Дорогі науковці Петрівщини і всі ті, кому не байдужа наука! Щороку, у третю суботу травня, відзначається День науки - ваш день. Прийміть найщиріші вітання та побажання здоров’я, щастя та нових наукових досягнень.

День науки – це свято людей, які не уявляють свого життя без постійного пошуку. Україні потрібні молоді талановиті фізики, хіміки, математики, філологи, які пов’язують своє життя з науковими відкриттями.

Бажаємо вам добра й злагоди, щастя та міцного здоров’я, творчого натхнення, наукових відкриттів та гідного життя на своїй рідній вільній Батьківщині.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Шановні жителі району! 17 травня - День пам’яті жертв політичних репресій, день глибокої скорботи і туги за мільйонами обірваних життів наших співвітчизників.

Минають роки, століття, але пам’ять про закатованих, розстріляних та заморених у таборах голодом синів і доньок України – жила, живе і завжди буде жити – як суворий урок національної історії, як пересторога нинішньому та прийдешнім поколінням наших співвітчизників.

Сьогодні ми запалюємо свічки на вікнах наших осель, тому що спільний біль, спільна пам’ять, спільний обов’язок – ці слова стосуються не тільки нашого минулого, але й мають сенс у нашому сьогоденні. Хай найвищим пам’ятником мільйонам жертв України буде світлий храм нашої душі, сповненої скорботи та пам’яті за їх душі!

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Районна державна адміністрація та районна рада  щиро вітають усіх, хто присвятив своє життя збереженню, популяризації і розвитку національної культури.

Споконвіку пісня і танець, музика і слово, витвори майстрів народної творчості були виразниками національної ідеї, оберегами історичної пам’яті. Вони підживлювали і зміцнювали надію народу на краще майбутнє.

Щиро вдячні працівникам Будинків культури, бібліотек, мистецьких навчальних закладів, учасникам аматорських колективів за сумлінну працю, безперервний творчий пошук, за вагомі духовні здобутки.

Бажаємо вам весни у серці, міцного здоров’я, щастя, благополуччя, великих творчих успіхів і невичерпної наснаги. Нехай здійсняться всі ваші життєві плани, надії і мрії, а кожен день вашого життя буде світлим і сонячним!

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

відвідувачі в кабінеті голови райдержадміністрації.Нещодавно новопризначений голова районної державної адміністрації С.Завалій провів перший особистий прийом громадян. Цього дня на прийом записалися Н.Солодовнікова, С.Больбот, Р.Приходько і Л.Румянцева. Всі вони мешкають в Петровому за адресою: вул.. Жовтнева, 9, всі прийшли з одним питанням – допомогти з ремонтом покрівлі, яка з часу зведення будинку, а це вже майже 50 років,жодного разу не ремонтувалася. Вони скаржилися, що шифер став схожий на решето, дерев’яні конструкції такі трухляві, що вже неможливо забити цвях, тож під час дощу вода протікає аж до першого поверху. Косметичний і поточний ремонт під’їздів, коридорів мешканці роблять самотужки, але капітально відремонтувати покрівлю їм, звичайно, не під силу.

Сергій Володимирович зауважив, що вважає головним своїм завданням допомогу людям, тож всі питання, з якими вони до нього звертаються, будуть вирішуватися. Він в перші ж дні перебування на посаді голови райдержадміністрації вже окреслив ряд проблем (благоустрій населених пунктів, жахливий стан доріг, незадовільна робота комунальних підприємств), деякі вже вирішуються, або у стадії активної роботи над їх вирішенням.

У районі відбулися святкові заходи з нагоди 70-річчя ювілею Перемоги

учасників свята вітає С.ЗавалійЗаходи, присвячені 70-річчю перемоги над гітлерівським нацизмом, розпочалися за кілька днів до вікопомної дати. Керівники району і місцевих територіальних громад відвідали ветеранів за місцем їхнього проживання, привітали зі святом, побажали здоров’я, усього найкращого (репортаж про це читайте в окремому матеріалі).

8 травня відбувся ряд заходів, присвячених Дню Пам’яті та примирення. Зокрема, в загальноосвітніх школах пройшов єдиний урок на тему «Вклоняємося тим рокам». У Петрівському НВК урок пройшов як в окремих класах, так і для більш широкої аудиторії. 9-Б клас, наприклад, (класний керівник - І.Глязнуцова) підготував урок у формі літературної композиції, на яку до актової зали запросили учнів 5-В, 11-А і 11-Б класів. На урок в 9-А клас запросили керівника громадської організації «Допоможемо воїнам Петрівщини» А.Горністову. А загалом в навчальному закладі, готуючись до свята, провели цілий комплекс заходів: години спілкування: «Війна в пам’яті моєї родини», «Петрівщина в буремні 40-і ХХ століття», «У війни жіноче обличчя»; в 6-А і 6-Б класах (керівники - О.Царук і Н.Митько) провели зустріч з воїном АТО С.Савченком; екскурсії в шкільний музей бойової слави; конкурс малюнків «Життя заради України. Нам є чим пишатися»; організували фотовиставку, присвячену Другій світовій війні і АТО. Завершилися заходи загальношкільною лінійкою і покладанням квітів до стели Героїв Радянського Союзу, пам’ятника загиблим землякам і братської могили воїнів-визволителів.

Сергій Завалій з щирою вдячністю за подвиг нагороджує Івана Романовича Копійку почесною грамотоюМій перший вірш написаний в окопі, 

На тій сипкій од вибухів стіні, 

Коли згубило зорі в гороскопі 

Моє дитинство, вбите на війні.

«Той, хто збирається захищати усе, не зможе захистити нічого» - так вважали наші вороги, однак їх стратегія закінчилася провалом, бо тоді вони ще не знали, що захистити усе - означає для наших людей захистити свою сім’ю, що ніколи не можна побороти силу людського духу. Безсмертний подвиг здійснив наш  народ заради щасливого майбутнього своїх рідних і наступних поколінь, заради мирного неба над їх головою, щоб більше ніхто не міг скалічити життя пострілами і вибухами. І кожного року, напередодні великого свята - Дня Перемоги, ми даруємо часточку свого серця нашим ветеранам. 

Михайло Григорович КуницькийСвяткування ювілейної річниці Великої Перемоги над нацизмом в Другій світовій війні завершилося для петрівчан на дещо сумній ноті: на 92 році пішов з життя активний член районної організації ветеранів України, учасник бойових дій у Великій Вітчизняній війні, почесний громадянин Петрового МИХАЙЛО ГРИГОРОВИЧ КУНИЦЬКИЙ.

Народився Михайло Григорович 23 листопада 1923 року в Петровому. 

З 1939 до початку війни 1941 року працював в колгоспі «Калініна» різноробочим.

У вересні 1943 року був призваний до лав Збройних Сил СРСР, де розпочав службу мінометником 82 мм мінометів 211 стрілецького полку 73 гвардійської дивізії.

Вперше Михайло Григорович взяв участь в бойових діях у боях за визволення рідного Петрового, далі – кровопролитні бої в районі Власівської балки, Бабенкового,  де лінія фронту стояла довгих 4 місяці. 

Пізніше брав участь у боях за визволення центральних та західних областей України, а потім - Угорщини, Румунії, Югославії, Австрії, де зустрівся з військами союзників по антигітлерівській коаліції, згодом – вже безпосередньо на території Німеччини, не дійшовши до Берліна лише якихось 70 км, оскільки разом з іншими бойовими підрозділами був перенаправлений до Японії, де й мав закінчити війну. Втім, повоювати на Далекому Сході не довелося, адже звістка про те, що вже підписаний Акт про капітуляцію імператорської Японії, застала бійців у ту мить, коли їх підрозділ був ще на півдорозі до далекосхідних кордонів країни. 

начальник РВ УМВС Євген Чуйко та інспектор по роботі з населенням Анна Пащенко в гостях у ветеранів бойових дій - Олексія Павловича СвиностригиПравоохоронці не забувають про великий подвиг ветеранів, що боролися за мир та спокій на рідній землі в ході кровопролитних боїв Великої Вітчизняної війни. На жаль, з кожним роком їх залишається дедалі менше, тож нинішні співробітники міліції квапляться приділити максимум увагу кожному. Не став винятком і нинішній рік.

Так цього року працівники міліції, на чолі з начальником Петрівського РВ УМВС Украіни в Кіровоградській області Євгеном Чуйком, завітали до осель ветеранів Великої Вітчизняної війни та привітали їх зі святом. Правоохоронці вручили ветеранам квіти та подарунки.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Методики відстеження результативності регуляторного акта, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 року № 308 зі змінами, Петрівською районною державною адміністрацією здійснене базове відстеження результативності проекту рішення Петрівської районної ради «Про затвердження Порядку розміщення, встановлення технічних елементів (пристроїв) телекомунікаційних мереж (Інтернету, кабельного телебачення) слабкострумного обладнання, супутникових антен, охоронних засобів та вартості відшкодування витрат за використання елементів будинків житлового призначення та споруд, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ Петрівського району Кіровоградської області суб’єктами підприємницької діяльності, які займаються відповідною діяльністю».

Базове відстеження результативності даного регуляторного акта показує, що прийняття вказаного рішення буде мати позитивні соціально-економічні наслідки та забезпечить ефективність і збалансованість у сфері врегулювання правовідносин по використанню об’єктів та майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ Петрівського району.

Повний текст Звіту оприлюднено на офіційному веб-сайті Петрівської районної державної адміністрації в розділі «Регуляторна політика», рубрика «Звіти про відстеження результативності регуляторних актів».

Геннадій Горбанець, начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації

З метою продовження дії довідки про взяття на облік внутрішньопереміщеної особи, управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації пропонує громадянам, які отримали статус внутрішньопереміщеної особи, звернутися до управління з метою її продовження. Термін дії довідки спливає через 6 місяців після дня видачі.

Одночасно повідомляємо, що вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 212 «Про внесення змін до Порядку надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», на підставі якої грошова допомога призначається на наступний шестимісячний строк уповноваженому представнику сім’ї згідно поданої заяви, в якій повідомляє про відсутність змін, що впливають на призначення грошової допомоги, а також пред’являє довідки всіх членів сім’ї про взяття на облік осіб, які переміщуються, строк дії яких продовжено на наступний період. Особам працездатного віку, які не працевлаштувалися, допомога на наступний період не призначається.

Під час звернення при собі необхідно мати паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтва про народження дітей.

За більш детальною інформацією слід звертатися за адресою: смт. Петрове, вул. Ілліча, 32, телефон гарячої лінії 9-63-33.

Валентина Сибіра, начальник управління соціального захисту населення Петрівської райдержадміністрації 

Футбольне свято до Дня Перемоги

спільне фото на згадку гравців обох командСеред переліку святкових заходів, приурочених до Дня Перемоги, наймасовішим став (за винятком, звичайно, самої демонстрації) футбольний матч між командами «Інгулець» та гостями з Кривого Рогу – командою «Металург».

Щоправда, якась частина уболівальників більшою мірою зосередилася не на футбольному видовищі, а безпосередньо на святкуванні: нещодавно встановлений на території стадіону торговий павільйон з літньою верандою для цього створив усі необхідні умови. І все ж переважна більшість глядачів, що прийшли на стадіон повболівати за красиву гру (таких цього дня було щонайменше кілька сотень), зосередилась виключно на спортивному видовищі, і, хочеться сподіватися, - про це не пожалкували.

Звичайно, команда «Металург» - не найсильніша з-проміж тих, з ким підопічним Олександра Поворознюка доводилося зустрічатися  в нинішньому сезоні, однак в її складні виступає чимало досвідчених футболістів, які свого часу програли в різних командах майстрів. Тож глядачам було на що подивитися, а відтак свято футболу, яке цього дня стало одним з елементів урочистостей, приурочених до Дня Перемоги, безумовно вдалося.

рахунок в поєдинку «Інгулець» - «Колос» відкриває Максим КоржНу ось на цьому тижні, нарешті, й уболівальники Петрівщини стали свідками чудового футбольного дійства під назвою «Чемпіонат України по футболу серед аматорів». Гостями петрівчан стали аутсайдери групи, яких, втім, ще перед початком турніру багато хто з футбольних фахівців вважав одним з її фаворитів. Підстав для такого прогнозу було чимало, адже незадовго перед цим футболісти зачепилівського «Колоса» (чемпіона Харківської області) виграли досить представницький турнір імені Миколи Кудрицького (в якому, нагадаємо, «Інгулець» також брав участь), а, крім того, за команду заявлені чимало досить сильних гравців, багато з яких мають у своїй біографії досвід виступів за команди майстрів з другої і навіть першої ліг української першості.

Уже деякий час в країні дорожньо-патрульним службам суворо заборонено здійснювати будь-які операції з готівковими коштами громадян – учасників дорожнього руху. Водночас, аби й порушник міг заощадити власний час в питанні сплати штрафу (раніше для цього потрібно було звернутися до банківської установи, заповнивши відповідні бланки) віднедавна в області запроваджено процедуру можливості оплати штрафу на місці з допомогою безготівкового розрахунку. Для цього наряди ДПС заступатимуть на службу по нагляду за безпекою дорожнього руху з мобільними терміналами. Нещодавно керівництвом обласної філії управління АТ «Ощадбанк» передано Державтоінспекції області 41 POS-термінал для безготівкової сплати штрафів. Днями в управлінні ДАІ УМВС України в Кіровоградській області ці термінали були розподілені між керівниками підрозділів ДАІ, після чого з ними було проведено детальний інструктаж щодо правильного використання пристрою під час нагляду за дорожнім рухом та складання протоколів про адмінпорушення стосовно порушників ПДР.