Протягом професійного життя багато працівників набувають знань та навичок, які фактично перевищують рівень попередньо набутої освіти. Підтвердження результатів неформального професійного навчання для працівника – це підґрунтя для професійного вдосконалення, зростання заробітної плати та побудови подальшої кар’єри. Особливо це важливо для забезпечення зайнятості людей старшого віку, які на ринку праці є категорією, найбільш чутливою до кризових змін в економіці.

29 листопада 2013 року набрав чинності Порядок підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями, затверджений постановою КМУ від 15 травня 2013 року № 340 (далі — Порядок). Ним визначено механізм підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями (далі — підтвердження кваліфікації).

Передбачено, що підтвердження кваліфікації здійснюється підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, які відповідають вимогам, установленим Мінсоцполітики та МОН.

Згідно з Порядком, підтвердити кваліфікацію можуть громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, яких визнано в Україні біженцями, яким надано притулок в Україні, яких визнано особами, що потребують додаткового захисту, яким надано тимчасовий захист, а також ті, що одержали дозвіл на імміграцію в Україну.

Неформальне професійне навчання здійснюється за такими робітничими професіями як кухар, зварник, охоронник.

За результатами заповнення анкети особа подає до центру зайнятості заяву разом із паспортом, фотографією та медичною довідкою. За наявності додаються також: направлення від роботодавця, копія документа про трудовий стаж, оригінал документа про освіту.

Неформальне професійне навчання працівників здійснюється за їх згодою безпосередньо у роботодавця згідно з рішенням роботодавця за рахунок його коштів з урахуванням потреби власної господарської чи іншої діяльності. Для організації підтвердження результатів неформального навчання у складі державної служби зайнятості створюються центри визнання результатів неформального професійного навчання. Результати неформального професійного навчання підтверджуються документом встановленого зразка про присвоєння або підвищення робітничої кваліфікації.

Підготувала Тетяна Біденко, головний  спеціаліст відділу надання соціальних послуг Петрівського РЦЗ