Трубайчук Марія ОлексіївнаПершого квітневого дня сумна звістка вразила багатьох жителів Петрівщини, – не доживши всього один день до свого 92-го дня народження, пішла з життя член районної організації ветеранів України, учасниця бойових дій у Великій Вітчизняній війні Трубайчук Марія Олексіївна.

Народилася Марія Олексіївна 2 квітня 1924 року в Петровому, в бідній, багатодітній родині. Після закінчення місцевої семирічки пішла працювати в місцевий колгосп «Хлібороб». А вже незабаром її мирну працю, як, власне, і працю мільйонів радянських людей, перервала війна. На фронт Марія пішла у 1943-му році, щойно лише їй виповнилося 18 років. Одразу потрапила на передову, де на посаді санінструктора порятувала не одну сотню поранених бійців, витягаючи їх на собі з-під обстрілу. Тут же, на фронті, познайомилася і зі своїм майбутнім чоловіком – капітаном Трубайчуком Василем Миколайовичем, що проходив службу в одній з нею дивізії. В одному з боїв також зазнала тяжкого поранення (пізніше воно стало причиною визнання її інвалідом І групи), але після лікування в госпіталі знову повернулася в стрій і воювала вже аж до закінчення війни. Звістку про Перемогу зустріла в Угорщині, після чого одружилися з Василем Миколайовичем і переїхали жити на його батьківщину – в Городецький район Хмельницької області. Тут вона влаштувалася в місцевий колгосп ім. Кутузова,  де й пропрацювала все своє трудове життя аж до виходу на пенсію в 1979 році. За цей період народили 4-ох дітей – сина і трьох доньок, які згодом порадували батьків онуками і правнуками. Після виходу на пенсію, повернулася на рідну Петрівщину, де ще два роки – з 1979-го по 1981-й - пропрацювала сторожем в колгоспі «Дружба».

Батьківщина високо оцінила бойові заслуги Марії Олексіївни. За мужність і героїзм, виявлені в роки Великої Вітчизняної війни, її було нагороджено орденом «За мужність» та низкою бойових і ювілейних нагород.

Але тяжке поранення з роками таки дало себе знати: останні десять років Марія Олексіївна була майже прикутою до ліжка, і ось невблаганна хвороба зробила свою чорну справу - 1 квітня 2016 року перестало битися серце цієї мужньої і благородної людини.

 * * *

Петрівська районна рада, районна державна адміністрація та члени Петрівської районної організації ветеранів України глибоко сумують з приводу смерті

Трубайчук Марії Олексіївни.

Висловлюємо щире співчуття рідним, близьким і друзям покійної. Світла пам’ять про Марію Олексіївну назавжди збережеться в серцях усіх, хто її знав. Царства небесного Вам, дорога наша Маріє Олексіївно!