Не секрет, що сьогодні наша країна (вже вкотре!) переживає доволі непрості часи. Й одним з найголовніших випробувань для кожного з нас стала криза в економіці, подолання якої, уже традиційно, здійснюватиметься за рахунок «затягування пасків» передусім тих, кому й так найскрутніше. Отож, аби захистити громадян від згубної дії болісних процесів, пов’язаних зі зростанням тарифів на житлово-комунальні послуги, підвищення цін, зокрема й на товари першої необхідності, Урядом розроблено комплекс заходів. Спрямованих на «пом’якшення» названих кризових явищ. Починаючи з цього номера, ми, спільно з Управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації, пропонуємо увазі читачів районки ряд публікацій, ознайомлення з якими, сподіваємося, допоможе комусь правильно організувати свої дії, аби пережити складні кризові часи з якомога найменшими втратами та потрясіннями.

Компенсація і субсидія

З 1 липня 2014 населення має можливість отримати від держави соціальну допомогу, оскільки з початком другого півріччя вступила в силу Постанова Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 № 83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги», яким затверджено порядок призначення та надання послуг населенню додаткових витрат на оплату комунальних послуг.

Однак, мова в Постанові зовсім не про змінені субсидії. Даною Постановою взагалі не змінюється розмір і порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, і це ніяк не впливає на Постанову Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848, яка і регулює порядок призначення та надання таких субсидій.

Тобто субсидії як нараховувалися, так і нараховуватимуться в тих же розмірах і тим же категоріям осіб, що і раніше.

З підвищенням цін на житлово-комунальні послуги з 01 липня 2014 року, органи праці та соціального захисту населення самостійно перераховують розмір субсидії у зв’язку з таким підвищенням, як передбачено п. 14 Постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848.

Важливо в Постанові Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 № 83 інше: вона спрямована на те, щоб компенсувати малозабезпеченим верствам населення різницю між тарифами, які будуть сплачуватися, з урахуванням підвищення цін, з урахуванням перерахунку субсидій і тарифами, які платилися раніше, з урахуванням субсидій на той момент. Тому ця різниця і називається компенсацією населенню додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги.

Що ж таке компенсація ? І чим вона відрізняється від субсидії?

Наприклад, з урахуванням субсидій, громадянин платив за комунальні послуги до 1 липня 2014 р. 200 гривень, а з 01 липня 2014 в зв’язку з підвищенням цін - 300 гривень. Тобто, йому вартість комунальних послуг обійдеться на 100 гривень більше. Але він буде платити як і раніше 200 гривень, бо органи праці та соціального захисту повинні компенсувати різницю в 100 гривень і платити з бюджету за нього цю різницю.

Проте, для отримання компенсації необхідно пройти певну процедуру:

1. Для отримання такої компенсації необхідно звернутися із заявою до органів праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації власника квартири (будинку) і відповідати ряду додаткових критеріїв, які є більш жорсткими, ніж для отримання субсидії на житлово-комунальні послуги. Так отримати компенсацію зможуть лише ті сім’ї, в яких загальний середньомісячний дохід на кожного члена сім’ї за останні півроку не перевищував прожитковий мінімум для сім’ї (зараз він становить 1176 грн.). Всі члени сім’ї власника квартири (будинку) повинні бути зареєстровані в цій квартирі (будинку). Так само до заяви прикладаються довідка про склад сім’ї та довідки про доходи кожного члена сім’ї, зареєстрованого в квартирі (будинку).

2. Компенсація розраховується з місяця звернення щодо її надання до завершення опалювального періоду 2014-2015 років.

3. Компенсація поширюється лише на комунальні послуги, а саме: на оплату послуг з постачання газу, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води (наприклад, субсидія охоплює весь спектр житлово-комунальних послуг, включаючи електроенергію).

Таким чином, з 1 липня малозабезпечені громадяни мають право отримувати «пільги» згідно з урядовою програмою надання соціальної допомоги. Однак попередньо слід провести розрахунок, чи має сім’я право на таку допомогу і в якому вигляді може її отримати: субсидію, компенсацію або субсидію з компенсацією одночасно.