учасники громадянської війни напередодні 60-річниці Великої Жовтневої соціалістичної революціїВсе існування людей на земній кулі відзначено довжелезним переліком знаменних дат. А оскільки кожній людині притаманний свій особистий погляд на ті чи інші визначні події, то і оцінка їх значимості різниться. Хоча й буває, що з часом змінюється. 

Люди старшого та ще й середнього віку добре пам’ятають, як ще не так давно, саме у ці листопадові дні, усі ми з великою радістю  і піднесенням відзначали знаменне всенародне свято Країни Рад - чергову річницю  Великої Жовтневої соціалістичної революції.

Повалення у 1917 році  самодержавної влади стало величезним поворотом у світовій історії та створило передумови побудови соціалізму не лише в царській Росії, але й в інших країнах світу. Початок епохи народовладдя запалив вогонь ентузіазму і надії в серцях мільйонів людей, і це дало змогу Радянському Союзу стати однією з наймогутніших країн світу за рахунок невтомної, самовідданої праці того покоління, окриленого ідеєю побудови комунізму (суспільства соціальної справедливості) в усьому світі. На долю цих людей випало ще й величезне випробування – Велика Вітчизняна війна. Тоді увесь народ встав на захист Вітчизни і таки подолав фашистську навалу та підняв міста і села з руїн у післявоєнний період. Але проіснувавши трохи більше 70-ти років, величезна країна зазнала краху, а на її руїнах виникло кілька нових незалежних суверенних держав, які різко змінили політичні та економічні вектори свого розвитку від побудови комуністичного суспільства до зворотньої перебудови його на капіталістичний лад. Що стало справжньою причиною цього повороту - певне, об’єктивну відповідь суспільство знатиме лише через роки. Всі ж нинішні версії, на жаль, значною мірою спекулятивні. Але ще й нині, через 23 роки від часу, коли держава Україна виборола свою незалежність, серед її населення зберігається поділ на прибічників та противників СРСР. Проросійськими настроями та пропагандою багато років вміло маніпулювало керівництво країни і таки розкололо її на два протилежні, а часом - відверто ворожі табори.

відкриття пам’ятника В.І.Леніну у 1985 р.Величні і водночас трагічні події цьогорічної зими були вписані в історію нашої держави хвилею народних протестів, які переросли у Євромайдан, а згодом - у Революцію Гідності, скроплену кров’ю Героїв «Небесної сотні». Саме тоді розпочався по всій країні «ленінопад» - явище, до якого і дотепер у суспільстві суперечливе ставлення. Але життя невпинно змінюється, а разом з ним - і наші погляди. Новий час народжує нових героїв, котрі тепер зі зброєю в руках захищають свою землю, суверенітет та цілісність нашої держави. Міфічну ідею  створення так званої «Новоросії» нині активно використовують політичні діячі сусідньої Росії, аби хоч чимось виправдати свою нахабну військову агресію проти України. Тож час, коли в історії нашої Батьківщини з’явиться нова очікувана усіма українцями знаменна дата закінчення так званої «гібридної» війни, певне, залежить від мудрості політиків, мужності військових та згуртованості всього нашого народу.

виступ зведеного хору освітян та працівників РБК юні ленінці святкування чергової річниці Жовтневої революції  страйкує інтелігенція району 7 листопада 2012 р. (фото автора 70-тих, 80-тих, 90-тих років і 2012 року)

Сергій АНДРУСЕНКО

На знімках: учасники громадянської війни напередодні 60-річниці Великої Жовтневої соціалістичної революції; відкриття пам’ятника В.І.Леніну у 1985 р.; виступ зведеного хору освітян та працівників РБК; юні ленінці; святкування чергової річниці Жовтневої революції; страйкує інтелігенція району; 7 листопада 2012 р. (фото автора 70-тих, 80-тих, 90-тих років і 2012 року).