виконання Державного Гімну біля пам’ятного знака на честь героя боротьби за волю УкраїниСвого часу вождь більшовиків В.Ленін висловив думку, що не було б трагедією знищення 90% людства, якби тільки 10 відсотків, що залишаться, могли б жити при комунізмі. Його підтримували поплічники, які твердили, що люди надто дурні, щоб самим усвідомлено зрозуміти, що їхнє щастя – це комунізм, тож вони будуть гнати людство до щастя залізною рукою.

Та далеко не всі хотіли такого «щастя», до якого їх передбачалося  гнати, як отару овець, тому нелюдській комуністичній владі чинили завзятий спротив. Особливо потужним він був в Україні, де проти більшовиків воювали цілі повстанські армії.

На Петрівщині селяни також піднімалися на збройну боротьбу проти більшовиків. Свого часу доводилося чути розповіді старожилів про те, як червоні продзагони частували свинцевою «кашею» з кулеметів у Зеленому, ще й досі люди згадують легендарних чечеліївських «штильщиків», які намагалися боронити село від дикої орди під командуванням Будьонного, за що село було вщент спалене. А однією з найвидатніших постатей повстанського руху був ганнівчанин Кость Пестушко (Блакитний). Він зібрав під своїми знаменами 20-тисячне військо, яке називалося Степовою дивізією, а згодом, після загибелі легендарного отамана Холодного Яру В.Чучупаки, повстанці обрали К.Пестушка-Блакитного Головним отаманом повстанського війська Холодного Яру. Було йому на ту пору всього 22 роки. А невдовзі, у 1921 році, він загинув у рідній Ганнівці.

На жаль, поки що невідоме місце його поховання, але в Ганнівці споруджено пам’ятний знак на честь героя боротьби за волю України. 10 лютого біля нього зібралися представники Інгульської паланки Низового війська Запорозького (м.Кривий Ріг), Кірово-градської обласної організації ВО «Свобода», місцеві свободівці та громадські активісти, аби відзначити 108-у річницю з дня народження отамана. Відбувся невеликий мітинг, на якому виступив заступник голови Кіровоградської обласної ради, очільник обласної організації ВО «Свобода» Ігор Степура, отаман Інгульської паланки Сергій Штанько, інші учасники заходу.

пам’ятні заходи в Ганнівській загальноосвітній школіВідзначення дня народження К.Пестушка пройшло за підтримки департаменту освіти Кіровоградської обласної державної адміністрації, тож у програмі заходів була зустріч І.Степури з учнями Ганнівської загальноосвітньої школи. В ній взяли участь начальник відділу освіти Петрівської райдержадміністрації Григорій Москалець, Ганнівський сільський голова Ніна Цапенко, а також представник громадської організації «Не будь байдужим», молодий Кіровоградський науковець, кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко, який презентував документально-публіцистичний фільм про повстанців Холодного Яру. Також він розповів про роботу над фільмом, про те, що він вже демонструвався в багатьох містах і селах України. З особливою цікавістю фільм дивилися жителі Сходу України, яких впродовж тривалого часу зомбували російською пропагандою. Сторінки історії боротьби українців за свою свободу стали для них справжнім відкриттям.

Після перегляду фільму учні обмінялися думками про фільм, повстанський рух в Україні, свого славетного земляка та події сьогодення. Вони висловили переконання, що Україна у боротьбі за незалежність переможе, бо дух мільйонів борців за волю незламний, він живить героїзм воїнів, які воюють з заколотниками-сепаратистами і російськими агресорами на українському Донбасі.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: виконання Державного Гімну біля памятного знака на честь героя боротьби за волю України; памятні заходи в Ганнівській загальноосвітній школі.

Фото автора.