Шановні земляки!

Сьогодні ми відзначаємо День української писемності та мови.

Мова – це важливий чинник самовизнання нації, надійна основа розвитку країни, загартована багатовіковою історією та відточена творчістю найталановитіших українських письменників. Саме мова є душею нації, її генетичним кодом, адже у її глибинах народилося культурне надбання, яким може пишатися український народ. Без рідної мови жодна людина не здатна почуватися повноцінною частиною свого народу, його історії та культури. 

Віримо у майбутнє української мови. Її консолідуюча місія є запорукою щасливої долі нашого народу, процвітання України.

Олександр АНІСІМОВ, голова районної державної адміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Районна державна адміністрація та районна рада щиро вітають з Днем працівників культури та майстрів народного мистецтва всіх, хто присвятив себе благородній справі – зберігати, розвивати і відтворювати безцінні духовні скарби нашого народу.

Це свято стосується кожного з нас, адже всі ми носії традицій, звичаїв сіл, селищ, району, зрештою, країни, в якій ми живемо.

Споконвіку пісня й танок, музика й слово, витвори майстрів народної творчості були виразниками національної ідеї, оберегами історичної пам’яті, які живили і зміцнювали дух народу. 

Дорогі працівники закладів культури району, без вихідних і свят, але завжди із святом у душі ви працюєте для людей. Тож нехай здійсняться всі ваші життєві плани, надії і мрії, а кожен день вашого життя буде світлим і сонячним, дарує радість творчого натхнення та життєвих перемог.

Олександр АНІСІМОВ, голова районної державної адміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Щиро вітаю Вас із професійним святом - Всеукраїнським днем працівників культури та майстрів народного мистецтва !

Ми пишаємося тим, що Петрівщина здавна славиться своїми талантами та має міцні культурно-мистецькі традиції, які й сьогодні завдяки вашій невтомній праці примножуються і розвиваються.

Ваша місія - одна із кращих у суспільстві. Ви даруєте нам незабутні хвилини радості спілкування зі світом мистецтва, зберігаєте та розвиваєте кращі народні традиції, привносите в наше життя свято і гарний настрій. Саме завдяки вашим зусиллям, знанням, досвіду, таланту – культура у своїх кращих творах і зразках служить нашому народові.

Прийміть щиру вдячність за невтомне служіння мистецтву, постійний творчий пошук, самовідданість і професіоналізм.

Бажаю Вам міцного здоров’я, родинного затишку, особистого щастя та нових творчих здобутків.

Галина Бискуб, голова райкому профспілки працівників культури

Олександр ЧорноіваненкоНа цьому наголосив голова обласної ради Олександр Чорноіваненко під час апаратної наради з керівниками структурних підрозділів обласної державної адміністрації, територіальних органів міністерств і відомств України в області.

У цьому контексті голова обласної ради розповів, що обласна рада спільно з обласною державною адміністрацією активно працює над вивченням питання щодо залучення коштів від використання надр до місцевих бюджетів, що дозволило б значно їх поповнити. 

– Наведемо лад в цьому питанні, – зазначив Олександр Чорноіваненко.

Очільник області констатував, що у результаті виборів у Верховній Раді України буде створено проєвропейську більшість і висловив сподівання, що будуть прийняті необхідні зміни до законодавства і, найголовніше, на його думку, щодо децентралізації влади в Україні чого чекають всі керівники органів місцевого самоврядування області.

працівники культуриСпоконвіку пісня і танець, музика і слово, витвори майстрів народної творчості були виразниками  національної ідеї, оберегами історичної пам’яті. І провідниками до цих духовних скарбів виступають заклади культури району. Завдяки щоденній праці клубників, викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, бібліотекарів, фахівців музейної справи невтомно оберігаються джерела духовності, правди і краси.

Клубні працівники району крокують по життю в ритмі часу та вже багато років поспіль не залишаються осторонь жодної події, яка відбувається у районі. На протязі цього року працівники клубних закладів району разом з учасниками аматорських колективів провели цілий калейдоскоп свят та яскравих концертів.

Олександрійський об’єднаний міський військовий комісаріат проводить відбір спеціалістів високомобільних десантних військ для проходження військової служби за контрактом (в тому числі короткостроковим) у військовій частині А1126 та військовозобов’язаних, які раніше проходили військову службу за танковими спеціальностями до військової частини А2802 ВМС ЗСУ.

За довідками звертатись в Олександрійський ОМВК за адресою: вул. Шевченка 85, кімната № 9.

Сергій Сидоренко, військовий комісар Олександрійського ОМВК, підполковник

С.Тилик та В.БойкоУ кожної людини є свої неповторні враження від спілкування з природою. І не важливо - це парк національного чи місцевого значення. Кожен з нас, незалежно від віку, зберігає в душі приємні спогади свого життя: дитина, як вперше разом з батьком на оглядовому колесі з висоти «пташиного польоту» споглядала місто - як в затишному кафе «тато, мама та я – разом ми одна сім’я» ласували морозивом та пили «колючу воду». А хтось із старших пригадує, як тінистими алеями парку гордо котив коляску зі своїм первістком-нащадком. І як той солодко посопував уві сні, і всі, хто був у парку, по-доброму заздрили тобі. Для людей поважного віку, особливо, хто має проблеми зі здоров’ям, неодмінним щоденним пунктом особистого графіку є відпочинок на свіжому повітрі в парку, що неподалік будинку. Де і відпочинеш, і погомониш з випадковим сусідом, послухаєш пташиний щебет, та й мимоволі пригадаєш своє перше побачення тут же, в цьому парку, несміливий поцілунок на вечірньому сеансі в літньому кінотеатрі…

З історії створення Петрівського Парку відпочинку

здається, ще зовсім недавно красень - кінотеатр мав такий величний виглядУ 1947 році на січневому Пленумі ЦК ВКП(б) (назву КПРС було введено на ХІХ з’їзді ВКП(б) лише у 1952 році) прийняли постанову «Про увіковічнення подвигу Радянської Армії під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років». Для виконання цього рішення необхідно було створити меморіальні комплекси в столицях, обласних та районних центрах братніх республік Радянського Союзу, які повинні були зберегти пам’ять про загиблих і прославляти героїзм живих учасників Великої Вітчизняної війни. 

У цьому ж 1947 році Кіровоградський обком ВКП(б), виходячи із постанови Пленуму ЦК, прийняв рішення про створення відповідних меморіальних пам’яток в обласному та районних центрах, куди будуть включені братські могили визволителів.

учасники громадянської війни напередодні 60-річниці Великої Жовтневої соціалістичної революціїВсе існування людей на земній кулі відзначено довжелезним переліком знаменних дат. А оскільки кожній людині притаманний свій особистий погляд на ті чи інші визначні події, то і оцінка їх значимості різниться. Хоча й буває, що з часом змінюється. 

Люди старшого та ще й середнього віку добре пам’ятають, як ще не так давно, саме у ці листопадові дні, усі ми з великою радістю  і піднесенням відзначали знаменне всенародне свято Країни Рад - чергову річницю  Великої Жовтневої соціалістичної революції.

Повалення у 1917 році  самодержавної влади стало величезним поворотом у світовій історії та створило передумови побудови соціалізму не лише в царській Росії, але й в інших країнах світу. Початок епохи народовладдя запалив вогонь ентузіазму і надії в серцях мільйонів людей, і це дало змогу Радянському Союзу стати однією з наймогутніших країн світу за рахунок невтомної, самовідданої праці того покоління, окриленого ідеєю побудови комунізму (суспільства соціальної справедливості) в усьому світі. На долю цих людей випало ще й величезне випробування – Велика Вітчизняна війна. Тоді увесь народ встав на захист Вітчизни і таки подолав фашистську навалу та підняв міста і села з руїн у післявоєнний період. Але проіснувавши трохи більше 70-ти років, величезна країна зазнала краху, а на її руїнах виникло кілька нових незалежних суверенних держав, які різко змінили політичні та економічні вектори свого розвитку від побудови комуністичного суспільства до зворотньої перебудови його на капіталістичний лад. Що стало справжньою причиною цього повороту - певне, об’єктивну відповідь суспільство знатиме лише через роки. Всі ж нинішні версії, на жаль, значною мірою спекулятивні. Але ще й нині, через 23 роки від часу, коли держава Україна виборола свою незалежність, серед її населення зберігається поділ на прибічників та противників СРСР. Проросійськими настроями та пропагандою багато років вміло маніпулювало керівництво країни і таки розкололо її на два протилежні, а часом - відверто ворожі табори.

Теодозія Степанівна Амброзяк приймає вітанняТретього листопада своє 90-річчя відзначила Теодозія Степанівна Амброзяк - жителька Йосипівки. Дитинство та юність Теодозії Степанівни пройшли на заході нашої неньки - України. Згодом в далекому 1951 році, як і багато інших «західняків», вона змушена була покинути рідну домівку та переселитись в центральний регіон України – на Петрівщину, в село Йосипівку, яке стало їй рідним. Тут народилися діти, онуки, тут вона доглядає й правнуків. Як згадує Теодозія Степанівна: « Приїхали ми, а тут - трава по коліна, парканів немає, тільки одне поросятко бігає, прив’язане біля хати». І недарма, вона це згадує, адже дітей на ноги підіймала сама, без чоловіка. Та й виховала не тільки гарних дітей, але й 15 онуків та 16 правнуків, які на радість їй, зібралися цього дня за святковим столом, щоб привітати маму, бабусю, прабабусю. Не обійшла увагою ювілярку і влада. З поздоровленнями до Теодозії Степанівни приїхали начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації В.Г. Сибіра, її заступник М.Ф. Посвистак та Йосипівський сільський голова – І.В.Шульга. Вони побажали ювілярці ще довго ряст топтати, радіти життю, дітям, онукам, правнукам: «Не знають і нині спокою ваші руки, дорослі вже діти, й онуки.А ми Вам міцного здоров’я бажаєм, щоб ніжки ваші не боліли,ще довго по землі ходили. Божої благодаті на многії літа».

Олександр Шевченко

Нею виявилась місцева мешканка, 18.12.1977 року народження. За вчинене їй може загрожувати  покарання від штрафу до позбавлення волі на строк до трьох років.    

До міліції звернулись 48-річна жителька та 46-річний житель з смт Петрового, які стали жертвами зловмисниці, котра, вирішивши провідати на кладовищі свою покійну вчительку, заразом викрала й металеві таблички, на яких були викарбувані прізвища, ініціали та рік народження та смерті покійних з могил їх родичів. Вказані предмети зловмисниця поклала в пакет та направилась в бік свого дому, де збиралась використати їх для власних потреб. Однак, по дорозі додому на одній з вулиць смт Петрового була затримана працівниками міліції, які поцікавились вмістом пакета. У цей момент жінці нічого не залишалось робити, окрім зізнатись у вчиненні злочину.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження. Наразі проводяться слідчі дії. Вчинок підозрюваної кваліфіковано за частиною 1 статті 297 Кримiнального Кодексу України «Наруга над могилою», - повідомляє начальник Петрівського РВ УМВС майор міліції Євген Чуйко.

Анна Пащенко, інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями

Раніше судимий 49-річний житель району, погрожуючи розкладним ножем та розмахуючи ним перед потерпілою, почав вимагати в неї гроші – і це ще не весь перелік кримінальних діянь на рахунку зловмисника. 

Все сталося 15 жовтня надвечір. Реально сприйнявши виконання погрози гр-на Б. та злякавшись за своє життя та здоров’я, потерпіла гр-ка Т. дістала з кишені пальто кошти в розмірі 20 гривень і віддала їх зловмиснику.

Після цього, негідник з місця вчинення кримінального правопорушення зник. Однак завдяки злагодженим та оперативним діям працівників міліції на протязі близько 20 хвилин вже був затриманий та доставлений в районне відділення міліції, де визнав себе винним у вчиненні вказаного злочину. На сьогоднішній день йому вже оголошено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Своїми умисними діями, гр. Б., 1965 року народження, вчинив напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу (розбій), тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.187 КК України. Винній особі загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

У ході проведення подальших слідчих дій правоохоронці встановили причетність чоловіка до скоєння ще кількох кримінальних правопорушень, а саме крадіжок, тобто злочинів, передбачених ч.3 ст. 185 КК України. Як зізнався гр. Б., в серпні місяці 2014 року в районному центрі він вчинив декілька крадіжок з підсобного приміщення магазину «Старт», а також частину огорожі Петрівського УТМР. 

Анна Пащенко, інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями

Конкурс

Районний сектор Управління ДСНС України у Кіровоградській області оголошує конкурс на кращу загадку з тематики безпеки життєдіяльності. Конкурс триватиме з 10 листопада по 10 грудня 2014 року. Переможців нагородимо цінними подарунками.

Роботи надсилайте за адресою: смт Петрове, вул. Філатова,31

Правила пожежної безпеки при користуванні пічним опаленням та електронагрівальними приладами.

Сім’я Беліменків, мешканців села Новий Стародуб, висловлює щиру вдячність односельцям, рідні, а також жителям селища Балахівка, працівникам ТОВ «Верес» та особливо Катерині Антонівні Куліш і Миколі Олексійовичу Давидовському за надану матеріальну допомогу в зв’язку з тяжким захворюванням нашої доньки Олени Олександрівни. Хай Бог завжди оберігає вас, добрі люди, бажаємо вам здоров’я, щастя, достатку, усього самого найкращого.

З щирою і сердечною вдячністю Олександр Володимирович та Валентина Павлівна Беліменки.