30-ті роковини з моменту страшної для всього людства техногенної ядерної катастрофи - аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Відповідно до Порядку проведення конкурсу щодо набуття права оренди об’єктів та майна спільної власності територіальної громади сіл, селищ Петрівського району, затвердженого рішенням районної ради від 05 квітня 2012 року № 227, районна державна адміністрація оголошує намір щодо передачі в оренду наступних об’єктів:

 № з/п  Назва вільного об’єкта  Характеристика об’єкта  Місце розташування об’єкта   Площа об’єкта 
 1. Частина нежитлового приміщення будівлі школи  цегляне смт Петрове, вул. Ілліча, 38 Кабінет № 108, 16,2
 2. Частина нежитлового приміщення будівлі школи  цегляне смт Петрове, вул. Ілліча, 38 Кабінет № 108а, 5,6

 

Дата і час проведення конкурсу – 26 квітня 2016 року о 10.00.

Місце проведення конкурсу – сесійна зала районної ради.

Кінцевий строк прийняття заяв про участь у конкурсі – 21 квітня 2016 року.

Заяви про участь у конкурсі з переліком необхідних документів подаються до відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури районної державної адміністрації за адресою: смт Петрове, вул. Жовтнева, 20, кабінет № 103.

Довідки за тел. 9-62-62

Геннадій Горбанець, начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації

Вже кілька років минуло відтоді, як ПСП «Зарічне» очолив Андрій Давидовський, торік обраний депутатом районної ради. Завдяки вірно вибраній стратегії господарювання, наполегливому втіленню в її життя, молодому керівникові вдається крок за кроком будувати господарство нового європейського типу, а вдало сформований ним трудовий колектив сприяє інтенсивному розвитку сільгосппідприємства. Під час нашого спілкування ми попросили його розповісти про перші кроки та перспективи розвитку господарства такого напрямку.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2015 року № 758 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загально - суспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (відносини у перехідний період) із змінами та доповненнями та розпорядження голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 31 березня 2016 року № 127-р «Про внесення змін до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 28 березня 2016 року № 122-р» продовжено використання природного газу населенням для індивідуального опалення житлових будинків в опалювальному періоді 2015/2016 року до 01 травня 2016 року.

Управління соціального захисту населення.

Перевага, яка не втілилася у результат

Деяким розчаруванням для нас був позначений черговий виїзний матч чемпіонату України серед клубів другої ліги, в якому наш «Інгулець» зустрічався у Нікопольському районі сусідньої Дніпропетровщини  з аутсайдерами першості – командою «Нікополь-НПГУ». Слід зазначити, що до цього сімнадцятого туру нікопольчани здобули всього 5 очок, не програвши з 16-ти ігор лише 3 поєдинки, та здобувши лише одну перемогу і дві нічиї. Тож, здавалося, що й «Інгулець» на Нікопольщині особливих проблем не матиме. Та не так сталося, як гадалося. Принагідно, пригадалися слова президента «Інгульця» Олександра Поворознюка, виголошені ним ще на початку чемпіонату, коли наша команда лише тільки розпочинала свої виступи на професійному рівні: «Професійний футбол докорінно різниться від аматорського хоча б тим, що тут відверто слабких команд немає і не може бути. Всі футболісти розуміють, що спорт – це їх професія, яку вони обрали свідомо, тож від професіоналізму на полі залежить і успішність ігрової кар’єри кожного з них. А відтак від кожної з команд – чи то лідер першості, чи то аутсайдер – можна чекати усіляких сюрпризів, адже аутсайдер несподівано може  «вистрілити», продемонструвавши в окремих матчах якість гри, якою не поступатиметься лідерові».

Трубайчук Марія ОлексіївнаПершого квітневого дня сумна звістка вразила багатьох жителів Петрівщини, – не доживши всього один день до свого 92-го дня народження, пішла з життя член районної організації ветеранів України, учасниця бойових дій у Великій Вітчизняній війні Трубайчук Марія Олексіївна.

Народилася Марія Олексіївна 2 квітня 1924 року в Петровому, в бідній, багатодітній родині. Після закінчення місцевої семирічки пішла працювати в місцевий колгосп «Хлібороб». А вже незабаром її мирну працю, як, власне, і працю мільйонів радянських людей, перервала війна. На фронт Марія пішла у 1943-му році, щойно лише їй виповнилося 18 років. Одразу потрапила на передову, де на посаді санінструктора порятувала не одну сотню поранених бійців, витягаючи їх на собі з-під обстрілу. Тут же, на фронті, познайомилася і зі своїм майбутнім чоловіком – капітаном Трубайчуком Василем Миколайовичем, що проходив службу в одній з нею дивізії. В одному з боїв також зазнала тяжкого поранення (пізніше воно стало причиною визнання її інвалідом І групи), але після лікування в госпіталі знову повернулася в стрій і воювала вже аж до закінчення війни. Звістку про Перемогу зустріла в Угорщині, після чого одружилися з Василем Миколайовичем і переїхали жити на його батьківщину – в Городецький район Хмельницької області. Тут вона влаштувалася в місцевий колгосп ім. Кутузова,  де й пропрацювала все своє трудове життя аж до виходу на пенсію в 1979 році. За цей період народили 4-ох дітей – сина і трьох доньок, які згодом порадували батьків онуками і правнуками. Після виходу на пенсію, повернулася на рідну Петрівщину, де ще два роки – з 1979-го по 1981-й - пропрацювала сторожем в колгоспі «Дружба».

учасники конкурсу «Міс освітянка та містер освітянин-2016»Днями в приміщенні ЦДЮТ відбувся традиційний районний конкурс «Міс освітянка та містер освітянин – 2016», в якому взяли участь кращі молоді вчителі району: Марина Лут – вчитель англійської мови в початкових класах Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів, Марина Могильна – практичний психолог Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Тетяна М’ясковська – вчитель зарубіжної літератури Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Максим Варфоломєєв – вчитель трудового навчання Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Микола Стець – вчитель початкових класів Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів та Євген Ткаченко – вчитель фізичної культури Балахівської ЗШ І-ІІІ ступенів.

У святі (а це було саме свято професійної майстерності молодих педагогів) взяли участь Тетяна Панета – заступник голови райдержадміністрації, Григорій Москалець – начальник відділу освіти райдержадміністрації, Людмила Горбанець – голова районного комітету профспілки працівників освіти і науки, Тамара Самохвал – завідувач Балахівським ДНЗ, депутат районної ради та Віра Сім’ян – педагог – ветеран. Оцінювало виступи молодих вчителів журі у складіТ.Панети, Г.Москальця, Л.Горбанець.

призери конкурсуДля будь-якої здорової дитини рухова активність є життєвою необхідністю, через яку вона  пізнає світ. Заняття фізкультурою і спортом дозволяють зберегти здоров’я, самореалізуватися, знайти нових друзів.

Щороку районний фестиваль-конкурс «Молодь обирає здоров’я» збирає своїх учасників та активних глядачів до Петрівського Будинку культури, куди цього разу з’їхалися дев’ять команд загальноосвітніх закладів нашого району. У залі були присутні й члени журі у складі Григорія Москальця, Валентини Савостікової, Валентини Бойко та Ірини Лугової.

Всі діти бачать себе зірками або баскетболу, або футболу, а в залі запалали нові зірки: паркуру, брейк-денсу, акробатики, гімнастики. Популярізація здорового способу життя серед дітей спонукає їх займатися улюбленими видами спорту, консультувати зразками здорового та корисного харчування, відкривати у молоді спортивні таланти. На сцені конкурсанти були і в образах лікарів, і професійних тренерів та спортивних консультантів, і дієтологів. Охоче розповідали глядачам про шкідливі звички й безцінну користь вітамінів. Певне, слід завдячувати вчителям і тренерам, які зуміли не тільки навчити, але й зарядити дітей любов’ю до спорту, виховати звичку до здорового способу життя, адже всі звички закладаються в дитинстві.

ГлюкометрЦукровий діабет - одна з найгостріших проблем сьогодення

Симптоматика, лікування та профілактика

Цукровий діабет сьогодні - одна із провідних медико-соціальних проблем. Мільйони людей в усіх країнах світу страждають на це захворювання. Цукровий діабет посідає третє місце у світі після серцево-судинних і онкологічних захворювань. У 1965 р. в світі близько 30 млн людей мали цукровий діабет, а у 1972 р. - вже 70 млн. За різними джерелами, сьогодні в світі налічується від 120 до 180 млн хворих на діабет, що становить 2-3% від усього населення планети.

За даними ВООЗ у світі зареєстровано 175 млн хворих на діабет. У 2025 році їх буде вже 340 млн. Раніше на діабет II типу страждали люди старші за 40 років, сьогодні ж він зустрічається і у дітей. Медики пов’язують це, в тому числі зі зростанням споживання продуктів з високим глікемічним індексом: солодощів, виробів з борошна вищого ґатунку, солодких газованих напоїв тощо. Вуглеводи, що містяться в них, миттєво перетворюються на глюкозу, для засвоєння якої потрібний інсулін. Чим більший вміст глюкози в крові, тим інтенсивніше утворення інсуліну. Проблема полягає в тому, що поступово це призводить до розладів ендокринної системи, що спричиняє порушення вуглеводного, жирового та інших видів обміну. Знижується проникність клітинних мембран інсулінозалежних тканин, збільшується вміст глюкози в крові. Поступово в печінці зникають запаси глікогену, функція печінки змінюється.