Нарада.Минулого тижня про здобутки та недоопрацювання за підсумками минулого року звітував голова Петрівської райдержадміністрації Сергій Завалій у ході співбесіди із першим заступником голови облдержадміністрації Сергієм Коваленком за участі керівників структурних підрозділів ОДА.

Інформуючи на початку наради про стан справ у районі, Сергій Завалій зазначив, що поставлені на минулий рік завдання керівництвом території загалом виконано. Серед позитиву очільник району відзначив реалізацію низки важливих проектів, які було профінансовано, об’єднавши ресурси бюджетів усіх рівнів та соціально-відповідального бізнесу: ремонт терапевтичного відділення ЦРЛ, школи, Будинку культури, будівництво скверу, ремонт аварійного мосту та вуличних мереж на території сіл, побудова стадіонів та спорткомплексу, розчищення річок. Серед проблемних питань, які потребують вирішення в перспективі, голова райдержадміністрації назвав незадовільний стан доріг як обласного, так і місцевого значення та відсутність вільного житлового фонду, що можна використати для забезпечення квартирами лікарів. Проблема доріг місцевого значення вже частково вирішується коштами місцевих бюджетів, а забезпечення житлом медичних фахівців планується здійснити шляхом передачі на баланс селищної ради двох недобудов, щоб у майбутньому обладнати там квартири.

Як поінформували керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, за багатьма показниками соціально-економічного розвитку в минулому році Петрівський район займає непогані позиції в загальнообласному рейтингу. Так, директор департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Шеремет зазначив, що у сфері наповнення бюджетів усіх рівнів район спрацював потужно, перевиконав планові показники, проте приріст доходів загального фонду (138%) міг бути кращим, оскільки є необхідний ресурс. Проблемою є офіційно задекларована недостатність коштів на виплату цього року зарплат та сплату за енергоносії на суму понад 7 мільйонів гривень. Вирішити її Сергій Коваленко порадив за рахунок нерозподілених залишків у зведеному бюджеті району (а це 11,2 мільйона гривень) та шляхом модернізації галузей освіти і охорони здоров’я.

Середні позиції в регіону у галузі економіки. Досягнуто їх завдяки здобуткам сільського господарства, оскільки промислових підприємств у районі немає. Жодного проекту в галузі промисловості цього року реалізувати не заплановано, хоча потенціал для розвитку галузі в Петрівському районі є - 10 родовищ корисних копалин з розвіданими промисловими запасами. Стабільно працює 4 сільськогосподарських підприємства, що виробляють продовольчі товари, проте ціни на продукти харчування в районі дещо завищені, одне із завдань – їх стабілізація.

У галузі сільського господарства Петрівський район має непогані показники – 7 місце в обласному рейтингу за індексом обсягу виробництва сільськогосподарських культур і 6 місце – за обсягом виробництва продукції тваринництва. За словами директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергія Коренюка, ці показники можуть бути і значно кращими, оскільки район завжди займав провідні позиції у галузі і має хороший потенціал. Покращення потребує і рівень заробітної плати працівників сільського господарства – середній показник 2,5 тисячі гривень, тому завдання досягти 4 тисяч гривень залишається серед пріоритетних.

Як уже зазначалося, район активно працює з реалізації інвестиційних проектів. Підтвердила це і начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Вікторія Кулікова. Відповідно до пропозицій, поданих до перспективного плану формування територій громад області, у районі заплановано створити 3 спроможні об’єднанні територіальні громади.

Житлово-комунальне господарство району досить потужне, є багатоквартирний житловий фонд. У рамках реформування галузі основним завданням є вирішення проблеми з подальшим утриманням багатоквартирних будинків, як основний варіант – створення ОСББ. Потребує вирішення і проблема добудови очисних споруд у селищі Балахівка.

У галузі культури є позитивні зрушення – збільшено видатки на 30%, проводяться ремонти в закладах, закуповують обладнання, інформатизують та поповнюють фонди бібліотек.

Проблеми переповнюваності груп в дошкільних навчальних закладах та малокомплектні школи характерні для галузі освіти Петрівського району, як і для більшості інших територій області. Модернізація системи шляхом створення навчально-виховних об’єднань і освітніх округів дасть змогу вирішити більшість проблем галузі.

У рамках реформи системи охорони здоров’я необхідно оптимізувати кількість лікарняних ліжок стаціонарів. Директор профільного департаменту облдержадміністрації Олег Рибальченко звернув увагу очільника району і на проблему рідкісних захворювань. Відшкодування вартості ліків таким пацієнтам повинно здійснюватися за рахунок місцевих бюджетів.

У сфері соціального захисту населення ситуація задовільна – усі виплати здійснюються вчасно і в повному обсязі. Проте, за словами директора профільного департаменту облдержадміністрації Олександра Догарова, потрібно збільшувати видатки на фінансування програми оздоровлення дітей. Посадовець підкреслив, що складною є ситуація на ринку праці району – більше 430 зареєстрованих безробітних. Існує і проблема підприємств, де зарплата виплачується на рівні мінімальної.

Підсумовуючи результати співбесіди, Сергій Коваленко подякував Сергієві Завалію за результативну роботу.

– Район – потужний, ресурсів – багато, потрібно їх використовувати, – зауважив перший заступник голови облдержадміністрації. – Спрацював район настільки позитивно, що аналізуючи загальний фонд зведених бюджетів усіх рад, можна зробити висновок: доходи на одного жителя, які складають 2519 гривень, є найвищими в області.

Інтернет-сайт Кіровоградської ОДА.