Шановні співвітчизники!

Олександр ТурчиновУкраїна щойно пережила і найславніші, і найтрагічніші дні у новітній своїй історії. Потужними мирними акціями на захист своїх прав та свобод, власного європейського вибору ми вразили весь світ, і в цій боротьбі згуртувалися і зміцніли як сучасна політична нація. Але за перемогу над диктатурою ми заплатили надзвичайно високу ціну. Замість того, щоб почути і врахувати законні і справедливі вимоги суспільства, кримінальний і кривавий режим Януковича жорстоко й холоднокровно вбивав і калічив мирних людей. За офіційними і шокуючими даними Міністерства охорони здоров’я, загинуло щонайменше 88 людей. Давайте вшануємо їхню світлу пам’ять загальнонаціональною хвилиною мовчання.

Андрій НіколаєнкоВраховуючи відсутність чіткої вертикалі влади в країні та для запобігання конфронтації і подальшого протистояння, глибоко усвідомлюючи свою відповідальність за стабільність ситуації в області, я прийняв рішення про свою відставку з посади голови Кіровоградської обласної державної адміністрації. 

Розуміючи невідворотність та необхідність змін в системі місцевого самоврядування, вважаю за потрібне запропонувати зробити подібні заяви всім головам районних державних адміністрацій.

З повагою та добром до всіх Вас Андрій Ніколаєнко

Микола Ковальчук23 лютого відбулася позачергова сесія обласної ради шостого скликання. У засіданні сесії взяв участь 71 депутат обласної ради.

На вимогу депутатів та з метою зниження соціальної напруги в суспільстві голова обласної ради Микола Ковальчук подав заяву про дострокове припинення повноважень голови обласної ради. За дострокове припинення повноважень шляхом таємного голосування проголосувало 63 з 71 присутніх депутатів.

Попередньо екс-голова обласної ради Микола Ковальчук та перший заступник голови обласної ради Людмила Салоїд написали заяви про вихід з Партії регіонів у зв’язку з подіями в країні, що призвели до збурення суспільства та численних людських жертв.

Олександр Чорноіваненко23 лютого відбулася позачергова сесія обласної ради. Оскільки екс-голова обласної ради Микола Ковальчук подав заяву про складання з нього повноважень голови обласної ради, за яку проголосували 63 депутати обласної ради, постало питання про обрання нового голови обласної ради.

Депутат обласної ради Ірина Малик запропонувала кандидатуру Олександра Чорноіваненка на пост голови обласної ради. Привселюдно Олександр Чорноіваненко дав на це згоду. Депутат обласної ради Всеволод Мошнягул запропонував ще кілька кандидатур на посаду голови обласної ради, а саме Аліну Бегун, Юрія Кайдаша та Ольгу Гранатову. Проте депутати не дали своєї згоди на їх обрання.

Схоже, на цьому тижні – вперше за останні ось уже багато місяців – районка не розповідатиме про так звані соціальні ініціативи нашого «турботливого» президента. Сьогодні, коли широкому загалу відкрилися завіси привласнених резиденцій: Межигір’я, Сухолуччя, Синьогори, - всі побачили, куди ж і на що саме було спрямовано основний акцент президентської щедрості і турботи. На тлі зруйнованої країни, занедбаних і занехаяних від постійної нестачі коштів міст, сіл та селищ вражаюча безсоромна розкіш та несмак повсякденного побуту вчорашнього Глави держави просто шокували і змусили всерйоз засумніватися в адекватності особи, якій народ довірив таку відповідальну місію – бути лідером нації. Мало чим відрізняється й побут його поплічників, недавніх стовпів режиму – вчорашнього Генпрокурора Пшонки та повноваженого представника України в Венеціанській комісії, свого часу сумновідомого грубим нехтуванням законності  Голови Центральної виборчої комісії Ківалова. І, здається, ми сьогодні стоїмо лише на початку подібних, певне, ще більш жахливих і вражаючих відкриттів. Відтак уже особливо й не дивуєшся тому, що ці створіння віддали наказ фізично знищувати свій народ, тих, хто, на їх думку (і як виявилося – небезпідставну), почав становити загрозу існуванню цього безсоромного оазису розкоші посеред розграбованої країни.

пл. ім. КіроваНа позачерговій сесії обласної ради новобраний голова обласної ради Олександр Чорноіваненко запропонував депутатам включити до порядку деннього питання про відкликання Кіровоградською обласною радою повноважень, делегованих Кіровоградській обласній державній адміністрації, та посилення контролю за ситуацією в області. За включення даного питання до порядку денного проголосували 60 депутатів обласної ради.

Відкликати повноваження Кіровоградської обласної ради, делеговані Кіровоградській обласній державній адміністрації, та підпорядкувати Кіровоградській обласній раді всі органи виконавчої влади, що знаходяться на території Кіровоградської області, вирішили 64 депутати обласної ради.

фото на згадку з учасниками зістрічіПід такою назвою пройшла зустріч із земляками - ветеранами-афганцями в Червоносільській ЗШ І – ІІ ступенів.

У ній взяли участь голова ради ветеранів-афганців району Микола Миколайович Кисіль, Юрій Вікторович Гетманюк, Володимир Миколайович Кравченко та Григорій Миколайович Зимогляд.

Микола Миколайович розповів про деякі епізоди свого бойового шляху та своїх друзів – однополчан.

В пам’ять про загиблих воїнів – афганців та тих, хто залишився живий, прозвучала пісня «Свіча».

Кожного ветерана – афганця учні школи привітали піснею.

А на згадку про зустріч ветерани фотографувалися з учнями та подарували диск «Українська спілка Ветеранів Афганістану».

Комунальне підприємство «Капітального будівництва» повідомляє про проведення аукціону з продажу майна спільної власності територіальної громади сіл, селищ Петрівського району.

Назва об’єкта: стадіон «Інгулець», площею 2,1046 га, кадастровий номер земельної ділянки 3524955100:50:040:0018.

Місце розташування: Кіровоградська обл., смт. Петрове, вул. Свердлова, 11а.

про стан роботи зі зверненнями громадян, що надійшли до районної державної адміністрації та сільських, селищних рад упродовж 2013 року

Протягом  2013 року до районної державної адміністрації надійшло всього 509 звернень громадян, що на 90 звернень менше в порівнянні з минулим роком. У тому числі письмових – 212, на особистому прийомі у керівництва райдержадміністрації – 95 звернень, на виїзному прийомі – 11 звернень.

 доповідає Ігор ДеменьтьєвДо учасників наради з підведення підсумків діяльності за минулий рік у сфері цивільного захисту, пожежної та технічної безпеки в Петрівському районі, що відбулися минулого тижня у сесійній залі районної ради, із вступним словом звернулася голова Петрівської РДА Тамара Сакара. Вона наголосила про значимість діяльності служби МНС, яка повинна мати необхідну матеріальну базу, що дозволить особовому складу підвищувати свої професійні навики для уникнення чи ліквідації небезпечних ситуацій різного характеру. 

Про те, як співпрацюють органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки у 2013 році, доповів перший заступник голови РДА Ігор Деменьтьєв. Він відмітив, що з метою відпрацювання дій органами управління та спеціалізованими службами цивільного захисту протягом минулого року було проведено чотири командно-штабних тренування та навчання різного спрямування. У проведені їх була продемонстрована спроможність керівного складу і спеціалізованих формувань ЦО району виконувати завдання за призначенням при виконанні заходів по запобіганню і реагуванню на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру. Саме з цих питань було проведено 16 засідань відповідної районної комісії.

В. Бойко вітає переможцівТендітний паросток весни
Із-під землі пробився ніжно,
Щоб радість людям принести,
Білесенький зацвів підсніжник.

Нехай дорослий і маля
Не сміють цю красу зривати,
Хай квітне проліском земля,
Щоб людям втіху дарувати.

Цими словами ведучої розпочався щорічний районний конкурс екологічних агітбригад. Саме ці рядки були обрані не випадково, бо цього разу конкурс був присвячений темі «Збереження первоцвітів та ранньоквітучих рослин». Первоцвіти вже перебувають на небезпечній межі, перетнувши яку, вони будуть приречені на вимирання. За даними Всесвітнього фонду охорони дикої природи, незаконна торгівля об’єктами дикої флори та фауни посідає третє місце. Через це багато естетично привабливих видів рослин потрапляють до Червоної книги, чимало їх видів вже зникли.

Новорічні свята завжди були важливим приводом для святкування. На святковий стіл ставляться різноманітні страви, одягається нове вбрання, адже вважається, що як зустрінеш новий рік, так його і проведеш. На те, щоб достойно відсвяткувати ці свята витрачається вагома частка сімейного бюджету.

Ось і двоє мешканців Червонокостянтинівки вирішили відсвяткувати Різдво Христове, а оскільки кошів у них не було вони знайшли вихід…05.01.2014 року близько третьої години ночі в своєму селі шляхом пошкодження навісного замка вони проникли до погреба та скоїли крадіжки двох банок тушонки, ємкістю по 0,5 літра кожна, та одну банку горілки власного виготовлення ємкістю 3 літри. Але свято не відбулося... 

Неможливо переоцінити вплив видобувної промисловості на економіку і розвиток нашої держави. З початку існування нашої країни головним сегментом економіки був і є видобуток залізної руди. Не винятком є і економіка нашого району, де за рахунок Петрівського кар’єру створюється чимало робочих місць для мешканців Петрівщини.

Зазіхання на безпреревну роботу провідних підприємств, безсумнівно, є злочином проти всіх мешканців не тільки району, а і всієї країни.

Шановні жителі Кіровоградщини!

Кожна третя з надзвичайних подій, які стались на території Кіровоградщини у січні - на початку лютого 2014 року, - це пожежа. Причому найчастіше вогневі випадки трапляються у приватних домоволодіннях та житлових будинках. Як не прикро, але вони супроводжуються значними матеріальними втратами, а іноді – людськими жертвами. Так майже кожна п’ята пожежа мала трагічні наслідки. Основними причинами пожеж у житловому секторі, як правило, є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації пічного опалення та електронагрівальних приладів і необережність під час паління.

Вознесенська церква, яка не вціліла в 30-ті роки ХХ століттяНаш край за походженням вважається козачим. Тут і до сьогодні збереглося дуже багато споминів старожилів про ті буремні козачі часи, коли на наших землях творилася історія не тільки майбутньої Петрівщини, а і України взагалі. Наше поселення виникло невдовзі після знаменитої Жовтоводської битви, яка відбулася в 1648 році. Козаки Запорізької Січі славилися не тільки звитягою, у них був потяг і до духовності. Ще задовго до козаччини Покров Матері Божої набув поширеної почесті серед народу, і тому козаки цей Оберіг Божий взяли собі в услугу, для захисту себе і своєї справи. Для цього будували каплиці і церкви та освячували їх під час цього осіннього свята – Покрова Пресвятої Богородиці. В Петровому ж, на правобережжі, було відкрито в 1770 році Свято-Покровську церкву.

Чечеліївська Свято-Покровська церкваСтоїть у селі Чечеліївка мальовнича старовинна церква, яка порівняно недавно була відремонтована та відреставрована і тепер в ній проводяться ритуальні богослужіння. Ця церква була побудована ще в 1788 році з дерева. Але з роками її стан  став аварійним, церква була невелика та не вміщала всіх бажаючих бути присутніми на богослужіннях, особливо у великі свята Прихожани почали думати, щоб збудувати нове приміщення церкви із дерева. Але через відмову Херсонсько – Бесарабського управління Державного майна, перед яким було підняте клопотання Єпархіальним керівництвом про безкоштовний відпуск лісу на все приміщення церкви, товариство вирішило побудувати нове приміщення церкви із цегли за проектом, складеним Єпархіальним архітектором Прокоповичем. Цей проект був затверджений місцевим губернським правлінням. Водночас на будівництво церкви Херсонсько - Бесарабським управлінням Державного майна був відпущений ліс та дранка лише на дерев’яні частини споруди. Разом з тим передбачалося випалювання цегли 150 куб. сажень, товариство заготувало камінь для фундаменту та цоколя, а в касі, створеній Єпархіальним керівництвом для завідування справою побудови храму, було закумульовано достатню суму грошей, з якою завдяки Божому благословенню, при допомозі благочинців, при дієвій участі приходу, старости, тимчасового будівельного комітету і церковно – приходської опіки було розпочато святу справу.

Кожна людина у своєму житті, напевно, не один раз звертається до лікарні І дуже важливу роль відіграє лікар. В нашому селі вже 25 років працює медичною сестрою Скороход Лариса Григорівна. Одразу після медичного училища по направленню в 1988 році Лариса молодою дівчиною прийшла в нашу лікарню. Тут і залишилася, створила сім’ю.

Лариса завжди чуйна, уважна, доброзичлива - професіонал своєї справи. Ми, мешканці села, завжди впевнені, що за будь-якої погоди , вдень чи вночі, наша Григорівна завжди прийде нам на допомогу.

З повагою, Савчук Наталія Михайлівна - бібліотекар Зеленської сільської бібліотеки.