зі змінами і доповненнями до районного бюджету на 2016 рік знайомить начальник фінансового управління райдержадміністрації Галина ОвдійІз сесії районної ради

Невеличкий проміжок робочого часу, що розділив цього року низку Новорічних та Різдвяних свят, виявився, тим не менш, досить продуктивним для діяльності районної ради сьомого скликання. Як ми уже розповідали, минуле сесійне засідання, що відбулося за тиждень до Нового року, було позначене прийняттям районного бюджету на 2016 рік, а вже 5 січня депутати знову зібралися, аби шляхом внесення змін і доповнень до прийнятого документа привести його у відповідність до вимог Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», статті 77-ї Бюджетного Кодексу України та інших законодавчих актів, що мають вплив на показники місцевих бюджетів та міжбюджетних трансфертів, зокрема на медичну та освітню субвенції з Державного бюджету, а також на пільги, субсидії та допомоги.

волонтери Петрівщини готують чергову партію різдвяних гостинців своїм захисникамСвятвечір, Різдво Христове… Одні з найголовніших церковних свят, які, до речі, після кількох десятиліть войовничого атеїзму знову стають і одними з найулюбленіших сімейних торжеств, коли за святковим столом збираються усі члени родини.

На жаль, цього року знову, через геополітичні забаганки колишнього «брата», який на догоду маніакальним амбіціям свого біснуватого фюрера раптом заповзявся «вставать с колен», багато мужніх і сміливих захисників вітчизни, зокрема й наших земляків, зустрічали Різдво не за святковим столом у колі родини, а на передовій – в окопі, бліндажі чи на блокпосту. Вони сьогодні змушені бути там, аби наш з вами різдвяний спокій не порушували постріли танків, «градів», мінометів чи інші подібні прояви «братської любові». І саме в ці святкові дні ми маємо бути особливо вдячними їм за тепло і світло в наших оселях, за дах над головою, за незруйновані будинки.

Різдвяний вертеп біля Храму Вознесіння Господнього.Світле свято Різдва Христового офіційним визнано порівняно недавно. Однак воно знову стає одним з найулюбленіших наших свят, а символом його залишається  спалах Віфлеємської Зірки, що сповістила світ про прихід на землю Любові, Чистоти, Віри й Надії.

Багато різдвяних обрядів і традицій у ці дні відроджуються з небуття. А деякі з них, принаймні в наших краях, запроваджуються вперше.

Однією з таких стала інсталяція Різдвяного вертепу, споруджена поруч з Храмом Вознесіння Господнього, що в Петровому. Задумали її виконати настоятель храму отець Михайло Царук та його дружина Олеся. Втілити задумане в життя допомогли прихожани цієї ж церкви.

Слід зазначити, що сценка, де новонародженого маленького Ісуса доглядають Марія, Йосип та пастухи, що пасли овець поблизу Віфлеєму, у ці сніжні дні виглядала особливо урочисто і святково, адже білий сніг немовби символізував чистоту і радість благословенної події.

Володимир Кіфенко.

На знімку: Різдвяний вертеп біля Храму Вознесіння Господнього.

завідуюча ФАПом Оксана Іщенко отримує від виконавчого директора ТОВ «Чечеліївське» Сергія Даценка ключі від нового мотоциклаНапередодні  Різдва Христового у Чечеліївці по вулиці, що названа на честь прославленого земляка, ветерана Великої Вітчизняної війни Віктора Косолапова, лунали пісні у виконанні майстрів художньої самодіяльності місцевого Будинку культури. І це неспроста, адже тут, біля Чечеліївського фельдшерсько-акушерського пункту, зібрався чималий гурт односельців з нагоди відкриття медичного закладу після капітального ремонту його будівлі та системи опалення.

Все це сталося завдяки ініціативі сільської громадської організації «Надія плюс 2020», яка була зареєстрована ще у 2009 році. З того часу її діяльність постійно підтримують як сільська рада, так і районна влада.

Африканська чума свиней та стихійна торгівля

У звязку з різким загостренням епізоотичної ситуації в Україні та виявленням збудника африканської чуми свиней в Полтавській області Кременчуцького району в селі Джержинське 17.12.2015р. (це вже зовсім поруч з нашою областю), стихійна торгівля стає одним із найвірогідніших факторів розповсюдження африканської чуми свиней.

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

Африканська чума свиней - (Pestis afrikana suum) хвороба Монтгомері - висококонтагіозна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів та високою летальністю. Хвороба зареєстрована в Іспанії, Португалії, Франції, Бразилії на Кубі та в Російській Федерації.

дорогого чоловіка, люблячого татуся та доброго дідуся Василя Степановича Масюка з днем народження!

 

Тобі сьогодні, рідний, 70.

Із вдячністю ми хочемо вітати

Тебе за мудрість батьківських порад,

За вміння всім завжди допомагати,

Нехай Господь пошле тобі благословення,

Нехай здоров’я й сил дарують всі святі.

 

З повагою дружина Тетяна, донечка Оксаночка, син Віталій, зять Леонтій, невістка Тетяна, онуки Артурчик, Ангелінка, Ігорьок і свати Курінні.

с. Червонокостянтинівка.

щасливі та усміхнені дітлахи приймали свої новорічні подарункиУ вирі новорічного гамору не залишились без уваги й діти-інваліди, яких у нашому районі налічується 88 осіб. Про те, щоб кожен з них, отримав такий довгоочікуваний подарунок, попіклувалися працівники  управління соціального захисту населення разом з територіальним центром та організацією Червоного Хреста України. Саме завдяки їх спільним зусиллям святкові смаколики знайшли своїх адресатів. Неможливо передати словами той спалах щастя та здивування в дитячих очах, коли їм до рук потрапили святкові пакуночки.

А вручили подарунки голова товариства Червоного Хреста України Ганна Шейнфайн та працівник управління соціального захисту населення Карен Караханян. Малечу вітали зі святами та з трепетом стискали їх долоньки на знак того, що підростаюче покоління має вагоме значення для кожного з нас.

НАКАЗ

військового комісара Петрівського районного військового комісаріату
24.12.2015 смт. Петрове №36

Про приписку громадян до призовної дільниці Петрівського району

1. На підставі Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» з 11 січня по 31 березня 2016 року оголошується приписка до призовної дільниці Петрівського району Кіровоградської області громадян 1999 року народження.

2. Явці на приписку підлягають всі громадяни, які народилися з 01 січня по 31 грудня 1999 року включно, які постійно або тимчасово проживають на території Петрівського району, а також громадяни старших років народження, які не пройшли приписку раніше.

3. Всі громадяни, яким належить пройти приписку до призовної дільниці і проживають в Петрівському районі, зобов’язані прибути на призовну дільницю за адресою: смт. Петрове, вул. Садова, 45 у встановлений час з документами, що зазначені в повістках. Громадяни, які не отримали особистих повісток, зобов’язані прибути до Петрівського районного військового комісаріату до 20 січня 2016 року, маючи при собі документи, які посвідчують особу, за адресою: смт. Петрове вул. Садова, 45.

4. На підставі Закону України „Про військовий обов’язок і військову службу» керівники підприємств, установ, організацій та навчальних закладів зобов’язані звільнити громадян, яким необхідно пройти приписку до призовної дільниці, на час, необхідний для проходження приписки, і забезпечити їх своєчасну явку до військового комісаріату.

Олександр БРАТЧЕНКО військовий комісар Петрівського районного військового комісаріату, підполковник

Календарні свята являють собою найдавнішу обрядовість, яка корінням сягає первісних, язичницьких вірувань, та поєднує у собі раціональний досвід і релігійно-магічні вірування наших предків. Лиш значно пізніше церква визнала існуючу систему землеробських свят та надала їй християнського забарвлення. У аграрному календарі українців ніколи не було різкого розмежування між сезонами: зимова обрядовість поступово переходила у весняну, весняна - у літню тощо.

Новорічні свята 13-14 січня українці відмічали як свята Маланки і Василя. Вони не співпадали з церковними, тому в їх обрядовості збереглися власне народні мотиви. У ці дні також практикувалися обходи дворів зі щедрівками - календарними величальними піснями з елементами театрального дійства. Традиційним персонажем такої гри була маска Кози - своєрідного символу родючості і добробуту. Дуже виразне аграрно-магічне значення мав обряд “посипання”, коли хлопчики 7-14 років, обходячи будинки, символічно сіяли зерно. При цьому вимовляли традиційний текст “Сiю, вiю, посiваю, з Новим роком вас вiтаю”. Цей обряд був явно дохристиянським, адже наші предки відмічали новий рік весною, перед початком посівних робіт.