гуртківці за роботоюГордість колективу

Позашкільна освіта зараз є по-справжньому значущим життєвим простором дитини: тут вона не просто готується до життя, як вважали раніше, а повністю живе повноцінним творчим життям, і тому всю діяльність закладу слід вибудовувати так, щоб сприяти становленню особистості як проектувальника й активного творця свого майбутнього.

Екологічний гурток – одна із форм діяльності у позашкільному навчальному закладі, що широко використовується для підвищення значимості ролі екології у вихованні підростаючого покоління. Його цінність в тому, що, розширюючи і збагачуючи знання школярів про рідний край, його біорізноманіття та екологічні проблеми, воно прививає любов, повагу й зацікавленість природою Батьківщини, спонукає відчути й зрозуміти зв’язок екології із життям.

У Петрівському Центрі дитячої та юнацької творчості з 2003 року керівником екологічного гуртка «Жайворонок» працює Наталія Петрівна Тимченко - ерудований, творчий, компетентний педагог. Вона має високу науково - теоретичну підготовку, володіє організаторськими здібностями, уміє зацікавити вихованців екологічними проблемами місцевого та глобального масштабу. Основною метою її роботи є формування та вивчення гуртківцями основ екології, розвиток природоохоронних навиків, виховання активної громадської позиції.

Вероніка Агафонова демонструє дослід по визначенню вмісту хімічних домішок у продуктах харчуванняДіяльність гуртка досить різноманітна: для вихованців проводяться ігри, вікторини, конкурси, уроки на природі, екскурсії, пошукові експедиції, зустрічі із краєзнавцями та фахівцями. Але велике значення для розвитку пізнавальної активності учнів надається науково-дослідницькій діяльності. Саме вона спонукає вихованців до самостійної роботи, розвиває практичні навички та надає  досвід публічного захисту.

Вихованці  молодшої групи вчаться основам дослідницької діяльності. Вони проводять на заняттях гуртка прості  експерименти:

- досліди із харчовими продуктами для вивчення вмісту хімічних добавок (цукерки, чіпси, сухарики, морозиво),

- досліди із мікроскопом (вивчення будови рослин і тварин),

- досліди із водою (вивчення інформаційного впливу на воду),

- досліди із рослинами (визначення їх морфологічних показників),

- досліди з ґрунтом (вивчення складу ґрунту).

Діти вчаться планувати експерименти, вести спостереження, узагальнювати отримані результати та робити висновки. Така діяльність дуже подобається молодшим вихованцям.

Вихованці середньої групи виконують дещо складніші завдання. Вони разом працюють над колективним екологічним проектом, розділяючи при цьому свої пошуки. Одні збирають теоретичний матеріал, інші виконують практичні дослідження, їхні дії координує старший виконавець. Це привчає учнів працювати в колективі, виділяти основне із маси матеріалу, розвиває їхні практичні навички.

Покращення матеріальної бази екологічного гуртка, придбання обладнання портативної німецької лабораторії «МЕРК» для аналізів води і ґрунту дали змогу розширити можливості дослідження довкілля.

Тематика досліджень не вичерпується лише пошуково-практичними та лабораторними роботами, вихованці старшої групи працюють над проектами, зв’язаними із соціальними та психологічними дослідженнями, вивчають історію рідного краю, рівень екологічної свідомості старшокласників та рівень національно-патріотичного виховання, стан здоров’я підлітків селища.

Теми самих дослідницьких робіт досить актуальні і цікаві, ось назви лише деяких з них:

*Вивчення впливу синтетичних миючих засобів на довкілля;

*Вивчення хімічних добавок у харчових продуктах;

*Слабоалкогольні напої серед підлітків;

*Мікрохвильова піч: користь і шкода;

*Першоцвіти Бузиняної балки;

*Історія мого роду.

*Проблеми випалювання у біологічному заказнику «Власівська балка»;

*Визначення рівня забруднення ґрунтів селища;

*Вивчення побутових методів доочистки питної води;

*Вивчення впливу кислотних дощів на природу;

*Рівень захворювань підлітків нашого селища;

*Вивчення проблеми інтернетзалежності жителів селища.

Лакмусовим папірцем діяльності гуртка стали досягнення гуртківців. Вихованці Наталії Петрівни є постійними учасниками районних, обласних та Всеукраїнських конкурсів, акцій, експедицій та займають там призові місця. Лише за І півріччя цього навчального року вихованці екологічного гуртка взяли участь у наступних конкурсах:

- Всеукраїнський конкурс «До чистих джерел» - Анна Корж з роботою «Нове джерело Криничуватої балки» виборола І місце у Всеукраїнському етапі;

- Конкурс юних фотоаматорів «Моя Україна»;

- Всеукраїнський конкурс «Моя батьківщина – Україна» - Анна Лугова представила роботу «Історія козаків-характерників»;

- Міжнародний конкурс енергозберігаючих традицій – Анна Лугова з роботою «Як будували українську хату»;

- Районна науково-практична конференція «Учнівська творчість – 2015»: І місце – Анна Корж та Катерина Скуба. ІІІ місце – Вероніка Агафонова та Анна Лугова.

Керівник гуртка постійно працює над підвищенням своєї педагогічної майстерності, творчо використовує передовий педагогічний досвід,  досягнення сучасної науки. За високий професіоналізм неодноразово нагороджувалася Грамотами відділу освіти Петрівської райдержадміністрації, управління освіти Кіровоградської облдержадміністрації, Національного еколого-натуралістичного центру та нагороджена Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України (2014 рік).

У своїй роботі Н. П. Тимченко ніколи не вдовольняється досягнутим, завжди прагне до самовдосконалення, до оволодіння новітніми методами роботи педагогів – позашкільників. Підтвердженням цього стала участь Наталії Петрівни в заочному обласному етапі Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості – 2016» у номінації «Керівники гуртка року». Матеріали, надіслані на конкурс, увійшли до 6 кращих, і Наталія Петрівна стала учасником очного туру конкурсу, який проходив на початку лютого на базі Кіровоградського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді. Очний етап проходив у два етапи: проведення фрагменту гурткового заняття та представлення власного досвіду. В нелегкій боротьбі Н.П. Тимченко стала переможцем у номінації «Керівник екологічного гуртка».

Колектив Центру дитячої та юнацької творчості, вихованці та їх батьки щиро вітають Наталію Петрівну з вагомою перемогою в конкурсі професійної майстерності та бажають успіху у Всеукраїнському етапі конкурсу.

Наталія Дементьєва, заступник директора ЦДЮТ

На знімках: гуртківці за роботою; Вероніка Агафонова демонструє дослід по визначенню вмісту хімічних домішок у продуктах харчування.