Галина ОвдійЦього тижня у сесійній залі районної ради відбулася подія, яка вже стала традиційною в останні роки: до уваги громадськості було представлено публічний звіт про виконання районного бюджету за 2013 рік. З основною частиною доповіді ознайомила начальник фінуправління райдержадміністрації Галина Овдій (на знімку), зі співдоповідями виступили начальник відділу освіти райдержадміністрації Григорій Москалець (як відомо, галузь освіти є наймісткішою в структурі видатків районного бюджету), виконуюча обов’язки начальника відділу культури Світлана Гіюк, начальник відділу регіонального розвитку, містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та цивільного захисту населення райдержадміністрації Світлана Заєць, заступник начальника управління соціального захисту райдержадміністрації Микола Посвистак та головний лікар комунального закладу «Петрівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги Геннадій Кім. Також участь у процедурі публічного представлення взяли голова районної ради Світлана Тилик та перший заступник голови райдержадміністрації Ігор Дементьєв. Вони, крім того, надавали відповіді та роз’яснення в межах власної компетенції стосовно деяких питань, що виникали в ході представлення інформації про звіт та її обговорення.

Щорічно 21 березня відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації. Генеральна асамблея ООН у 1966 році, проголошуючи цей день Міжнародним днем боротьби за ліквідацію расової дискримінації, закликала міжнародну спільноту подвоїти свої зусилля з метою ліквідації всіх форм расової дискримінації. Цим самим було підтверджено, що расову дискримінацію можна вважати запереченням прав людини, основних свобод й справедливості та злочином проти людської гідності.

ООН знову й знову закликає всі держави дотримуватись Декларації про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Загальної декларації прав людини та вживати необхідних заходів, у тому числі й законодавчих, у боротьбі із цим злочином проти людства.

Всесвітній день водних ресурсів проводиться щорічно 22 березня. Цей міжнародний захід входить в стратегічний план дій ООН, спрямованих на охорону і розвиток навколишнього середовища. Свято відзначається на світовому рівні з 1993 року. 

Основна ідея Всесвітнього дня водних ресурсів — об’єднати громадськість, владу і бізнес навколо проблем, пов’язаних з необхідністю захисту водойм.

Початок 90-х років характеризувався погіршенням епідемічної ситуації з туберкульозу в багатьох країнах світу. Щороку у світі виявляється до 10 млн. нових випадків захворювання на туберкульоз, від якого помирає близько 3 млн. осіб. 

У зв’язку з цим Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я у 1993 році туберкульоз був проголошений глобальною небезпекою і з метою привернення уваги до неї країн всього світу вирішено відзначати 24 березня як Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Шановні працівники та ветерани Служби Безпеки України, щиро вітаємо Вас із нагоди професійного свята!

Ми високо цінуємо Ваш професіоналізм, вагомий внесок у справу забезпечення підтримки державних рішень, утвердження авторитету Закону, уміння бути на висоті вимог та викликів часу.

голови Петрівської районної ради Кіровоградської області

від 18 березня 2014 року № 15-р

Про скликання тридцять дев’ятої сесії районної ради шостого скликання

Відповідно до пункту 1 частини 6, частини 7 статті 55, частини 8 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розділу ІІ, пункту 13.6 розділу ХІІІ Регламенту Петрівської районної ради шостого скликання:

Протягом професійного життя багато працівників набувають знань та навичок, які фактично перевищують рівень попередньо набутої освіти. Підтвердження результатів неформального професійного навчання для працівника – це підґрунтя для професійного вдосконалення, зростання заробітної плати та побудови подальшої кар’єри. Особливо це важливо для забезпечення зайнятості людей старшого віку, які на ринку праці є категорією, найбільш чутливою до кризових змін в економіці.

29 листопада 2013 року набрав чинності Порядок підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями, затверджений постановою КМУ від 15 травня 2013 року № 340 (далі — Порядок). Ним визначено механізм підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями (далі — підтвердження кваліфікації).

Для отримання всіх видів державної соціальної підтримки, зокрема, пенсії, допомоги, компенсації тощо Вам необхідно звернутися до найближчого управління Пенсійного фонду України або органу соціального захисту населення. 

Основні документи, які необхідно мати при собі (за наявності): паспорт; посвідчення отримувача пенсії, допомоги, пільговика; довідка про присвоєння ідентифікаційного коду.

Бути здоровим – це здорово!

виховна година присвячена рідній мовіЗагальноосвітня школа І  ступеня діє у Петровому з травня 1996 року і готує випускників для Петрівського НВК. Всі 273 учні навчального закладу в належних побутових умовах не лише отримують якісну освіту, але мають можливість розвивати свої таланти та в повній мірі розкрити свої творчі здібності. Всебічно сприяє цьому педагогічний колектив однодумців, який очолює Олександр Лівак. Основним завданням дирекція вважає побудову на основі педагогічних ідей В.О. Сухомлинського такої школи, яка стала б школою радості для дітей, школою творчості для вчителів, школою спокою для батьків, родини, суспільства.

З прадавніх часів українці виховували своїх дітей розумними, завзятими, освіченими, життєстійкими, оптимістичними, наполегливими в досягненні поставленої мети простими народними методами – працею, грою, особистим прикладом.  

Гра – важливий засіб виховання молодших школярів, що доступний кожному, має тісний зв’язок з життям. Граючись, дитина пізнає світ, навчається спілкуванню з іншими, виконує побутові дії, фантазує. Для молодшого школяра гра – значна частина його життя. В.О.Сухомлинський порівнював гру з «величезним світлим вікном, крізь яке в духовний світ дитини вливається життєдайний струмок уявлень, понять про навколишній світ». Лікарі-педіатри називають дитячі ігри не інакше, як вільне вираження душевних та фізичних сил дитини, що викликають позитивні емоції, почуття комфорту, стимулюють загальний розвиток.

Єва Адам – переможець серед читців молодшої вікової групиІ мертвим, і живим, і ненародженим…
оскресну нині! Ради їх,
Людей закованих моїх,
Убогих, нищих… Возвеличу
Малих отих рабів німих!
Я на сторожі коло їх
Поставлю Слово!

200 років минуло відтоді, як Бог благословив прийти у світ Тараса Шевченка, більше 150-ти – як він покинув цю святу і грішну, славну і знедолену українську землю. Впродовж усього свого трагічного життя він переймався стражданнями поневоленого народу, мріяв про його щасливе майбутнє. У ці, чи не найстрашніші для України дні, які можна порівняти хіба що з часом, що передував Великій Руїні, до якої призвели тодішні можновладці – гетьмани-зрадники, ми повною мірою можемо осягнути велич Шевченка як Пророка. 

Слід сказати, що царські, а найбільше комуністичні ідеологи добре розуміли силу шевченкового слова і боялися цієї сили. Тому намагалися спотворити і перекрутити факти його біографії, суть його поезії. До шкільних підручників не потрапляли його найбільш патріотичні вірші і поеми, на Шевченка ліпили тавро «революційного демократа», мало не марксиста. Пам’ятаю, як один з викладачів Київського державного інституту культури, читаючи лекцію про Шевченка, розповідав не про геніальність його поезії, а намагався всіляко принизити поета, змальовуючи його як людину з непевними моральними принципами. Особливо обурювало цього науковця ставлення Шевченка до царя і царської сім’ї:

Зелений камінчик

(Казка)

Було це дуже і дуже давно. На краю старезного лісу стояла маленька хатина під солом’яною стріхою, з блакитними віконцями у сад. І жив у тій хатині хлопчик. Були у нього тато і мама, ряба корова і великий, кудлатий собака. А ще він мав невеличкого, завбільшки з голубине яєчко, зеленого камінчика. Хлопчик знайшов його на дні глибокої яруги, вимитої за сотні років весняними паводковими водами та срібними, літніми дощами. Він ніколи не розлучався з ним, завжди носив у кишені, а на ніч дуже часто ховав собі під подушку. Бувало, коли залишався на самоті, то розмовляв з ним, наче з якоюсь живою істотою. А ще хлопчик дуже любив ліс. Ліс був для нього другою домівкою. Він знав у ньому кожну стежинку, кожне дерево, кожен кущик.

Він був поетом. Але найважче відректися від душі.
Він був простим. І сил черпав у слові.
Він закликав, писав і говорив,
що нація, найперше, - її мова.
Він бачив те, чого ніхто не знав
Ні до його життя, ні після нього.
В страшенних муках заслання пізнав,
Яка терниста до мети дорога.
Він не бажав, як Бога, визнання,
Бо, перш за все, хотів почутим бути.
І там чекав того одного дня,
Коли б на заклик відгукнулись люди.
Він був поетом. Він для нас писав,
Замирившись із думою гіркою.
Він непоєднуване поєднав
І бути закликав собою.

Вікторія Лугіна

На протязі першого кварталу 2014 року працівниками Петрівського РВ в селах Богданівці, Новому Стародубі, смт. Петровому та на усіх водоймищах району  були проведені рейдові перевірки в місцях масової риболовлі з попередженням рибалок про небезпеку перебування на льоду. Крім того, проводилися рейдові перевірки щодо дотримання громадянами правил пожежної безпеки під час користування пічним опаленням та електронагрівальними приладами. З людьми проведено інструктажі та надано наочну агітацію.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РВ У ДСНС України в області

Інспекція  Петрівського РВ У ДСНС України в області нагадує жителям району про заборону випалювання сухої трави та розведення багать на полях, луках, пасовищах, ділянках із степовою рослинністю або її залишками та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг. За спалювання сухої трави передбачено адміністративну відповідальність згідно чинного законодавства.

Тож закликаємо не порушувати екологічне законодавство.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РВ У ДСНС України в області

Петрівський РВ У ДСНС України в Кіровоградській області оголошує конкурс на кращий тематичний твір з тематики безпеки життєдіяльності. Конкурс триває з 10.03.2014 по 31.03.2014 року. Роботи слід надсилати за адресою: смт. Петрове, вул. Філатова, 31.  

На переможців чекають цінні подарунки.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РВ У ДСНС України в області

Ось і настали канікули для школярів,  тож батькам у цей час потрібна подвійна увага до своїх дітей, адже легковажне поводження малечі з вогнем, водою, газом, незнання елементарних правил безпечної поведінки – першопричини сумних та трагічних наслідків.

Шановні батьки! Не залишайте дітей без нагляду!

Дбайте про безпеку своїх дітей, дотримуючись правил безпечної поведінки в побуті.