Рідні та знайомі проводжають в путь.Саме таке визначення – Воїн Світла - найкраще пасує нашому землякові Олексію Лисенку, з яким минулої суботи прощалася Петрівщина. Бо, як свідчать всі, хто його знав, запам’ятають його світлою людиною – веселим, життєрадісним, талановитим, гарним другом, душею колективу. Він не був професійним військовим, хоча, навчаючись у вищому навчальному закладі з військовою кафедрою і отримав офіцерське звання. Та коли над Батьківщиною нависла небезпека поневолення, став справжнім воїном, з честю виконував обов’язок її захисника.

Після розстрілу Небесної Сотні під час подій на Майдані крилатим став вислів «Герої не вмирають!». Так, у історично-філософському аспекті цей вислів надзвичайно влучно передає суть явища самопожертви. Однак для батьків і дітей, братів і сестер, друзів полеглих героїв суворою реальністю стане їхня смерть, вічна розлука з ними. Жодні слова не передадуть трагедії розпачі матері над тілом свого сина.

Нарада.Минулого тижня про здобутки та недоопрацювання за підсумками минулого року звітував голова Петрівської райдержадміністрації Сергій Завалій у ході співбесіди із першим заступником голови облдержадміністрації Сергієм Коваленком за участі керівників структурних підрозділів ОДА.

Інформуючи на початку наради про стан справ у районі, Сергій Завалій зазначив, що поставлені на минулий рік завдання керівництвом території загалом виконано. Серед позитиву очільник району відзначив реалізацію низки важливих проектів, які було профінансовано, об’єднавши ресурси бюджетів усіх рівнів та соціально-відповідального бізнесу: ремонт терапевтичного відділення ЦРЛ, школи, Будинку культури, будівництво скверу, ремонт аварійного мосту та вуличних мереж на території сіл, побудова стадіонів та спорткомплексу, розчищення річок. Серед проблемних питань, які потребують вирішення в перспективі, голова райдержадміністрації назвав незадовільний стан доріг як обласного, так і місцевого значення та відсутність вільного житлового фонду, що можна використати для забезпечення квартирами лікарів. Проблема доріг місцевого значення вже частково вирішується коштами місцевих бюджетів, а забезпечення житлом медичних фахівців планується здійснити шляхом передачі на баланс селищної ради двох недобудов, щоб у майбутньому обладнати там квартири.

особистого прийому громадян керівництвом Кіровоградської обласної державної адміністрації

Прийом проводиться з 10 до 12 години

 

Посада, ім’я, по батькові керівникаОсобистий прийом

Особисти виїзний

прийом

Голова обласної державної адміністрації

КУЗУМЕНКО Сергій Анатолійович

2-а і 4-я

середа

1-а і 3-а

середа

Перший заступник голови

обласної державної адміністрації

КОВАЛЕНКО Сергій Петрович

2-а і 4-а

п’ятниця

1-а і 3-я 

п’ятниця

Заступник голови

обласної державної адміністрації

КОЛОМИЙЦЕВ Андрій Олександрович

1-й і 3-й

вівторок

2-й і 4-й

вівторок

Заступник голови - Керівник апарату обласної державної адміністрацї

ЛОБАНОВА Світлана Василівна

2-й і 4-й

четвер

1-й і 3-й

четвер

 

Фото Олени Саламан, студентки 4 курсуВ Інформаційно-консультаційному центрі, що діє на базі обласного центру зайнятості, з використанням засобів Інтернет-зв’язку, відбувся конструктивний діалог за участі Олександра Чорноіваненка, голови обласної ради та депутатів обласної і районних рад. На порядку денному – проблеми зайнятості в Кіровоградській області.

У районі ж цей захід проведено на базі районного центру зайнятості.

Учасниками онлайн-конференції стали Тамара Сакара, голова районної ради, Тетяна Панета, заступник голови райдержадміністрації, Тамара Самохвал, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення, молодіжної політики та спорту, культури, освіти, сім’ї, жінок та дітей, Валентина Сибіра, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації, Сергій Полтавець, радник голови райдержадміністрації з питань надання в районі допомоги учасникам антитерористичної операції, депутати районної ради Іван Дуля та Андрій Давидовський, а також представники місцевих ЗМІ.

Завдяки онлайн-конференції відбувся обмін загальною інформацією, а також певними задумами та ідеями щодо створення умов для зростання зайнятості населення регіону.

Ольга Павлюк, директор районного центру зайнятості

Фото Олени Саламан, студентки 4 курсу

люди на прийомі мали змогу отримати всі відповіді та вирішити нагальні проблеми.На минулому тижні мобільний соціальний офіс завітав у Зелене. Тут на виїзний прийом очікували 17 мешканців села. Допомагали вирішувати проблеми і відповідали на питання начальник управління соціального захисту населення Валентина Сибіра та заступник начальника управління пенсійного фонду Світлана Годун. Шестеро відвідувачів прийшли поспілкуватися з приводу пенсійних змін, а одинадцятеро - з питань оформлення субсидії, виплат матерям-одиначкам та малозабезпеченим.

Збільшення кількості неповних сімей стало фактом, розповсюдженим не тільки в межах нашої країни, а й всього світу. Звичайно ж, такі сім”ї цікавлять зміни до закону, що регулюють надання допомоги, залежно від доходу, які набули чинності останнім часом. Тобто, якщо мати-одиначка сама заробляє на прожитковий мінімум для своєї дитини, держава їй більше не допомагатиме, як це було раніше. Слід зазначити, що більшість одиноких матерів можна віднести до категорії осіб, що потребують матеріальної допомоги. І це очевидно, тому що дохід неповної сім’ї складає лише заробітна плата матері.

виконання Державного Гімну біля пам’ятного знака на честь героя боротьби за волю УкраїниСвого часу вождь більшовиків В.Ленін висловив думку, що не було б трагедією знищення 90% людства, якби тільки 10 відсотків, що залишаться, могли б жити при комунізмі. Його підтримували поплічники, які твердили, що люди надто дурні, щоб самим усвідомлено зрозуміти, що їхнє щастя – це комунізм, тож вони будуть гнати людство до щастя залізною рукою.

Та далеко не всі хотіли такого «щастя», до якого їх передбачалося  гнати, як отару овець, тому нелюдській комуністичній владі чинили завзятий спротив. Особливо потужним він був в Україні, де проти більшовиків воювали цілі повстанські армії.

На Петрівщині селяни також піднімалися на збройну боротьбу проти більшовиків. Свого часу доводилося чути розповіді старожилів про те, як червоні продзагони частували свинцевою «кашею» з кулеметів у Зеленому, ще й досі люди згадують легендарних чечеліївських «штильщиків», які намагалися боронити село від дикої орди під командуванням Будьонного, за що село було вщент спалене. А однією з найвидатніших постатей повстанського руху був ганнівчанин Кость Пестушко (Блакитний). Він зібрав під своїми знаменами 20-тисячне військо, яке називалося Степовою дивізією, а згодом, після загибелі легендарного отамана Холодного Яру В.Чучупаки, повстанці обрали К.Пестушка-Блакитного Головним отаманом повстанського війська Холодного Яру. Було йому на ту пору всього 22 роки. А невдовзі, у 1921 році, він загинув у рідній Ганнівці.

Нашу родину спіткало велике горе – на 40-му році життя, після тяжкої хвороби пішов із життя наш син, брат, батько Бурега Анатолій Іванович.

У цю важку скорботну годину нам допомогли організувать поховання: сусіди, багато жителів села, генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» О.Г.Поворознюк, директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» В.В.Козловський, працівники Ганнівської сільської ради на чолі з Н.С.Цапенко, все керівництво Петрівської газової дільниці, а також всі працівники цієї служби, учителі Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст. А особливо допомогла Л.І.Поворознюк своєю матеріальною та моральною підтримкою.

Велике спасибі Вам, люди добрі, за підтримку і допомогу, дай вам Боже доброго здоров’я та мирного неба.

З повагою діти, сестра, зять, батько і всі рідні покійного.

Артем КорчійНаука, фото, музика, образотворче та народно-прикладне мистецтво - важко перелічити всі ті напрямки, де проявляють себе з найкращого боку талановиті представники підростаючого покоління Петрівщини.

Розкрити потенційні таланти та наукові вміння своїм вихованцям допомагає Центр дитячої та юнацької творчості, що кожного навчального року проводить безліч конкурсів та акцій, в яких учні шкіл району беруть активну участь. Вони постійно стають переможцями та дипломантами обласних та Всеукраїнських конкурсів, олімпіад, чемпіонатів, фестивалів. І від того ми, без перебільшення, радіємо, адже це окреслює нам цілком конкретні перспективи на майбутнє. Майбутнє Петрівщини, майбутнє Кіровоградщини, майбутнє всієї нашої України!

Найактивнішими учасниками всіх обласних заочних заходів 2015-2016 навчального року є учні Богданівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів.

Артем Корчій - жвавий, бадьорий хлопець із доброю вдачею та почуттям гумору. Має акторські здібності, учасник шкільної агітбригади. Восени 2015 року став переможцем ІІ обласного етапу Всеукраїнської акції «Птах року» з роботою «Лебідь-шипун», а також разом зі своїми однокласниками Марією Шульгіною та Валерією Белей долучився до Всеукраїнського конкурсу «До чистих джерел». Школярі зробили дослідження джерела Жадане і отримали відзнаку Національного еколого-натуралістичного центру.

Активною учасницею цієї школи також є Тетяна Волосянко - маленька перлинка, сповнена нових ідей та безмежної енергії. Вона повсякчас вигадує цікаві заняття і розваги. Тому ставить перед собою все нові і нові завдання та вміло із ними справляється. Тетяна зайняла ІІ місце в обласній виставці «Український сувенір», а на обласному етапі  фотоконкурсу «Моя Україна»» - отримала дипломи І і ІІ ступенів.

Дар’я Шелест, учениця 3 класу, - активна не тільки у навчальній, а й у позакласній діяльності. Захоплюється декоративно-ужитковим мистецтвом, любить малювати, цінує хвилини, коли випадає нагода залишитися наодинці з цікавою книгою, має акторські здібності, відмінно навчається. У обласній новорічно-різдвяній виставці «Новорічна композиція» дівчинка виборола ІІІ місце.

жителі Олександро-Мар’ївки намагаються дістатися своїх домівокЗима почала стрімко здавати свої позиції, поступаючись першому теплу. Та з його приходом на села району звалився уже геть інший катаклізм – різке танення снігу спричинило підвищення рівня води. І те, що ніколи не відчує жоден житель міста – повністю відрізаний шлях до найближчих населених пунктів. Поталанило в цій ситуації лише тим, хто має чудовий асфальт під ногами, а в місцях, де такого не знайти - замість дороги тепер лише глибокі замулені рівчаки, які не в змозі здолати жоден автомобіль. Скільки ж часу потрібно аби вода зійшла, а рівчаки хоч трохи просохли? Ось питання, які турбують багатьох людей, а особливо тих, у кого вдома маленькі діти. Так, всі дорослі зціпивши зуби, ще можуть якось пережити негаразди, але що робити, коли якесь нещастя, боронь Боже, трапиться з твоїм сином або донькою, коли  до першої медичної допомоги можна дістатися хіба що вплав? Стає зрозумілим, наскільки важко вижити в таких умовах, а це - всього лиш танення снігу.

Наразі найбільше постраждало село Олександро-Мар’ївка. Щоб дістатися до нього, потрібно мати при собі не лише гумові чоботи, а цілий маленький «корабель». Місцеві жителі  вже понад тиждень у повному розпачі, адже, аби вибратися з села, потрібно спочатку його перепливти. Найгірше, що в цьому населеному пункті знаходиться і малеча, якій найбільше потрібен зв’язок з цивілізацією. У тих місцях, де дорога йде вгору і вона не залита по пояс водою, видно лише замулений пласт землі. Тож як скоро ці та інші люди з таких населених пунктів району зможуть повернутися до нормального життя, без загроз та з можливістю вільно пересуватися - залишається питанням без відповіді.

Вікторія Махнюк

На знімках: жителі Олександро-Мар’ївки намагаються дістатися своїх домівок.

17 лютого обірвалося життя молодої людини, сина, брата, дядька, племінника, захисника Батьківщини Лисенка Олексія Сергійовича.

Ми щиро вдячні усім, хто підтримав нас в скрутну хвилину та допоміг організувати скорботну церемонію поховання, зокрема Петрівській районній державній адміністрації, яку очолює Сергій Завалій, голові районної ради Тамарі Сакарі, Петрівському селищному голові Світлані Тилик, керівництву Північного ГЗК, військовому комісару Олександру Братченкові, незмінному волонтеру Аллі Горністовій та її невтомним помічникам, Ганнівському сільському голові Ніні Цапенко, членам районної громадської організації «Учасники АТО», Нелі Князєвій та її побратимам – волонтерам з Дніпропетровська, священнослужителям Дмитру Городецькому та Михайлу Царуку, водію Олександру Нємчику, приватним підприємцям та директорам сільгосппідприємств, зокрема Миколі та Андрію Давидовським, Віктору і Юрію Больботам, Шулиму Коренблюму, Петру Мельниченку, директору Петрівського хлібозаводу Надії Лось, громадам сільських і селищних рад, колективу дитсадка «Рудана», колективу Петрівського НВК, родичам, сусідам, кумам, друзям, однокласникам, усім землякам-петрівчанам, що виявилися небайдужими до нашого горя.

Доземний уклін Вам, шановні люди, спасибі за допомогу, підтримку. Бажаємо Вам здоров’я, сил, Божого благословення.

Царства небесного та вічної пам’яті нашому дорогому Олексію.

З повагою рідні.

8:2 – і Кубок їде на Петрівщину!

ФК «Інгулець» став володарем Кубку Придніпров’я – 2016

Радісною для уболівальників нашого району звісткою завершилися змагання турніру на Кубок Придніпров’я, в якому наш «Інгулець», здобувши перемогу в усіх шести іграх (трьох у відбірковій частині, а затим, почергово, у чвертьфіналі, півфіналі та вирішальному фінальному матчі) привіз головний трофей турніру на Петрівщину. Фінальний матч взагалі порадував уболівальників, яких минулої неділі на стадіоні «Молодіжний парк», що в Дніпропетровську, зібралося кілька сотень чоловік, феєричною грою і не менш феєричним, щоправда дещо несподіваним результатом: наші футболісти не залишили жодних шансів своїм опонентам – чемпіонам Харківщини з зачепилівського «Колоса», розгромивши їх з хокейним рахунком 8:2. Початок же гри складався для наших хлопців доволі драматично: незважаючи на швидко відкритий рахунок (гол, практично, в першій же атаці забив Олександр Мішуренко), гравці «Колоса» не знітилися і всією командою пішли вперед; на 27-й хвилині зрівнявши, а ще за дві хвилини й повівши в рахунку. Тож цього разу в ролі наздоганяючих опинилися вже наші футболісти. Втім, довго радіти своєму успіхові футболістам з Харківщини не довелося: ще через дві хвилини вже наші хлопці зрівняли рахунок – м’яч красивим ударом увігнав у сітку воріт «Колоса» Микола Кобець. А надалі радісні емоції панували уже лише на тій частині трибун, що вболівала за «Інгулець»: до кінця першого тайму ми знову вийшли вперед – на 37-й хвилині гри гол у ворота «Колоса» провів Дмитро Клімаков. Тож з рахунком 3:2 на нашу користь команди пішли на перерву. А вже в другому таймі забивали лише футболісти «Інгульця»: одразу по перерві у воротах «Колоса» знову відзначився Дмитро Клімаков, а затим забивали Сергій Дячук, Антон Шарко, також повторно відзначився Микола Кобець. Довершив розгром на 88-й хвилині Артем Прошенко.

Шановні мешканці Петрівського району!

Впродовж січня 2016 року на території нашого району надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру державного, регіонального, місцевого та об’єктового рівнів не виникало. На щастя, не було зафіксовано й подій надзвичайного характеру, таких, як пожежі чи загибель людей на водних об’єктах. Разом з тим, небезпека виникнення надзвичайних подій традиційно досить висока, тож хотів би нагадати Правила пожежної безпеки при користуванні пічним опаленням та електропобутовими приладами.

- Повітрянагрівальні й опалювальні прилади повинні розміщуватися так, щоб до них був вільний доступ для огляду й очищення.

- Печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій, що відповідають вимогам будівельних норм.

- Підлога з горючих матеріалів повинна захищатися під топковими дверцятами (топковим отвором) металевим листом розміром 0,7 * 0,5 м , що розташовується своїм довгим боком уздовж печі.

Температура зовнішньої поверхні електронагрівальних приладів у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 850С.

Шановні громадяни!

Рішенням виконкому Петрівської селищної ради від 30.10.2003 року № 240 «Про заборону поховання громадян на цвинтарях по вул. Засядька в районі ЦРЛ та по вул. Філатова» забороняється поховання померлих громадян на зазначених кладовищах без наявності свідоцтва про родинне поховання, в зв’язку з повним закриттям цих кладовищ. Тож просимо усіх мешканців смт Петрового звертатись за дозволом на поховання рідних та близьких до Петрівської селищної ради для узгодження місця поховання на діючих кладовищах на території Петрівської селищної ради.

 Світлана Тилик, Петрівський селищний голова