доповідає Ігор ДеменьтьєвДо учасників наради з підведення підсумків діяльності за минулий рік у сфері цивільного захисту, пожежної та технічної безпеки в Петрівському районі, що відбулися минулого тижня у сесійній залі районної ради, із вступним словом звернулася голова Петрівської РДА Тамара Сакара. Вона наголосила про значимість діяльності служби МНС, яка повинна мати необхідну матеріальну базу, що дозволить особовому складу підвищувати свої професійні навики для уникнення чи ліквідації небезпечних ситуацій різного характеру. 

Про те, як співпрацюють органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки у 2013 році, доповів перший заступник голови РДА Ігор Деменьтьєв. Він відмітив, що з метою відпрацювання дій органами управління та спеціалізованими службами цивільного захисту протягом минулого року було проведено чотири командно-штабних тренування та навчання різного спрямування. У проведені їх була продемонстрована спроможність керівного складу і спеціалізованих формувань ЦО району виконувати завдання за призначенням при виконанні заходів по запобіганню і реагуванню на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру. Саме з цих питань було проведено 16 засідань відповідної районної комісії.

В навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області навчалися 40 чоловік, а у 2014 році планується обучити вже 90 чоловік. Розроблена та діє районна комплексна програма запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру  на 2006-2010 роки і період до 2015 року. На фінансування даної програми у минулому році із місцевого бюджету було виділено та використано майже 40 тисяч гривень. В районному бюджеті був створений і резервний фонд у сумі 30 тисяч гривень. У даний час на території району знаходиться 34 захисні споруди цивільного захисту. В пропаганді цивільного захисту широко використовувалися можливості районної газети, де опубліковано 33 тематичні матеріали з питань цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. Продовжується робота по усуненню недоліків виявлених перевіркою Управління Держслужби надзвичайних ситуацій України в Кіровоградській області. Органами місцевого самоврядування приділяється певна увага питанням забезпечення життєдіяльності підприємств, установ та організацій, збереженню життя людей, захисту їх здоров’я, збереженню матеріальних цінностей. Розроблені керівні та плануючі документи з цивільного захисту. Та поруч із зазначеним існує ряд проблемних питань, які будуть вирішуватися протягом нинішнього року. А саме: добудова станції біологічної очистки стічних вод та завершення реконструкції  водопроводу по вулиці Леніна в  смт. Петровому, утримання та завершення інвентаризації захисних споруд ЦО, забезпечення протипожежного водопостачання на території району, особливо це проблематично по Петрівській селищній раді. Тож роботу всіх служб ЦО району потрібно поліпшити задля виконання поставлених завдань.

під час робочої нарадиТимчасово виконуючий обов’язки начальника Петрівського РВ У ДСНС України у Кіровоградській області С.В. Уманець доповів про підсумки діяльності системи цивільного захисту району і реагування на надзвичайні ситуації у 2013 році та про постановку завдань на 2014 рік. Сергій Васильович доповів, що на території нашого району протягом звітного періоду сталося 25 пожеж, під час яких випадків загибелі людей не було. З метою попередження виникнення пожеж постійно проводиться цілеспрямована профілактична робота.

Сергій Олександрович Бакай, тимчасово виконуючий обов’язки начальника ВЗНС Управління ДСНС України у Кіровоградській області, озвучив інформацію, про те, що на протязі минулого року на території області виникло дві надзвичайні ситуації проти трьох у 2012. Протягом 2013 року Управлінням ДСНСУ Кіровоградській області вживалися заходи, спрямовані на забезпечення належного захисту населення і території області від надзвичайних ситуацій технологічного та природного характеру, подальшого розвитку та вдосконалення матеріально-технічної бази. Покладені на територіальні органи управління завдання щодо реалізації державної політики у сфері цивільного захисту та технологічної безпеки, в цілому виконані.

Під час обговорення виступів начальник Петрівського РВ Управління ДСНС України у Кіровоградській області Володимир Васильович Малюта зауважив на доцільності створення в цьому році однієї спільної пожежної команди на території Іскрівської та Богданівської сільських рад, аби мати змогу діяти оперативніше при виникненні надзвичайних ситуацій. 

На ці та інші аспекти діяльності служби порятунку зосередила увагу в заключному слові голова РДА. Тамара Вікторівна зазначила, що співпраця повинна бути організована так, щоб уникнути обставин, котрі загрожували б життю і здоров’ю людини та збереженню матеріальних цінностей. 

Сергій АНДРУСЕНКО

На знімках: доповідає Ігор Деменьтьєв під час робочої наради.