Вже кілька років минуло відтоді, як ПСП «Зарічне» очолив Андрій Давидовський, торік обраний депутатом районної ради. Завдяки вірно вибраній стратегії господарювання, наполегливому втіленню в її життя, молодому керівникові вдається крок за кроком будувати господарство нового європейського типу, а вдало сформований ним трудовий колектив сприяє інтенсивному розвитку сільгосппідприємства. Під час нашого спілкування ми попросили його розповісти про перші кроки та перспективи розвитку господарства такого напрямку.

- Андрію Миколайовичу, що спонукало Вас стати на шлях таких значних, кардинальних  перетворень?

- Ще тоді, коли Микола Олексійович, мій батько, і мій головний наставник, депутат обласної ради, довірив мені керівництво господарством, я відчував, що прийшов час переходити на більш сучасний рівень господарювання, хоча, звичайно, основним його стрижнем залишилася створена колишніми працівниками матеріально-технічна база, яка була ними дбайливо збережена. Тож хочеться подякувати їм за це. На території Новостародубської сільської ради, окрім нашого, діють ще два великих сільгосппідприємства: ТОВ «Агрофірма «Маяк» і філія ТОВ «Верес», проте село чомусь має не досить привабливий вигляд. Тож ми вирішили не лише ефективно господарювати, а й максимально сприяти розвитку сільської інфраструктури, адже тут ми народилися, тут живуть наші батьки, родичі і односельці, то хто ж, як не ми, змінюватиме обличчя села на краще. У цих справах надаємо максимальну допомогу сільській раді і сподіваємося, що наш почин більш активно підтримають й інші місцеві колеги-сільгоспвиробники та громада села.

-А чи маєте достатню матеріальну базу для здійснення цих задумів?

- Звичайно, без попередньо отриманих прибутків було б неможливо допомагати в таких обсягах. Хотілося б, щоб ця вже давно започаткована добра традиція збереглася і діяла й тепер на таких засадах, коли бізнес буде орієнтований на розвиток громади. До цього було здійснено багато виробничих  заходів. Спочатку оновили машинно-тракторний парк. Впровадження комплексу новітніх технологій вирощування високих врожаїв зернової групи дало можливість значно збільшити прибутки від рослинницької галузі. Це згодом дало можливість акцентувати увагу і на тваринництві. Нелегким був початок, адже ми повністю вибракували непродуктивне поголів’я ВРХ та свиней і закупили тварини високопродуктивних порід. Також довелося відремонтувати та модернізувати тваринницькі приміщення, налагодити технологію вирощування тваринницької продукції за європейськими стандартами. Як мені особисто, так і профільним спеціалістам нашого господарства вдалося побувати у багатьох розвинутих сільгосппідприємствах як в Україні, так і за кордоном задля вивчення та впровадження їх передового досвіду. Тоді ознайомившись з передовими технологіями, подумалося: а чим ми гірші? Тож з великим ентузіазмом взялися за розвиток цієї справи. За кілька років спрямували в розвиток тваринництва понад 40 мільйонів гривень і, як бачите, результат не забарився. Вже на протязі трьох років вдалося не лише оновити поголів’я сільськогосподарських тварин, а й добитися значного підвищення їх продуктивності. За рахунок впровадження науковообгрунтованих технологій утримання та вирощування уже маємо середньодобовий надій на корову 23,5 кг молока, а на кінець року плануємо подолати семитисячний рубіж. Окремі ж Ласуні, напевне, дадуть навіть і десятитисячний. За рахунок збалансованих калорійних кормів, які готуємо у власному кормоцеху, маємо щодобовий кілограмовий  приріст живої ваги на одну голову  яловичини та 800-900 грамів на відгодівлі свиней. Зараз працюємо над нарощуванням поголів’я тварин, тож у тваринницькій галузі має збільшитися і кількість робочих місць. У нашому підприємстві створена аналітична група, обов’язки керівника якої покладені на мого заступника Миколу Звенигородського. Спеціалісти групи аналізують економічні показники, аби оптимізувати обсяги затрат для збільшення продуктивності праці, завжди у пошуку всього нового у виробничому процесі, всебічно вивчають ринок збуту та налагоджують партнерські стосунки.

- Як плануєте подальшу діяльність сільгосппідприємства?

- Перш за все, не збираємося зупинятися на досягнутому. Я тільки що говорив про збільшення поголів’я сільськогосподарських тварин, тобто в найближчій перспективі плануємо утримувати щонайменше 1 тисячу голів ВРХ, половину з яких становитиме дійний гурт. Передбачаємо також довести поголів’я свиней до 4 тисяч, а на відгодівлі утримувати близько 2 тисяч голів. Згодом маємо організувати повний цикл по вирощуванню та переробці сільськогосподарської продукції. Для цього вже придбали олійницю та млин, на яких буде проведено ремонт приміщень і реконструкцію цехів, а для переробки тваринницької продукції облаштуємо власний ковбасний цех, а в перспективі, можливо, і молокопереробний. Це дасть змогу в подальшому реалізовувати продукцію через власну торговельну мережу. Тепер не секрет, що деякі товаровиробники налагодили виготовлення продуктів харчування з мінімальною кількістю натуральних інгредієнтів. Я ж переконаний, що здешевлення продукції за рахунок зниження її  якості - не кращий варіант для повноцінного харчування, до того ж, технологія ця  вже невдовзі не матиме жодної перспективи.

- Якщо ми спершу почали розмову про співпрацю із органами місцевого самоврядування, то хотілося б почути, чи маєте вже якісь намітки в подальшій роботі?

- Звичайно, маємо. Вже незабаром плануємо ініціювати продовження робіт з впорядкування селища, будівництва дитячого футбольного поля, а у Новостародубському ЗНЗ сприяємо створенню спортивної секції з боротьби. А ще замовили виготовлення проекту мультифункціонального майданчика для занять тенісом, баскетболом та міні-футболом. На даний час ми вже маємо впорядковане за сучасними технологіями футбольне поле для проведення змагань. Для команд створені всі зручності. Мешканці селища - як дорослі, так і юні - повинні мати умови для заняття спортом за власними вподобаннями та реалізувати свої здібності. Громада також повинна зрозуміти, що діяти потрібно спільно, ефективно, адже у виграші від цього залишаться всі. Про це буду говорити з депутатами на сесії сільської ради. Хочу достукатися і до колег-сільгоспвиробників, адже всі ми однаково користуємося як орендованою землею, так і об’єктами інфраструктури села. Та коли виникла потреба впорядкувати місцевий парк,то чомусь усі роботи довелося виконувати лише ПСП «Зарічному». Хіба це правильно? Виходить, що іншим суб’єктам господарювання достатньо лише отримати хороші прибутки від використання землі та вчасно розрахуватися з орендодавцями? Невже їм байдуже, в якому стані наше довкілля, якої якості маємо медичне обслуговування населення та інші спільні проблеми? На мою думку, так не повинно бути, адже, щоб досягти належного рівня життя - потрібно об’єднати зусилля. Наше  ПСП «Зарічне» обробляє землі на території Новостародубської, Луганської та Зеленської сільських рад і завжди долучається й долучатиметься  надалі до вирішення їх соціальних проблем.

Сьогодні ж ПСП «Зарічне» у пошуку однодумців-господарників, адже як у виробничому, так і в соціальному плані ми вже маємо певні досягнення та напрацювання і готові для обміну досвідом.

- Що ж, дякуємо за цікаву розмову та бажаємо подальших успіхів.

Спілкувався Сергій АНДРУСЕНКО.