учасники конкурсу «Міс освітянка та містер освітянин-2016»Днями в приміщенні ЦДЮТ відбувся традиційний районний конкурс «Міс освітянка та містер освітянин – 2016», в якому взяли участь кращі молоді вчителі району: Марина Лут – вчитель англійської мови в початкових класах Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів, Марина Могильна – практичний психолог Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Тетяна М’ясковська – вчитель зарубіжної літератури Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Максим Варфоломєєв – вчитель трудового навчання Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Микола Стець – вчитель початкових класів Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів та Євген Ткаченко – вчитель фізичної культури Балахівської ЗШ І-ІІІ ступенів.

У святі (а це було саме свято професійної майстерності молодих педагогів) взяли участь Тетяна Панета – заступник голови райдержадміністрації, Григорій Москалець – начальник відділу освіти райдержадміністрації, Людмила Горбанець – голова районного комітету профспілки працівників освіти і науки, Тамара Самохвал – завідувач Балахівським ДНЗ, депутат районної ради та Віра Сім’ян – педагог – ветеран. Оцінювало виступи молодих вчителів журі у складіТ.Панети, Г.Москальця, Л.Горбанець.

Благословенний день, коли зробив ти вибір –

Служінню дітям присвятить себе:

Нагодувати їх духовним хлібом,

Зерно в душі посіяти святе.

Підручники, конспекти і малюнки,

Журнали, списки, бесіди, батьки,

Проблеми, навантаження, стосунки,

Сміливі мрії й перші помилки …

Учительським все серцем пережито

У мріях, у думках, у почуттях.

Дитяче серце у твоїх долонях –

Допитливе, відкрите і просте.

Тобі довірив Бог його наповнить

Святим зерном, що згодом проросте.

В.Сім’ян: «Наснаги вам і терпіння, юні колеги!»Як показав подальший хід конкурсу, ці слова якнайкраще характеризують людську і професійну сутність  ще зовсім юних вчителів, які зробили перші кроки педагогічною нивою, посіяли свої перші зерна добра і любові в дитячі серця. Ще вчора вони самі були учнями – допитливими, старанними, веселими, а іноді і бешкетливими, а сьогодні на них дивляться очі допитливих, старанних (і не дуже), веселих і бешкетливих вихованців. Вони навчають і продовжують навчатися, бо ж недаремно говорять, що учитель живе до тих пір, поки він сам навчається, а той, хто перестає бути учнем, перестає бути учителем. І конкурс, в якому вони взяли участь, став одним із аспектів їхнього навчання, однією зі сходинок до вершин професійної майстерності.

Я не вперше як журналіст беру участь у подібних заходах. Завжди серед учасників траплялися молоді люди, особливо відзначені педагогічним талантом, які не випадково обрали цю нелегку професію. Але такий дійсно «зірковий» склад учасників, як цього разу, трапляється не завжди. Кожен з них – надзвичайно яскрава, різнопланова і харизматична особистість.

Як на мене, то справжньою родзинкою цьогорічного конкурсу став Микола Стець. І справа не тільки в тому, що він кохається і в поезії (не тільки любить вірші, а й пробує свої сили в поетичному слові), і в музиці (створює власні ремікси на відомі композиції), і в спорті (особливо полюбляє баскетбол і волейбол). Головне, що він обрав професію вчителя саме початкових класів, що я вважаю надзвичайно цінним явищем, адже серед вчених побутує думка, що учні, особливо молодші, дуже позитивно сприймають вчителів-чоловіків, яких серед педагогів-початківців загалом, на жаль, зовсім небагато.

С.Завалій та Т.Сакара спілкуються з молодими вчителямиЩе однією родзинкою не лише конкурсу, а й загалом педагогічної ниви Петрівщини, є Марина Лут – надзвичайно позитивна, справжня дівчина-весна, дівчина-радість, про таких кажуть «сонячна дівчинка». Крім високої професійної майстерності, яку вона продемонструвала, має широкий спектр захоплень: орігамі, робота з бісером, фотомистецтво, поезія, в якій пробує і власні сили. А ще вона – щирий патріот, їй не байдужа доля України, болить те, що діється в нашій державі нині, тож не сумніваюся, що її вихованці також виростуть справжніми свідомими громадянами України.

Всі учасники – різнопланові і талановиті особистості. Вразив інтелектом, досконалим володінням ІТ-технологіями Євген Ткаченко, який продемонстрував приклад 3Д – моделювання (на моделювання лампи розжарювання пішло три місяці кропіткої праці!). Марина Могильна розповіла про своє захоплення – виготовлення віночків. Виявляється, що це досить складна праця (скоріше - обряд), бо ж кожна з 12 квіток, з яких має складатися віночок, - це певний символ з глибоким змістом.

Максим Варфоломєєв захоплюється образотворчим мистецтвом, вважає, що малювання – це безкрайній простір, який сягає аж за горизонт. Він продемонстрував художню міні-виставку, ознайомивши присутніх зі своїми картинами, створеними в різних жанрах, з використанням різної техніки – від акварелі до графіки.

Тетяна М’ясковська виявилася талановитим прозаїком, прочитала хвилюючий етюд «Феєрія міста», присвячений нашому буремному сьогоденню (з ним ми плануємо невдовзі ознайомити читачів на сторінках нашої газети).

загальне фото на пам’ятьВсі учасники конкурсу були відзначені в різних номінаціях, а переможцями журі одноголосно визнало Марину Лут і Максима Варфоломєєва.

Вітаючи переможців конкурсу (а переможцями слід вважати всіх учасників, бо всі вони продемонстрували якнайкращі якості тих, хто засіває дитячі душі мудрим, добрим, вічним), Г.Москалець сказав, що традиційний конкурс щороку демонструє нову, оригінальну палітру молодих педагогічних талантів. Учитель або є, або його немає, середини не може бути. Нинішній конкурс показав, що в ньому взяли участь молоді люди, які володіють синтезом всіх якостей, притаманних Вчителю. Тож ветеранам педагогічної ниви є кому передати естафету.

Від імені ветеранів юних колег привітала Віра Сім’ян.

- Наша родина налічує вже кілька поколінь педагогів із загальним стажем понад 250 років, – зізналася Віра Іванівна. Я свідок вже кількох десятків подібних конкурсів. Їхні учасники вже давно стали шанованими і досвідченими вчителями, та й мої доньки, які також обрали цю професію, вже стали ветеранами педагогічної праці. Пройде час, і ви будете оцінювати юних колег, ділитися з ними своїм досвідом. Тож терпіння вам і наснаги на цьому шляху!

Т.Панета, вітаючи молодих вчителів з успішним виступом, зауважила, що ще раз пересвідчилася в тому, що наша молодь розумна, гарна і патріотична. Вона вручила спеціальний приз за патріотизм М.Стецю. Ще один приз – за кращу стіннівку вручили представниці Новостародубської школи М.Лут.

А наступного дня з молодими вчителями зустрілися керівники району. Зустріч відбулася в кабінеті голови райдержадміністрації Сергія  Завалія. У ній взяли участь голова районної ради Тамара Сакара, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, начальник відділу освіти райдержадміністрації Григорій Москалець, відповідальні працівники відділу освіти, керівники навчальних закладів, в яких працюють молоді педагоги.

Г.Москалець представив молодих вчителів керівникам району, а вони самі коротко розповіли про свої перші кроки на освітянській ниві, підтримку з боку керівництва навчальних закладів і старших колег, поділилися враженнями про роботу, відповіли на запитання С.Завалія.

Сергій Володимирович зауважив, що високо цінує їхню роботу, намагання повною мірою оволодіти педагогічною майстерністю. Він привітав їх з першими успіхами, побажав великих досягнень у справі навчання і виховання підростаючого покоління, запевнив, що районна влада і надалі буде з великою увагою ставитися до потреб галузі, її розвитку.

До цих слів приєдналася і Т.Сакара.

- Я, на жаль, не мала змоги побувати на конкурсі молодих вчителів, в якому ви брали участь, але мені розповіли, що ви просто чудові ентузіасти, закохані у справу, яку для себе обрали, що ваші очі горять любов’ю до дітей і завзяттям, тож з нетерпінням чекала зустрічі з вами, – зізналася Тамара Вікторівна. Вона побажала юним педагогам великих успіхів і особистого щастя.

Марина Лут від імені своїх колег – молодих вчителів - висловила щиру вдячність керівництву району, відділу освіти, керівникам навчальних закладів і старшим колегам за те, що тепло прийняли у трудові колективи, допомагають порадами, діляться досвідом. Вона зазначила, що спілкуючись з колишніми друзями по навчанню, які працюють в інших районах і областях, довідалася, що далеко не скрізь таке ставлення до молодих спеціалістів, як на Петрівщині, тож вони заздрять тому, якою турботою охоплені молоді педагоги в нашому районі.

Завершилася зустріч приємними хвилинами: керівники району вручили молодим вчителям квіти і конверти з матеріальним заохоченням.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках:  учасники конкурсу «Міс освітянка та містер освітянин-2016»; В.Сімян: «Наснаги вам і терпіння, юні колеги!»; С.Завалій та Т.Сакара спілкуються з молодими вчителями; загальне фото на пам’ять.

Фото автора.