У зв’язку з неодноразовими зверненнями громадян щодо порядку присвоєння почесного звання України «Мати-героїня», управління соціального захисту населення надає роз’яснення.

Відповідно до Закону України «Про державні нагороди» почесне звання України вважається  державною нагородою і є вищою формою відзначення громадян за видатні заслуги перед Україною.

Згідно з Положенням про почесні звання України, затвердженим Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476/2001, почесне звання України «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей в сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Звертаємо увагу, що присвоєння зазначеного звання можливе щодо тих жінок, які (знаходячись у однакових з іншими жінками територіальних умовах - село, район, область) відмінно виконали свій материнський (батьківський) обов’язок стосовно виховання дитини, піклування про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювали належні умови для розвитку її природних здібностей, поважали гідність дитини, готували її до самостійного життя та праці, забезпечили здобуття дитиною повної загальної середньої освіти.

Нормативно-правові акти, в яких визначено обов’язки батьків (матері) за виховання, навчання та розвиток дитини.

- Конституція України (передусім стаття 51, 53);

- Сімейний Кодекс України (передусім розділ 2);

- Закон України «Про охорону дитинства» (передусім розділ 3);

- Закон України «Про освіту» (передусім стаття 35);

- Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (передусім стаття 10).

За детальнішою інформацією звертайтесь до уповноважених представників сільських, селищних рад за місцем проживання та до управління соціального захисту населення, що розташоване за адресою: смт. Петрове, вул. Центральна (Ілліча), 32,

телефон „гарячої лінії” - 9-63-33

Управління соціального захисту населення РДА