доповідає І.ЛуговаЗ колегії райдержадміністрації

Далеко не завжди на сесіях районної ради, засіданнях колегії районної державної адміністрації, нарадах та інших подібних заходах розглядаються якісь глобальні, надзвичайно знакові і масштабні, як для районної громади, проблеми. Частіше депутати та посадовці обговорюють питання повсякденної життєдіяльності району, приймають відповідні рішення.

У передостанній день березня відбулося чергове засідання колегії райдержадміністрації.

З інформацією «Про виконання районної програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа на період до 2015 року» виступила начальник служби у справах дітей районної державної адміністрації Ірина Лугова.

Станом на 1 березня 2016 року на первинному обліку служби у справах дітей перебуває 145 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 133 з них влаштовано до сімейних форм виховання, 12 – до державних дитячих закладів. На виконання районної програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа та згідно з розпорядженням голови райдержадміністрації «Про створення інвентаризаційної комісії» службою у справах дітей, спільно з районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділом регіонального розвитку, містобудування та архітектури районної державної адміністрації, сільськими, селищними радами у 2013 році проведена інвентаризація житла дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа. Обстежено 116 житлових приміщень, які на праві власності чи праві користування належать дітям даної категорії. П’ять будинків знаходяться в непридатному для проживання стані, 44 – в придатному, але потребують косметичного ремонту чи ремонту даху, підлоги.

На даний час 7 дітей мають житло на праві власності, 31 дитина не має житла, 102 дитини мають право на користування  житлом опікунів, піклувальників, прийомних батьків,або своїх батьків. Службою у справах дітей вживаються заходи щодо забезпечення взяття органами місцевого самоврядування дітей вказаної категорії на квартирний облік. Станом на 1 січня 2016 року всі вони перебувають на такому обліку. 15 дітей мають власне майно (земельні паї), над ним призначено опіку.

Вартість програми забезпечення дітей житлом складає 85,0 тис.грн (кошти місцевих бюджетів), але програма виконувалася за рахунок позабюджетних коштів. Протягом 2013-2015 років 4 дитини забезпечені житлом за позабюджетні кошти, у грудні 2015 року розпочато процес оформлення ще одного житлового будинку на дитину, яка знаходиться під опікою.

З наступного питання – «Про роботу районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за 2015 рік» інформувала його директор Оксана Стулій. Вона докладно розповіла про роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. У 2015 році функціональні повноваження Центру були значно розширені, передбачено, зокрема, проводити соціальну роботу з демобілізованими учасниками АТО. Але, в результаті скорочення значної кількості посад фахівців із соціальної роботи, збільшилося навантаження на решту працівників.

Загалом центр виконує покладені на нього функції, його робота досить ефективна, але є і ряд проблем, які заважають ще більшій ефективності. Це скорочення посад фахівців із соціальної роботи в сільських, селищних радах, і брак транспортних засобів для виїзду на місця з метою надання практичної допомоги сім’ям, здійснення моніторингу та інших заходів.

Третім питанням порядку денного став звіт заступника керівника апарату – начальника відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату районної державної адміністрації Тетяни Притули «Про стан виконання делегованих повноважень органів виконавчої влади виконкомом Зеленської сільської ради з питань забезпечення комплексного розвитку підвідомчої території». Як зазначила доповідач, загалом виконком Зеленської сільської ради делеговані повноваження виконує у повному обсязі, хоча є і певні незначні недоліки.

З усіх питань порядку денного члени колегії прийняли відповідні рішення.

У «Різному» голова райдержадміністрації С.Завалій зупинився на питанні благоустрою населених пунктів. Він зауважив, що цією роботою слід впритул зайнятися вже сьогодні, аби до Великодня та до решти травневих свят лише підтримувати належний стан територій. Сергій Володимирович повідомив, що з цього приводу зустрічався з керівниками провідних сільгосппідприємств району. Вони висловили готовність долучитися до цієї роботи, зокрема до впорядкування лісосмуг та узбіч доріг.

- Названі підприємства завжди допомагають вирішувати ті чи інші проблеми, але слід ширше залучати до цього і одноосібників – зазначив голова райдержадміністрації.

Його підтримала і голова районної ради Т.Сакара, закликавши очільників органів місцевого самоврядування тісніше співпрацювати з одноосібниками, які поки що, за досить незначним винятком, не допомагають належним чином громаді району.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: доповідає І.Лугова.