Африканська чума свиней та стихійна торгівля

У звязку з різким загостренням епізоотичної ситуації в Україні та виявленням збудника африканської чуми свиней в Полтавській області Кременчуцького району в селі Джержинське 17.12.2015р. (це вже зовсім поруч з нашою областю), стихійна торгівля стає одним із найвірогідніших факторів розповсюдження африканської чуми свиней.

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

Африканська чума свиней - (Pestis afrikana suum) хвороба Монтгомері - висококонтагіозна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів та високою летальністю. Хвороба зареєстрована в Іспанії, Португалії, Франції, Бразилії на Кубі та в Російській Федерації.

Збудник африканської чуми свиней – вірус, що містить ДНК і належить до родини Іridoviridae. Вірус стійкий до широкого діапазону температур та рН середовища. При температурі 50С залишається життєздатним до 7 років, 180С – до 18 міс., 370С – до 30 днів, при 500С – до 60 хвилин.

У трупах свиней вірус зберігається до 10 тижнів, у м’ясі хворих тварин – 155 днів, у копченій шинці – до 5 міс., у гноєві – до 3 міс. Формалін, карболова кислота, хлорвмісні препарати в звичайних концентраціях руйнують вірус протягом 15 хвилин.

До африканської чуми сприйнятливі домашні й дикі свині, незалежно від віку і породи. Джерелом збудника інфекції є хворі свині та вірусоносії. З організму заражених тварин вірус виділяється з крові при носових кровотечах, із фекаліями, сечею, секретами слизових оболонок носової порожнини, слиною. Свині заражаються, головним чином, при поїданні кормів, контамінованих вірусом. Зараження можливе також респіраторним шляхом, через пошкоджену шкіру й укуси заражених аргасових кліщів роду орнітодорус, що є переносниками і резервуаром вірусу африканської чуми свиней, в організмі яких він зберігається роками. Небезпечні фактори передачі збудника інфекції – продукти забою заражених свиней (м’ясо, м’ясні вироби, сало, кров, кістки, шкура). Механічно вірус можуть поширювати люди, домашні тварини різних видів, комахи, гризуни, що знаходилися в епізоотичному вогнищі або на контамінованій вірусом території різних об’єктів (бойні, склади, холодильники). Африканська чума свиней характеризується високою захворюваністю, смертністю й летальністю для тварин (98-100%), передусім у свіжих вогнищах хвороби.

Інкубаційний період триває від 2-7 до 15 діб. Клінічно у тварин спостерігається слабкість і пригнічений стан, температура тіла підвищується до 40,5-42,00С. Свині більше лежать, важко дихають і через 1-3 доби гинуть, у них відмічається хитка хода, дихання поверхневе, переривчасте, іноді супроводжується кашлем. Кон’юнктива й видимі слизові оболонки гіперемійовані, з’являються різко виражене посиніння шкіри та крововиливи в різних ділянках тіла (вуха, живіт, підщелепний простір, пах). Вагітні свиноматки абортують. У тварин відмічається виснаження, відставання в рості, з’являються ознаки бронхопневмонії, розвиваються артрити, некрози вух, шкіри, нижніх кінцівок, спини, голови. Хворі свині гинуть у стані виснаження.

Діагноз на африканську чуму ставиться на основі аналізу епізоотичних і клінічних, патологоанатомічних змін та лабораторних досліджень.

Лікування цієї недуги не розроблене і заборонене.

Заходи щодо профілактики й ліквідації африканської чуми свиней передбачені діючою інструкцією. Всі заходи спрямовані на запобігання занесення збудника в країну, а також на своєчасну і швидку ліквідацію хвороби у разі її виникнення.Фактори передачі збудника АЧС – різні інфіковані об’єкти зовнішнього середовища (транспорт, предмети одягу, фураж, вода, гній тощо). Люди, різні домашні та дикі тварини, птиця, гризуни, комахи (мухи, воші), які були в контакті з хворими і загиблими свинями чи перебували на інфікованій території, можуть механічно переносити збудника. Можливі способи зараження свиней: респіраторним шляхом, у приміщеннях і транспортних засобах, забруднених виділеннями інфікованих тварин, під час поїдання інфікованих харчових відходів або відходів із бійні, через укуси кліщів­переносників, через інфіковані предмети та продукти забою заражених тварин.

Через реальну загрозу занесення збудника захворювання всім мешканцям району, які мають у господарствах свиней, слід забезпечити їхнє утримання в закритих приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней, контакту з іншими тваринами. Регулярно очищати та дезінфікувати приміщення, і в жодному разі не купувати поросят із заїжджих машин без наявності в продавців ветеринарних документів. Не можна купувати поросят і продукти тваринного походження від забою свиней на стихійних ринках та в інших, не визначених для цього місцях. Не дозволяється проводити подвірний забій та реалізацію свинини без попереднього ветеринарного огляду та ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби. Неприпустимо викидати трупи тварин, відходи їхнього утримання та переробки на звалища, узбіччя доріг; дозволяється проводити утилізацію біовідходів лише у місцях, визначених адміністрацією сільських рад. Не можна переробляти м’ясо загиблих та вимушено забитих тварин – це заборонено і може призвести до подальшого поширення хвороби. Необхідно унеможливити годівлю кормами тваринного походження. Не можна згодовувати свиням кухонні відходи без попередньої термічної обробки (проварювання). Обов’язково надавайте поголів’я свиней ветеринарам для огляду, проведення вакцинацій (проти класичної чуми свиней, бешихи) та інших обробок. Слід посилити увагу за клінічним станом тварини. У зв’язку з фактором поширення африканської чуми свиней  жителі району повинні розуміти: придбаний у невстановленому місці товар у випадкової людини, в умовах, що не відповідають нормам його виготовлення та зберігання, у будь-який момент може обернутися великим лихом. Але, на жаль, не завжди громадяни усвідомлюють згубність та небезпеку для здоров’я придбання харчових продуктів у таких місцях. Необхідно, щоб усі жителі Петрівщини  налаштувались на боротьбу зі стихійною торгівлею. Жодні адміністративні заходи з рейдовими перевірками повністю її не ліквідують, бо попит народжує пропозицію. Єдиний правильний спосіб боротьби – не купувати продуктів харчування та інших товарів у місцях стихійної торгівлі. У разі виникнення масової загибелі свиней на території тієї або  іншої сільської чи селищної ради негайно повідомляйте державну ветеринарну службу району за тел. 9-72-06; 9-64-61.

Управління ветеринарної медицини в Петрівському районі