М.Заворітній спілкується з гостями біля братської могили радянських воїнів.22 вересня з нагоди Дня партизанської слави голова райдержадміністрації О.Анісімов разом з начальником управління соціального захисту населення райдержадміністрації В.Сибірою та головою районної організації ветеранів України О.Гіюком, відвідали партизана Великої Вітчизняної війни Миколу Івановича Заворітнього, який мешкає в Червонокостянтинівці. Вони поздоровили ветерана з днем вшанування подвигу народних месників, внесок яких у перемогу над ворогом був надзвичайно вагомим. Партизани наводили жах на окупантів, дезорганізовували діяльність їхнього тилу, постачання фронту боєприпасами, військовою технікою, знищували живу силу фашистів і зрадників народу, які їм прислужували.

Микола Іванович, дякуючи за поздоровлення і увагу, ледве стримував сльози:

- Як же боляче мені дивитися на те, що нині відбувається на Сході України! Хто ж міг подумати, що діти моїх побратимів-росіян, з якими ми пліч-о-пліч воювали на Чернігівщині у з’єднанні славетного партизанського командира Федорова, підуть війною проти України, стануть окупантами, як колись гітлерівці? 

Що на це було відповісти? Тільки те, що наша справа шляхетна, ворог буде розбитий, перемога буде за нами. Бо ніколи-ніколи не стане Вкраїна рабою московських катів.

Був намір у цей день відвідати ще одного ветерана-партизана – жительку Іскрівки Марію Іванівну Кульшенко, яка була членом партизанського загону в Криму. Та сталося так, що вона не дожила до цієї дати, саме в цей день відбулося її поховання, тож О.Анісімов, В.Сибіра і О.Гіюк взяли участь в траурній церемонії.

Все менше залишається серед нас ветеранів Великої Вітчизняної війни, та пам’ять про їхній подвиг назавжди залишиться в серцях нащадків, а їхня звитяга служитиме прикладом для захисників Вітчизни, які сьогодні боронять рідну землю від навали зажерливого сусіда, котрий, як виявилося, впродовж багатьох років ховав свою справжню личину під маскою «брата».

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: М.Заворітній спілкується з гостями біля братської могили радянських воїнів.

Фото автора.