Уже деякий час в країні дорожньо-патрульним службам суворо заборонено здійснювати будь-які операції з готівковими коштами громадян – учасників дорожнього руху. Водночас, аби й порушник міг заощадити власний час в питанні сплати штрафу (раніше для цього потрібно було звернутися до банківської установи, заповнивши відповідні бланки) віднедавна в області запроваджено процедуру можливості оплати штрафу на місці з допомогою безготівкового розрахунку. Для цього наряди ДПС заступатимуть на службу по нагляду за безпекою дорожнього руху з мобільними терміналами. Нещодавно керівництвом обласної філії управління АТ «Ощадбанк» передано Державтоінспекції області 41 POS-термінал для безготівкової сплати штрафів. Днями в управлінні ДАІ УМВС України в Кіровоградській області ці термінали були розподілені між керівниками підрозділів ДАІ, після чого з ними було проведено детальний інструктаж щодо правильного використання пристрою під час нагляду за дорожнім рухом та складання протоколів про адмінпорушення стосовно порушників ПДР.

Отож віднині з метою спрощення процедури сплати штрафів за порушення ПДР як у нас в області, так і в цілому по державі, нарядами ДАІ розпочате використання терміналів оплати, що дозволить здійснити сплату штрафу за допомогою платіжної картки безпосередньо на місці винесення постанови про адміністративне порушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Водночас, слід знати, що сплата штрафу на місці порушення – це, насамперед, особиста добровільна справа кожного  учасника дорожнього руху.

Якщо водій погоджується з аргументами інспектора ДАІ та визнає свою провину в скоєнні адміністративного правопорушення, він може скористатися цією послугою та сплатити штраф через банківський платіжний термінал. Для цього водієві, який порушив ПДР, необхідно мати при собі банківську картку.

Разом з тим, слід знати, що за порушення, санкціями за які є вилучення посвідчення водія, або розгляд справи в суді, така оплата не здійснюється.

Наталія Рудяченко, інспектор Петрівського ВДАІ, капітан міліції.