Шановні мешканці Петрівського району!

Впродовж січня 2016 року на території нашого району надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру державного, регіонального, місцевого та об’єктового рівнів не виникало. На щастя, не було зафіксовано й подій надзвичайного характеру, таких, як пожежі чи загибель людей на водних об’єктах. Разом з тим, небезпека виникнення надзвичайних подій традиційно досить висока, тож хотів би нагадати Правила пожежної безпеки при користуванні пічним опаленням та електропобутовими приладами.

- Повітрянагрівальні й опалювальні прилади повинні розміщуватися так, щоб до них був вільний доступ для огляду й очищення.

- Печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій, що відповідають вимогам будівельних норм.

- Підлога з горючих матеріалів повинна захищатися під топковими дверцятами (топковим отвором) металевим листом розміром 0,7 * 0,5 м , що розташовується своїм довгим боком уздовж печі.

Температура зовнішньої поверхні електронагрівальних приладів у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 850С.

Для опалення невеликих приміщень, у тому числі підприємств торгівлі (кіоски, ларьки), пересувних побутових приміщень для будівельників можуть застосовуватись масляні радіатори та нагрівальні електропанелі типу РБЕ - 1, ЕК - 2, із закритими нагрівальними елементами.

Впродовж лютого проведено відпрацювання Петрівської та Балахівської селищних рад з питань профілактики виникнення пожеж, загибелі людей від них та необережного поводження на воді, проведено рейдові перевірки місць підльодного вилову риби та відпочинку молоді на льоду на територіях Петрівської селищної, Богданівської та Іскрівської сільських рад району. В ході відпрацювань рибалкам і відпочиваючим роздані пам’ятки з безпечної пове-дінки на льоду. Оскільки водойми впродовж цілого року несуть небезпеку, хотів би нагадати дії, коли ви все-таки провалились під лід:

  • Широко розкиньте руки по крайках льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Дiйте рiшуче i не лякайтеся, тисячi людей провалювалися до вас i врятувалися.
  • Намагайтеся не обламувати крайки льоду, без рiзких рухiв вибирайтеся на лiд, наповзаючи грудьми i по черзi витягаючи на поверхню ноги. Головне — пристосовувати своє тiло для того, щоб воно займало якомога найбiльшу площу опори.
  • Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповiстiть, що йдете на допомогу. Пiдкладiть пiд себе лижi, дошку, фанеру (це збiльшить площу опори) i повзiть на них. Наближайтесь до ополонки тiльки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не пiдповзайте, iнакше у водi опинитеся вже удвох. Ременi, шарфи, дошка, жердина, санки або лижi допоможуть врятувати людину. Кидати пов’язанi ременi, шарфи або дошки треба за 3-4 метри.
  • Якщо ви не один, тодi, узявши один одного за ноги, лягайте на лiд ланцюжком i рухайтеся до пролому. Дiйте рiшуче i швидко — постраждалий швидко мерзне в крижанiй водi, мокрий одяг тягне його донизу.
  • Подавши постраждалому пiдручний засiб порятунку, витягайте його на лiд i повзiть з небезпечної зони. Потiм укрийте його вiд вiтру i якнайшвидше доставте в тепле мiсце, розiтрiть, переодягнiть в сухий одяг та напоїть чаєм.

 Оскільки з наближенням весни зростає небезпека раптового затоплення, хотів би нагадати дії населення під час повені, паводка:

Зберігайте спокій, уникайте паніки.

Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі.

Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

По можливості, негайно залишіть зону затоплення.

Перед виходом з будинку вимкніть електрику та газ, загасіть вогонь у грубах. Зачиніть вікна та двері, якщо є час - закрийте вікна та двері першого поверху дошками (щитами).

Відчиніть хлів-дайте худобі можливість рятуватися.

Підніміться на верхні поверхи. Якщо будинок одноповерховий - займіть горіщні приміщення.

До прибуття допомоги залишайтесь на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях, сигналізуйте рятівникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти.

Перевірте, чи немає поблизу постраждалих, надайте їм, по можливості, допомогу.

Потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, якими можна скористатися до одержання допомоги.

Не переповнюйте рятувальні засоби (катери, човни, плоти та інше).

Разом з тим, повідомляємо, що у випадку виникнення пожежі чи іншої небезпеки слід телефонувати 101.

Якщо ж ви стали свідком героїчного вчинку або вам відома людина, що виявила відвагу під час порятунку людини, повідомте про неї за телефоном (022) 22-15-42, 22-09-90 до Управління ДСНС України у Кіровоградській області, або за адресою: вул. Пашутінська,1, м. Кіровоград, 25015. Всеукраїнська акція «Герой-рятувальник року». Україна повинна знати своїх героїв.

Конкурси

Петрівський РС У ДСНС в області повідомляє, що впродовж 2016 року буде проведено чотири  конкурси з питань безпеки життєдіяльності:

- з 20 лютого по 20 березня - конкурс дитячого малюнка та живопису на протипожежну і техногенну тематику;

- з 15 квітня по 15 травня – конкурс на кращу писанку «Великдень без небезпек»;

- з 15 липня по 15 серпня – конкурс на кращий виріб у техніці бісероплетіння «Збережемо своє життя»;

- з 15 жовтня по 15 листопада – конкурс на кращий виріб у техніці орігамі «Герой-Рятівник»

Роботи надсилати за адресою: смт Петрове, вул. Філатова,31

На переможців чекають цінні подарунки.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області