Анатолій ДорофеєвГенерального директора ТОВ «Агродар ЛТД» Анатолія Дорофеєва знають і поважають не лише мешканці Олександрії, жителі району, але й усієї  Кіровоградщини. Заслужену повагу земляків Анатолій Юрійович здобув за те, що опікується краєм, де народився. Він - людина слова, бо завжди виконує обіцяне.

Надавати допомогу тим, хто її потребує, успішний підприємець почав паралельно із розвитком свого бізнесу. Вже у 2003 році говорили, що Дорофеєв небайдужий і порядний, має чуйне серце. Бо кожен, хто до нього звертався, міг переконатися у тому, що він реально допомагає. І робить це щиро. Так у багатьох з’явилася не лише надія, але й реальна допомога в різних сферах життя Олександрійщини. То зупинки в селах нові встановить, то солодощі для вихованців дошкільних закладів придбає, то районній лікарні посприяє. 

Слід відзначити, що підтримка медичним закладам з боку мецената надається постійно. Вагомий вклад Анатолій Дорофеєв і його команда внесли у створення належних умов для надання якісних медичних послуг жителям краю. Дізнавшись про те, що лікарня потребує сучасного обладнання, Анатолій Юрійович відразу ж відгукнувся і для закладу було придбано кардіограф та приладдя для утилізації використаних шприців. А ще Олександрійська ЦРЛ отримала кондиціонери, бойлери, холодильники та зручні меблі. Завдяки ініціативі Анатолія Юрійовича і його однодумців було відремонтовано палати для ветеранів. А ще ФАПи і амбулаторії Олександрійського району отримують медичне приладдя та ліки.

Стартували вибори у Верховну Раду
І за «кавичкою» свербить моя рука,
Бо вперше віддаю я голос радо,
За свого, з Петрово земляка.

Немало ми обрали депутатів,
Та кожен з них був пустодзвін,
Який умів лиш щедро обіцяти,
Але в житті не бачили ми змін. 

Шановні жителі району, дорогі ветерани!

Другий місяць осені починається з особливої дати. 1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблею ООН, а в Україні це також і День ветерана.

Районне керівництво щиро висловлює вам слова вдячності та пошани. Ваше покоління навчило нас мужності, збагатило невичерпною мудрістю та великою любов’ю до рідного краю. Піклування про людей похилого віку – це обов’язок кожного громадянина, всіх державних установ та органів місцевого самоврядування

Від усього серця бажаємо Вам миру, добра і щастя! Бажаємо всім міцного здоров’я, радості, довголіття, миру та злагоди у ваших душах.

Із святом Вас!!!

Олександр АНІСІМОВ, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

1 жовтня в нашій державі відзначається День людей похилого віку та День ветерана, що засвідчує глибоку повагу до найстарших представників громади.

Турбота про людей похилого віку – справа всього суспільства, адже саме старші люди зберегли для нас найкращі національні традиції, навчили долати труднощі та бути достойними свого міста і держави.

Ми можемо лише здогадуватися, скільки випробувань, болю і втрат довелося вам пережити і при цьому зберегти гідність, віру, любов, які ви пронесли через все своє життя. Бути вашими послідовниками – велика честь і відповідальність.

У цей святковий день прийміть щирі вітання і глибоку вдячність за все, що зроблено вами заради нашого майбутнього. Ваша праця, подвиг, ставлення до людей – це приклад для наслідування сучасній молоді.

Бажаю Вам міцного здоров’я, щасливої долі, радості, довголіття, добра і віри в краще майбутнє!

Олег ГІЮК, голова районної ради ветеранів України

Із сесії районної ради

 з блоком земельних питань знайомить голова постійної комісії з питань агропромислового комплексу Микола Давидовський.Такого антуражного епатажу, яким супроводжувався початок чергової сесії районної ради, що відбулася наприкінці минулого тижня, Петрівщина за усю свою історію не пам’ятає: ще на підходах до адміністративної будівлі районної ради депутатів і запрошених вразила незвичайно велика кількість правоохоронців, так само посилені наряди міліції чергували й у самій будівлі. Разом з тим на підходах до сесійної зали й у самій залі з’явилося близько десятка незнайомих осіб у військовій камуфляжній формі – без знаків розпізнавання, натомість з легким озброєнням: хтось із бойовим ножем на поясі, а хтось із пістолетом. Така загадкова таємничість військового (чи напіввійськового?) підрозділу одразу навіяла сумні спогади піврічної давності, коли так само незрозумілі «зелені чоловічки» розпочали, як згодом виявилося, хитромудру військову операцію по відторгненню від України частини її території – Кримського півострова. Відтак, що собі думали «сценаристи» даної акції, кого мали на меті «настрахати» - зараз уже можна робити різні припущення, однак ледь не одразу селищем поповзли чутки, включно з найнеймовірнішими: від версії про замінування будівлі райради невідомими зловмисниками – до спроби містечкового перевороту з наступним проголошенням чергової «народної республіки».

М.Заворітній спілкується з гостями біля братської могили радянських воїнів.22 вересня з нагоди Дня партизанської слави голова райдержадміністрації О.Анісімов разом з начальником управління соціального захисту населення райдержадміністрації В.Сибірою та головою районної організації ветеранів України О.Гіюком, відвідали партизана Великої Вітчизняної війни Миколу Івановича Заворітнього, який мешкає в Червонокостянтинівці. Вони поздоровили ветерана з днем вшанування подвигу народних месників, внесок яких у перемогу над ворогом був надзвичайно вагомим. Партизани наводили жах на окупантів, дезорганізовували діяльність їхнього тилу, постачання фронту боєприпасами, військовою технікою, знищували живу силу фашистів і зрадників народу, які їм прислужували.

Микола Іванович, дякуючи за поздоровлення і увагу, ледве стримував сльози:

під час зборів громади«Звісно, громада - то великий чоловік» - так висловився один з героїв п’єси «По ревізії» корифея українського театру, нашого земляка Марка Кропивницького. Це ствердження дієве і дотепер, це розуміє громада Чечеліївської сільської ради. До її складу входить два населених пункти - села Чечеліївка та Олександрівка. У кожному з них є свої Будинки культури. Згідно місцевої програми розвитку культури, на період з 2010 до 2015 року в минулому році спільними зусиллями було здійснено капітальний ремонт Олександрівського закладу культури. Тепер настала черга створити комфорт та затишок і в Чечеліївському СБК. На минулому тижні у цьому закладі відбулися загальні збори мешканців села щодо визначення та схвалення приоріотетних напрямків цієї програми, метою якої є створення правових, економічних та організаційних умов для подальшого розвитку культурно-мистецької сфери на місцевій території. Основне завдання програми – посилення уваги до проблем працівників культури шляхом спрямування додаткових фінансових ресурсів на забезпечення закладів культури сучасною матеріально - технічною базою та здійснення капітального ремонту закладу культури. Задля цього сільська рада взяла участь у другому турі конкурсу Українського фонду соціальних інвестицій по відбору мікропроектів у Кіровоградській області, де передбачається фінансування за рахунок гранту уряду Німеччини через німецький банк розвитку KtW. Реалізація мікропроектів передбачає проведення ремонтно-будівельних робіт, придбання обладнання, проведення навчання та консультаційних послуг для громад. УФСІ фінансуватиме 80% вартості проектів.

фрагменти обрядуМолодим людям вже навіть важко уявити, що були часи, коли в Петровому діяла лише одна церква (єдина в районі), яка розміщувалася в звичайних хатах, з різних причин час від часу змінюючи адресу. Прихожан, які регулярно відвідували богослужіння, було небагато, але на великі свята, в першу чергу на Великдень, в церкві було велелюдно. Втім, побувавши в храмі, можна було після цього зіткнутися з певними проблемами, бо на підходах до церкви чергували комсомольські патрулі, які фіксували – хто насмілився це зробити (та й серед молільників було чимало «стукачів»). Тож список тих, хто побував в церкві, наступного дня лежав на столах партійних начальників. Порушники постулатів так званої комуністичної моралі потрапляли у «чорний список» і могли в подальшому мати певні неприємності, досить значні. Прибула, наприклад, якось в Петрове молода сім’я культпрацівників, які отримали призначення в селищний Будинок культури, що розташований на вул. Леніна. І чоловік, і дружина були хорошими спеціалістами, тож швидко налагодили роботу, завоювали авторитет. Керівництво колгоспу ім. Леніна, зважаючи на те, що заклад знаходиться на території господарства і обслуговує здебільшого його працівників, виділило подружжю будинок. Та не довго в ньому довелося жити молодим спеціалістам, бо в райкомі партії довідалися, що вони охрестили дитину. За цей «злочин» їх вигнали і з роботи, і з житла, довелося їм шукати роботу за межами району.

О.Чорноіваненко виступає на відкритті виставки25 років тому, 9 – 11 вересня 1989 року, відбувся Установчий з’їзд громадської організації, яка мала назву «Народний рух України за Перебудову». Ця подія стала знаковою не лише для України, а й для усього Радянського Союзу. 

Тепер з упевненістю можна сказати, що виникнення організації, яка згодом трансформувалася у політичну партію, стало початком кінця Радянської імперії і влади комуністів. Може виникнути запитання – чому, адже в інших республіках Союзу вже існували подібні організації, Україна стала останньою у цьому списку? Так, в усіх республіках і великих містах вже діяли утворення, які, як правило, мали назву «Народний фронт» (Білоруський, Московський, Молдавський тощо), одним з найрадикальніших був литовський «Саюдіс», який, як і Народні фронти інших республік Балтії, практично не приховував, що веде боротьбу за повну незалежність від Радянської імперії, яку в усьому світі, за влучним визначенням президента США Рональда Рейгана, вважали імперією Зла. Але тільки з виникненням НРУ перед Імперією постала загроза її розпаду, а перед комуністичними керманичами Союзу - втрати влади. Адже аналітики комуністичної партії розуміли, що організація, непідконтрольна КПРС, яка, згідно з Конституцією СРСР вважалася керівною і спрямовуючою силою, неодмінно очолить національно-визвольний рух, візьме на озброєння ідею державного суверенітету України. Відокремлення від Союзу прибалтійських республік не буде для нього катастрофою, але без України імперія існувати не зможе. Це розуміли всі її керманичі – від царів до більшовиків. Цим, до речі, пояснюється і нинішня агресія Росії проти України, бо ж Путін розуміє, що вихід нашої держави з-під впливу Кремля неминуче приведе до розвалу й самої Російської Федерації. Тому з Рухом з перших днів його існування (а точніше – навіть з самою ідеєю його створення) велася нещадна боротьба.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 р. №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» з 1 жовтня 2014 року до «Норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.1996 р. №619 вносяться зміни, у зв’язку з чим змінюється розмір плати за послуги з газопостачання для споживачів, які використовують природний газ без лічильників:

Не секрет, що сьогодні наша країна (вже вкотре!) переживає доволі непрості часи. Й одним з найголовніших випробувань для кожного з нас стала криза в економіці, подолання якої, уже традиційно, здійснюватиметься за рахунок «затягування пасків» передусім тих, кому й так найскрутніше. Отож, аби захистити громадян від згубної дії болісних процесів, пов’язаних зі зростанням тарифів на житлово-комунальні послуги, підвищення цін, зокрема й на товари першої необхідності, Урядом розроблено комплекс заходів. Спрямованих на «пом’якшення» названих кризових явищ. Починаючи з цього номера, ми, спільно з Управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації, пропонуємо увазі читачів районки ряд публікацій, ознайомлення з якими, сподіваємося, допоможе комусь правильно організувати свої дії, аби пережити складні кризові часи з якомога найменшими втратами та потрясіннями.

Компенсація і субсидія

Саме так можна охарактеризувати дебют ФК «АФ «П’ятихатська» на міжнародній арені – в матчах розіграшу Кубку регіонів УЄФА, ігри якої в нашій європейській групі пройшли в сусідній Молдові. Уболівальникам «П’ятихатської», що звикли до яскравих перемог улюбленої команди, було прикро дізнатися, що в перших двох поєдинках: спочатку зі збірною Каталонії, що представляла аматорський футбол Іспанії, а потім з командою «Східний регіон» з Північної Ірландії, наші футболісти поступилися, до того ж, з однаковим розгромним рахунком 0:4. Дещо, щоправда, підсолодила «гірку пігулку» від поразок заключна зустріч з командою «Теленешті» з Молдови. Тут вже наші футболісти розгромили господарів змагань з рахунком 5:0, що дозволило їм посісти третє місце в підгрупі. Переможцем підгрупи несподівано для багатьох став саме «Східний регіон» - команда, що в очному поєдинку з рахунком 1:0 здолала збірну Каталонії – минулорічного фіналіста Кубку регіонів УЄФА, якому, до речі, багато хто з футбольних фахівців пророкував перемогу в цьогорічному розіграші. Що ж, наш рівень аматорського футболу, схоже, на сьогодні дещо відстає від того, що його сьогодні демонструють західноєвропейські команди, тож, як мовиться, ще є над чим працювати. Водночас, аби дещо заспокоїти уболівальників, маємо зазначити, що той рівень гри, який «П’ятихатська» демонструє на стадіоні «Інгулець», значно вищий від гри, яку показали їх одноклубники в Молдові. Адже усі найсильніші гравці «П’ятихатської» просто на змогли зіграти в європейському відборі, бо, згідно з регламентом цих змагань, у них не можуть взяти участі гравці, котрі бодай коли-небудь в своїй біографії мали професійні контракти (а таких у нинішньому складі основних команд – переважна більшість). Що, власне, гравці «П’ятихатської» й підтвердили минулої суботи в зустрічі з командою «Аметист» (Олександрія), здолавши її з рахунком 4:1 саме в той момент, коли менш досвідчені дублери в далекій Молдові перегравали своїх тамтешніх ровесників.

заборонені предмети30.09.2014 року близько 15 години 30 хвилини до Петрівської виправної колонії  управління ДПтС України в Кіровоградській області (№49) прибули дві громадянки для надання передач засудженим - громадянка Д. та громадянка І. При оформленні передач молодшим інспектором відділу нагляду і безпеки, старшим прапорщиком внутрішньої служби Сергієм Володимировичем Кударенком, який несе службу на посту з надання побачень та видачі посилок, передач, було встановлено, що у громадянки Д. відсутні будь-які документи, що засвідчують її особу. Громадянка Д. запропонувала С.В.Кударенку хабар в розмірі 50 (п’ятдесят) гривень, на що молодший інспектор не погодився і повідомив про вказану подію до оперативного відділу установи. Співробітниками оперативного відділу було проведено бесіду профілактично-роз’яснювального характеру із громадянкою Д., з метою профілактики кримінальних правопорушень, в ході якої вона поводила себе підозріло (хвилювалася, запиналася в розмові, була знервована). Громадянці Г. було запропоновано надати вміст передачі, що адресувалась засудженому Ж. для догляду, в якій було виявлено три хлібобулочні вироби, в середині яких (у двох із виробів) знаходились 2 (два) поліетиленові згортки жовтого кольору. В одному з них містилася порошкоподібна речовина білого кольору зовні схожа на наркотичну, в іншому - містилась речовина рослинного походження, темно-зеленого кольору в подрібненому стані із специфічним запахом зовні схожа на наркотичну.

Ганнівська сільська рада оголошує конкурс на заміщення вакантної посади спеціаліста з бухгалтерського обліку.

Загальні вимоги до кандидатів: повна вища освіта відповідного профілю, стаж роботи за спеціальністю не менше трьох років, уміння володіти персональним комп’ютером в обсязі користувача програмного забезпечення.

За детальнішою інформацією щодо умов та оплати роботи, звертайтеся до Ганнівської сільської ради.

Батьки, колектив, а особливо працівники харчоблоку дошкільного закладу №1 «Рудана» вдячні Світлані Олександрівні Тилик, голові Петрівської районної ради за постійну турботу про потреби дітей і персоналу дитсадка. Також щиро дякуємо Андрію Миколайовичу Давидовському - голові приватного сільськогосподарського підприємства «Зарічне» за надану спонсорську допомогу – придбання для потреб харчоблоку електром’ясорубки, а Світлані Олександрівні - за фільтр для очищення питної води.