на трибуні Ю.Козинець: «Я здійснила моніторинг цін в аптеках Петрового»У черговому засіданні громадської ради при районній державній адміністрації взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Завалій, його перший заступник Олександр Лукашов, голова районної ради Тамара Сакара, керівники підрозділів райдержадміністрації.

Першим питанням порядку денного значилося публічне представлення звіту про виконання районного бюджету за 2015 рік, з яким виступив заступник начальника фінансового управління райдержадміністрації – начальник бюджетного відділу Сергій Чирва. Він докладно доповів про всі напрямки бюджетного процесу, роботу по виконанню планових завдань і показників.

Інформацію про виконання минулорічного бюджету ми вже не раз подавали на сторінках газети, тож докладно зупинятися на ній немає потреби. Варто тільки сказати, що, підсумовуючи свій виступ, С.Чирва зазначив, що результатом бюджетного процесу стала відсутність заборгованості практично по всіх видатках, крім пільг і субсидій.

Під час обговорення доповіді С.Чирви голова громадської ради Володимир Паладько поцікавився, чи за всю землю, яка обробляється, повною мірою сплачуються податки. Він вважає, що у цій сфері залишаються певні резерви щодо наповнення бюджету.

Голова громадської організації «Однодумці», депутат Петрівської селищної ради Юлія Козинець цікавилася структурою податків, а В.Паладько - питанням наповнення місцевих бюджетів після завершення так званої децентралізації.

Від щирого серця вітаю вас з професійним святом. Ваша робота – одна з найважливіших. Немає іншої галузі, яка була б так тісно пов’язана із забезпеченням комфортного проживання людей, життєдіяльності підприємств і установ, лікарень, шкіл і дитячих садків. Благополуччя кожного будинку, кожної родини багато в чому залежить від надійності надання послуг, від професіоналізму і відповідальності людей, що працюють у цій сфері. Ви невтомно піклуєтеся, щоб у домівках була вода, тепло, щоб тішили око прибрані вулиці, двори і під’їзди. Існування цих та інших простих благ – невід’ємна частина добробуту людей, а відтак і запорука їхніх хорошого настрою та гарного самопочуття.

Щиро бажаю Вам міцного здоров’я, миру, щастя, благополуччя і успіхів в нелегкій, але такій потрібній людям справі!

І нехай слова вдячності від людей щоденно зігрівають вашу душу.

З повагою Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко

спільне фото на згадкуЗдається, таких бентежних і, разом з тим, таких героїчних років, як кілька останніх, історія нашої незалежності ще не знала. Саме в цей період революційного та воєнного лихоліття кожен громадянин відчув ціну власної самостійності, миру, спокою. Війна – це жах… Війна – це руйнація… Офіційно її начебто немає, та вона поруч щодня. Але є ті, для кого поняття Батьківщина значиміше за життя – герої, які не вмирають.

Вже занадто багато ми чуємо кожен день про кроки війни.

І навряд чи ми спокій відчуємо, поки гинуть Вкраїни сини.

Прокидається кожна людина лише з думкою кожного дня:

Стала б мирною моя Україна… - хай скінчиться війна…

Весна є весною. Це пора, коли від сну прокинулася земля, це перші блакитні проліски, перший жайвір, що благословив землю, це перші поцілунки - аж до самого світанку, це перше кохання - чисте і прозоре, як вода в озерці.

Такими спогадами й мріями про майбутнє розпочинається весна.

Пригадуєте, як співала Анна Герман? -

- Один раз в год сады цветут,

весну любви один раз ждут,

всего один лишь только раз

цветут сады в душе у нас -

один лишь раз, один лишь раз.

Усьому світу

 

Всі ми ходимо під Богом

І живем одне життя,

Я благаю всіх у світі,

Щоб прийшли до каяття.

 

У зв’язку з неодноразовими зверненнями громадян щодо порядку присвоєння почесного звання України «Мати-героїня», управління соціального захисту населення надає роз’яснення.

Відповідно до Закону України «Про державні нагороди» почесне звання України вважається  державною нагородою і є вищою формою відзначення громадян за видатні заслуги перед Україною.

Згідно з Положенням про почесні звання України, затвердженим Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476/2001, почесне звання України «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей в сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Звертаємо увагу, що присвоєння зазначеного звання можливе щодо тих жінок, які (знаходячись у однакових з іншими жінками територіальних умовах - село, район, область) відмінно виконали свій материнський (батьківський) обов’язок стосовно виховання дитини, піклування про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювали належні умови для розвитку її природних здібностей, поважали гідність дитини, готували її до самостійного життя та праці, забезпечили здобуття дитиною повної загальної середньої освіти.

Нормативно-правові акти, в яких визначено обов’язки батьків (матері) за виховання, навчання та розвиток дитини.

- Конституція України (передусім стаття 51, 53);

- Сімейний Кодекс України (передусім розділ 2);

- Закон України «Про охорону дитинства» (передусім розділ 3);

- Закон України «Про освіту» (передусім стаття 35);

- Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (передусім стаття 10).

За детальнішою інформацією звертайтесь до уповноважених представників сільських, селищних рад за місцем проживання та до управління соціального захисту населення, що розташоване за адресою: смт. Петрове, вул. Центральна (Ілліча), 32,

телефон „гарячої лінії” - 9-63-33

Управління соціального захисту населення РДА

До вас звертається колектив Державного підприємства національної енергетичної компанії «Укренерго» Кіровоградських магістральних електричних мереж.

Проблема, про яку піде мова, на сьогоднішній день набуває все більш загрозливих масштабів для безперебійного постачання електричною енергією не тільки в Кіровоградській області, але і здатна завдати непоправної шкоди стійкому функціонуванню Об’єднаної енергетичної системи України - це пошкодження опор різної конструкції, кабельних ліній зв’язку, розкрадання металевих кутників і виникнення пожеж під лініями електропередач. Забезпечити надійну охорону опор немає можливості: все господарство в нашій області - це 944,2 км високовольтних повітряних ліній напругою 330-750кВ і стільки ж кабельних ліній зв’язку, що проходять по полях на великі відстані, і часто в труднодоступних місцях, що ускладнює їх охорону.

Розкрадачі, що йдуть на злочин заради легкої наживи, не розуміють всієї небезпеки, що загрожує їм, - це загроза здоров’ю і життю, і серйозність наслідків протиправних дій - це і аварійні відключення підприємств, порушення, системи забезпечення життєдіяльності населення (газо-, водо-, теплопостачання і каналізації і т.д.). А іноді і виникнення техногенних катастроф, подібних до аварії на Чорнобильській АЕС.

Повітряні лінії електропередач - це державна власність, а їх збереження регламентується відповідними законодавчими актами.

Тарас ШевченкоВсенародною любов’ю і пошаною огорнуте ім’я славного сина українського народу, геніального поета і художника Тараса Григоровича Шевченка. Його знають і шанують не тільки в Україні, а й в усьому світі, - в багатьох куточках планети споруджено пам’ятники нашому Кобзареві.

9 березня в приміщенні Володимирівської сільської бібліотеки було проведено цікаву і змістовну літературну годину на тему «Об’єднаймо Україну Тарасовим словом». Бібліотекар С.Гонта запросила на захід вихованців дитячого садочка «Малятко» та учнів 5 класу місцевої школи, бо ж з раннього віку діти повинні бути знайомими з Шевченковим словом.

Світлана Вікторівна прикрасила кімнату вишитими рушниками, квітами, біля портрета Т.Г.Шевченка поставила свічку, оформила виставку його творів. У вступному слові відзначила, що великий Кобзар – пророк і батько української нації. Він оспівував звитягу борців за волю, страждав разом з народом, вірив у світлу зорю України. Важко визначити, коли Шевченко був потрібніший народові: у ті далекі часи чи сьогодні, коли Україна знову страждає від московської агресії. Насправді його геній – на всі часи, його слово завжди було близьким і рідним українцям, його «Кобзар» свого часу був у кожній українській оселі.

гуртківці за роботоюГордість колективу

Позашкільна освіта зараз є по-справжньому значущим життєвим простором дитини: тут вона не просто готується до життя, як вважали раніше, а повністю живе повноцінним творчим життям, і тому всю діяльність закладу слід вибудовувати так, щоб сприяти становленню особистості як проектувальника й активного творця свого майбутнього.

Екологічний гурток – одна із форм діяльності у позашкільному навчальному закладі, що широко використовується для підвищення значимості ролі екології у вихованні підростаючого покоління. Його цінність в тому, що, розширюючи і збагачуючи знання школярів про рідний край, його біорізноманіття та екологічні проблеми, воно прививає любов, повагу й зацікавленість природою Батьківщини, спонукає відчути й зрозуміти зв’язок екології із життям.

учасники змагань з керівникамиУже стало традицією у Петрівському ЦДЮТ щороку проводити відкриті змагання з авіамодельного спорту. І цей рік не став винятком. Так 20 лютого 2016 року на базі Петрівського НВК відбулися відкриті змагання з авіамодельного спорту, присвячені Героям Небесної Сотні.

На змагання завітали команди з м. Олександрія (команда гуртка початкового технічного моделювання БДЮТ, команда ракетомодельного гуртка та команда авіамодельного гуртка «Чайка» БДЮТ), м. Кривий Ріг (команда Тернівської станції дитячої та юнацької творчості) і команда Петрівського ЦДЮТ «Юні пілоти».

Змагання відбувалися у таких класах моделей: F-1-N, F-1-150, П-150, П-500 та П-350, де учасники запускали свої моделі літаків на швидкість, дальність та тривалість польоту.

Дарія КолісникВдало розпочався сезон 2016 року для петрівських авіамоделістів. Кілька тижнів тому на відкритих змаганнях з авіамодельного спорту, які проходили в  Петровому, наша збірна юних пілотів в черговий раз посіла перше загальнокомандне місце. Наступним етапом стали Всеукраїнські відкриті змагання учнівської молоді на Кубок України «Сніжинка 2016» з авіамодельного спорту, які проходили в м. Марганці Дніпропетровської області 26-28 лютого 2016 року. Наш заклад представляла юна спортсменка, вихованка авіамодельного гуртка «Юні пілоти» Дарія Колісник. Незважаючи на те, що Дарія була єдиною дівчинкою серед хлопців, і на вік учасників - до 18 років включно, Даша змогла посісти ІІІ місце в особистій першості в класі F-1-R, пропустивши поперед себе двох спортсменів з міста Марганець, 18-річних юнаків, один з яких є призером Європи серед юнаків, а другий зарахований до складу збірної України цього року.

Цими днями в Центрально-Українському видавництві (м. Кіровоград) вийшла з друку нова збірочка творів нашого земляка Григорія Ліщенюка «Рік місячного метелика». Написана вона у стилі не зовсім звичному нашим читачам,  крім тих, можливо, хто захоплюється чи бодай має загальне уявлення про такий жанр східної поезії, як японські хоку (хайку). Власне, й підзаголовок видання – «Некласичні хоку» - говорить сам за себе. Складається збірочка з трьохсот тридцяти трьох філософських мініатюр, увесь зміст яких, напевне, не кожен з нас зможе осягнути повною мірою, адже в них закладена глибока думка, надзвичайно влучна і часом несподівана поетична образність, але при цьому відсутні звичні нам традиційні канони віршування, передусім, такі, як розмір, ритм, римованість. Як вважають самі японці, - хоку – це всього лиш відбиток певної миттєвості життя, увічнений у слові. І якщо людина ніколи не замислювалася чи не звертала уваги на такі буденні і, водночас, такі незвичайні речі, як схід сонця, плюскіт морської хвилі чи нічна пісня цвіркуна, то проникнутися красою і лаконічністю хоку їй буде доволі складно.

На старті з надією і сподіванням!

Ну ось і дочекалися! Після кількох місяців футбольного затишшя, розбавленого, щоправда, участю наших команд в кількох досить цікавих контрольних турнірах, цього тижня стартує, нарешті, заключна частина чемпіонату України з футболу серед команд другої ліги сезону 2015-2016 років. Сезону, яким ми з вами, шановні уболівальники, маємо всі підстави бути дуже втішеними, але який залишає для усіх нас цілком реальний шанс виправдати ще більш сміливі надії і сподівання: вибороти одну з путівок до першої ліги. І хоч стартує «Інгулець» після міжсезоння з не дуже звичного для себе п’ятого місця, однак той календар, який визначає завершення сезону для нашої команди, можна вважати дуже сприятливим: з одинадцяти матчів, що залишилися, сім наші гравці зіграють в рідних стінах. Тож якщо цієї весни вони  більше не припустяться таких прикрих і безглуздих очкових втрат, як це траплялося минулої осені, виконати поставлене завдання їм буде цілком до снаги. А з огляду на кадрове підсилення, що відбулося в міжсезоння, та на ті умови, що їх створив своїм підопічним для подальшого вдосконалення і розвитку президент клубу Олександр Поворознюк, вони просто зобов’язані набирати ще не менше двадцяти семи очок, адже сумарно 53-54 очки, гадаємо, для вирішення поставленої задачі має вистачити.

11 листопада 2015 р. була підписана Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Італійської Республіки про взаємне визнання та обмін посвідчень водія.
Особа, що отримала українське посвідчення водія зможе безперешкодно пересуватися на власному транспортному засобі по Італії або ж обміняти його на італійське без подальшого складання іспитів.
Як відомо, кількість українців в Італії, які отримали дозвіл на роботу, складає 224558 осіб (за даними Посольства України в Італійській Республіці, Республіці Мальта та Республіці Сан-Марино). При цьому об’єктивно загальна кількість громадян України, включаючи тих, які прибули до Італії у пошуках заробітку, становить значно вище число.

Прес-служба Регіонального сервісного центру МВС в Кіровоградській області.

Незабаром все прогресивне людство разом з Україною відмічатиме скорботні 30-ті роковини Чорнобильської катастрофи. З квітами, вінками до пам’ятних знаків і меморіалів прийдуть Президент, міністри і посли держав Європи, зроблять низький уклін тим, хто, не жаліючи здоров’я і життя, отримав маленьку перемогу над «мирним» атомом. На сьогодні з майже 600 тисяч ліквідаторів живими залишилось не більше третини. Свого часу академік О.О.Чазов, тодішній міністр охорони здоров’я СРСР, прогнозував не більше 5 років життя для тих ліквідаторів, що отримали 25 рентгенів дози опромінення і більше, на основі його доповіді був розроблений Закон «Про соціальний захист ліквідаторів аварії». Він був дуже добрий і з багатьма пільгами. Але час вніс корективи: залишилось ще досить багато живих ліквідаторів, а, водночас, - мало грошей на пільги. У районі нас майже 150 чоловік, і 26 квітня нам нічого не залишиться, як піти на город (хто зможе), адже квіти нести нікуди, бо немає місця, де можна було б вклонитися загиблим побратимам. Впродовж останніх 5 років ведуться дебати про відкриття пам’ятного знаку на території Петрового. Був розроблений макет документації, кошторис. Крім того, начебто вже отримали згоду З-х колишніх керівників району. Були витрачені певні і, очевидно, немалі громадські кошти. Та чомусь упродовж цілих трьох років колишній селищний голова так і не спромігся виділити безоплатно 36 м.кв землі на території селища для розміщення згаданого знаку. А представники нової районної влади тепер уже висловлюють пропозицію «убити п`ятьох зайців одним пострілом», збудувавши один спільний знак на 4 громадські об`єднання (афганці, чорнобильці, учасники АТО і герої Великої Вітчизняної війни), та встановити його на центральній площі. Заразом і відремонтувати постамент, на що знадобиться до півмільйона гривень. Який це матиме вигляд, якщо поіменно ніхто не буде згаданий? Крім того, це що - майбутню скульптуру установити на вивільнений постамент вождю пролетаріату? Ми, активісти організації «Союз-Чорнобиль України», категорично проти такого рішення (голова чомусь без нас вирішив бути «за»). За підтримкою ми звернулись на пряму лінію до губернатора.

А поки що 26 квітня за-прошуємо всіх небайдужих на панахиду в капличку біля управління соціального захисту, а ще - закликаємо телефонувати до адміністрації району і вносити пропозиції з приводу підтримки або не підтримки рішення, як краще збудувати знак. Очевидно, наступною датою, до якої це рішення мало б бути узгоджене і прийняте остаточно, стане 14 грудня (до Дня Ліквідатора).

Микола Дмитрович Тайдаков, герой Чорнобиля, секретар організації «Союз-Чорнобиль» Петрівського району.