У районі відбулися святкові заходи з нагоди 70-річчя ювілею Перемоги

учасників свята вітає С.ЗавалійЗаходи, присвячені 70-річчю перемоги над гітлерівським нацизмом, розпочалися за кілька днів до вікопомної дати. Керівники району і місцевих територіальних громад відвідали ветеранів за місцем їхнього проживання, привітали зі святом, побажали здоров’я, усього найкращого (репортаж про це читайте в окремому матеріалі).

8 травня відбувся ряд заходів, присвячених Дню Пам’яті та примирення. Зокрема, в загальноосвітніх школах пройшов єдиний урок на тему «Вклоняємося тим рокам». У Петрівському НВК урок пройшов як в окремих класах, так і для більш широкої аудиторії. 9-Б клас, наприклад, (класний керівник - І.Глязнуцова) підготував урок у формі літературної композиції, на яку до актової зали запросили учнів 5-В, 11-А і 11-Б класів. На урок в 9-А клас запросили керівника громадської організації «Допоможемо воїнам Петрівщини» А.Горністову. А загалом в навчальному закладі, готуючись до свята, провели цілий комплекс заходів: години спілкування: «Війна в пам’яті моєї родини», «Петрівщина в буремні 40-і ХХ століття», «У війни жіноче обличчя»; в 6-А і 6-Б класах (керівники - О.Царук і Н.Митько) провели зустріч з воїном АТО С.Савченком; екскурсії в шкільний музей бойової слави; конкурс малюнків «Життя заради України. Нам є чим пишатися»; організували фотовиставку, присвячену Другій світовій війні і АТО. Завершилися заходи загальношкільною лінійкою і покладанням квітів до стели Героїв Радянського Союзу, пам’ятника загиблим землякам і братської могили воїнів-визволителів.

У цей же день в тирі Петрівського НВК відбулися змагання зі стрільби.

урочиста хода до пам’ятника загиблим воїнам9 травня вперше за останні щонайменше 20 років біля районного Будинку культури знову, як і колись, залунали звуки відродженого зусиллями приватного підприємця П.Мельниченка духового оркестру. Музика у його виконанні звучала, допоки на площі збиралися і шикувалися в колону учасники свята. Коли ж колона на чолі з ветеранами вирушила до братської могили, де проводився мітинг, настав час показати свою майстерність і юним барабанщицям.

Пам’ять - вона нетлінна і вічна. Вона дивиться на нас зі старих фотографій, з сумних похоронок, з листів з фронту, які зберігають донині діти, онуки та правнуки захисників Вітчизни. Про пам’ять і шану до ветеранів війни говорили промовці.

Т.Копань проводить єдиний урок в 11-А класіГолова райдержадміністрації С.Завалій, зокрема, сказав:

- Шановні, дорогі ветерани!

Я хочу привітати вас з 70-річчям Перемоги. Хочу сказати, що я низько схиляю голову перед вами, перед вашим подвигом, хочу сказати вам найкращі слова, але словами не передати те, що ми всі відчуваємо. Ви ціною власного здоров’я і життя захищали рідну Україну, тому ми схиляємо голови і вітаємо вас зі святом.

Під час спілкування з вами я побачив у ваших очах стільки оптимізму, що нам, молодшому поколінню, ще треба вчитися у вас стійкості.

Я вітаю вас з цим великим святом, бажаю міцного здоров’я, достатку вашим сім’ям, а головне – мирного неба над головою.

виставка малюнків в Петрівському НВКГолова районної ради С.Тилик також звернулася до присутніх:

- Дорогі наші ветерани, шановні воїни АТО, дорога громадо!

Сьогодні ми відзначаємо 70-у річницю Перемоги над фашистською навалою. Сьогодні вся держава схиляє голови біля обелісків. Ми згадуємо тих, хто віддав життя, визволяючи нас від фашизму. У боях за Петрівський район загинуло понад 10 тисяч бійців і офіцерів. Сьогодні в районі залишилося 25 ветеранів. Це золотий фонд району, ветерани – золотий фонд держави. Цінуймо ж і бережімо їх!

Дорогі наші ветерани! Здоров’я вам і довгих років життя! Я бажаю нашій державі миру, щастя і спокою. Радості вам і хорошого настрою! Учасників мітингу привітали також Петрівський селищний голова І.Педан, учениця гімназії М.Яковенко, благочинний району, протоієрей Д.Городецький.

гірлянда слави – до плит з іменами полеглих визволителівПам’ять про всіх, хто загинув, захищаючи Батьківщину, учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання, а, як відповідь на гасла: «Героям-визволителям Слава!», «І мертвим, і живим – Слава!», «Всім, хто наближав Перемогу – слава!» прозвучали залпи салюту.

Солістка районного Будинку культури Л.Кущ виконала щемно-сумну пісню про чорну материнську біду, а у виконанні самодіяльного народного вокального квартету «Елегія» прозвучала пісня «Степом, степом». До плит з іменами воїнів-визволителів лягли квіти.

Свято продовжилося в парку відпочинку, де петрівчани і гості селища переглянули концерт, були розгорнуті торговельні точки, люди мали змогу спілкуватися, згадувати учасників війни, які були у кожній родині.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

салют на честь Перемоги бійці АТО – бійцям Другої світової

співає Ю.Біла жартівливий ранок у виконанні вихованців Петрівської ДМШ

 

звуків духового оркестру в Петровому не чули 20 років  крокують юні барабанщиці

 

 

На знімках: учасників свята вітає С.Завалій; урочиста хода до пам’ятника загиблим воїнам; Т.Копань проводить єдиний урок в 11-А класі; виставка малюнків в Петрівському НВК. гірлянда слави – до плит з іменами полеглих визволителів; салют на честь Перемоги; бійці АТО – бійцям Другої світової; співає Ю.Біла; жартівливий ранок у виконанні вихованців Петрівської ДМШ; звуків духового оркестру в Петровому не чули 20 років; крокують юні барабанщиці.