ГлюкометрЦукровий діабет - одна з найгостріших проблем сьогодення

Симптоматика, лікування та профілактика

Цукровий діабет сьогодні - одна із провідних медико-соціальних проблем. Мільйони людей в усіх країнах світу страждають на це захворювання. Цукровий діабет посідає третє місце у світі після серцево-судинних і онкологічних захворювань. У 1965 р. в світі близько 30 млн людей мали цукровий діабет, а у 1972 р. - вже 70 млн. За різними джерелами, сьогодні в світі налічується від 120 до 180 млн хворих на діабет, що становить 2-3% від усього населення планети.

За даними ВООЗ у світі зареєстровано 175 млн хворих на діабет. У 2025 році їх буде вже 340 млн. Раніше на діабет II типу страждали люди старші за 40 років, сьогодні ж він зустрічається і у дітей. Медики пов’язують це, в тому числі зі зростанням споживання продуктів з високим глікемічним індексом: солодощів, виробів з борошна вищого ґатунку, солодких газованих напоїв тощо. Вуглеводи, що містяться в них, миттєво перетворюються на глюкозу, для засвоєння якої потрібний інсулін. Чим більший вміст глюкози в крові, тим інтенсивніше утворення інсуліну. Проблема полягає в тому, що поступово це призводить до розладів ендокринної системи, що спричиняє порушення вуглеводного, жирового та інших видів обміну. Знижується проникність клітинних мембран інсулінозалежних тканин, збільшується вміст глюкози в крові. Поступово в печінці зникають запаси глікогену, функція печінки змінюється.

За відсутності лікування, захворювання швидко прогресує. Воно супроводжується появою болю в кінцівках і виразок внаслідок ураження периферичних нервів і судин. Тяжкі ускладнення цукрового діабету - втрата зору внаслідок ураження судин сітківки ока, а також ураження ниркових клубочків з порушенням функцій нирок і розвитком ниркової недостатності.

При несвоєчасному лікуванні порушення обміну речовин посилюється, поступово накопичуються продукти неповного окислення жирів (кетонові тіла), підвищення їхньої концентрації в крові призводить до отруєння організму і розвитку кетоацидозу.

Причини цукрового діабету

Як відзначає переважна більшість медиків, основним чинником захворювання є спадкова схильність до діабету, але він може бути і не спадковим.

Причиною виникнення діабету є порушення вуглеводного обміну в організмі: підшлункова залоза не здатна утворювати необхідну кількість інсуліну або виробляти інсулін потрібної якості.

Встановлено, що діабет надзвичайно різнорідне захворювання. Іноді він буває лише проявом основного захворювання. Це так званий симптоматичний діабет, супутній. Наприклад, він може розвиватися внаслідок ураження інших ендокринних залоз: щитовидної, підшлункової, гіпофізу, надниркових залоз. Така форма діабету може бути викликана і прийомом деяких ліків. Як наслідок, при успішному лікуванні основного захворювання зникають і клінічні прояви цукрового діабету.

Однак при справжньому діабеті, тим більше I типу, єдиним способом лікування є постійне введення інсуліну протягом всього життя.

Загалом же діабет поділяється на два основних типи: інсулінозалежний (I тип), раніше званий юнацьким, і інсулінонезалежний (II тип), або діабет дорослих.

Діабет I типу виникає частіше у людей у віці до 30 років, на нього страждають в середньому 10-15% від загального числа хворих.

На діабет II типу страждає переважна більшість хворих (близько 85%). Причому з загального числа хворих приблизно 15% мають нормальну вагу, інші мають ожиріння. Іншими словами, надлишкова вага і діабет майже завжди йдуть поряд.

Основні симптоми цукрового діабету:

- підвищений рівень цукру в крові;

- посилене утворення сечі;

- різка втрата ваги;

- сонливість;

- постійна сильна спрага;

- сухість шкіри та слизових оболонок;

- відчуття голоду;

- свербіж шкіри;

- нудота, блювання;

- біль у животі;

- запах ацетону з рота.

Самопочуття погіршується, млявість, сонливість переходять до несвідомого стану, розвивається найважчий стан цукрового діабету - діабетична кетоацидотична кома.

Регулярно перевіряйте свій рівень цукру у крові, ЯКЩО:

- вам за 40;

- ви маєте зайву вагу;

- серед ваших родичів є хворі на діабет.

Кожна людина повинна раз на рік робити аналіз крові «на цукор».

Нормальний рівень цукру у крові - не більше ніж 5,5 ммоль/л.

Лікування

Основним принципом лікування цукрового діабету є досягнення максимальної компенсації порушеного обміну, передусім, вуглеводів, показником чого служить зниження цукру в крові до величин, які наближаються до нормальних.

Враховуючи унікальність розвитку захворювання у кожної людини, правильне лікування може призначити саме лікар.

Життя з цукровим діабетом

Життя з діабетом має декілька основних елементів. Один з найголовніших - позитивний життєвий настрій.

Дуже важливі регулярні відвідування лікаря ендокринолога. Терапія завжди повинна відповідати реальній потребі організму, показникам, отриманим під час вимірів цукру у крові, а також життєвим обставинам кожного діабетика.

Для цього необхідно здійснювати регулярний щоденний контроль за рівнем цукру у крові за допомогою вимірювального приладу (глюкометра). Результати вимірювань потрібно регулярно записувати у щоденник діабетика, який дає інформацію про те, як організм реагує на певні події, чому зменшуються показники і що відбувається, коли вводиться більше або менше інсуліну, або змінюється доза цукрознижуючих пігулок. Дані відомості є дуже важливими для лікаря, вони допомагають зробити висновки щодо адекватності обраної інсулінотерапії і, таким чином, відрегулювати лікування. Лікар або скорегує дози інсуліну згідно відомостей зі щоденника, або взагалі змінить їх.

Харчування при діабеті

При діабеті I типу особливих обмежень в їжі немає, але тільки за умови правильного підбору дози інсуліну. Доки ж доза не підібрана, краще взагалі утриматися від солінь, солодкої, гострої і жирної їжі. Зрозуміло, не слід забувати, що харчування при цьому типі діабету має бути збалансованим і здоровим.

При діабеті II типу фахівці рекомендують виключити з їжі такі продукти:

  • білий хліб, пиріжки та вареники;
  • цукор, кондитерські вироби;
  • солодкі газовані напої і солодкі соки;
  • сало, свинину і вироби зі свинини;
  • картоплю і рис;
  • ізюм, фініки, банани, інжир, курагу, виноград, хурму, диню й абрикоси.

Крім того, варто обмежити споживання смажених, гострих, солоних і консервованих продуктів. Ретельно контролюйте споживання жирів (не більше 10% калорій щодня). Жири провокують розвиток хвороб серця, до яких діабетики мають схильність.

Продукти, корисні для діабетиків

Усім діабетикам без винятків показані свіжі овочеві соки. Найкращим соком для діабетиків є сік селери, петрушки і кропу. Сік з цих складових чудово допомагає стабілізувати рівень цукру в крові.

Продукти, рекомендовані до споживання:

  • варена нежирна яловичина;
  • нежирна риба, бажано запечена в духовці або варена;
  • куряче м’ясо (вживання шкури від курки слід виключити);
  • чорний хліб;
  • яйця курячі (не більше 4 шт. на тиждень);
  • крупи: вівсяна, гречана, перлова, пшенична;
  • грейпфрут;
  • сік томатний, зелений чай;
  • капуста (білокачанна і/або цвітна), кабачки, огірки, баклажани;
  • цибуля, петрушка, кріп;
  • кислі яблука, мандарини, сливи, кавуни і ягоди в обмеженій кількості.

Алкоголь: Оскільки алкогольні напої можуть призвести до різкого зниження рівня цукру в крові, діабетикам не радять вживати їх часто, але зовсім відмовлятися від спиртного не обов’язково. Потрібно тільки пам’ятати про необхідні обмеження. Людям, що живуть з діабетом, можна вживати сухі вина (до 200 г), міцні напої (до 50 г).

Як допомогти при різкому зниженні цукру

Як відомо, у хворих на цукровий діабет рівень цукру в крові підвищений. Але бувають випадки, коли рівень цукру різко падає. Такий стан називається гіпоглікемія. Гіпоглікемія може викликати важкий стан хворого, призвести до втрати свідомості, а в гіршому випадку - до смерті. Причиною різкого зниження цукру в крові найчастіше стає передозування ліків, надмірні фізичні навантаження або пропуск прийому їжі. Близьким діабетика необхідно знати, як можна допомогти пацієнту до приїзду швидкої:

  • за допомогою глюкометру виміряйте рівень цукру в крові;
  • якщо хворий перебуває у свідомості, йому слід дати склянку фруктового соку, солодкого напою або ложку меду з наступним контролем рівня цукру в крові;
  • якщо стан не поліпшується протягом п’яти хвилин, потрібно дати хворому ще одну порцію меду, цукру або соку;
  • якщо такий стан стає регулярним, обов’язково слід проконсультуватися з ендокринологом.

Якщо трапляється так, що хворий опиняється один, коли настає гіпоглікемія, у нього на всяк випадок повинні бути при собі цукерки, цукор або солодкий сік, а також в кишені - картка хворого на цукровий діабет.

За матеріалами офіційного веб-сайту Міністерства охорони здоров’я підготував Ігор Окулов, лікар-ендокринолог Петрівської центральної районної лікарні.