про стан роботи зі зверненнями громадян, що надійшли до районної державної адміністрації та сільських, селищних рад упродовж 2013 року

Протягом  2013 року до районної державної адміністрації надійшло всього 509 звернень громадян, що на 90 звернень менше в порівнянні з минулим роком. У тому числі письмових – 212, на особистому прийомі у керівництва райдержадміністрації – 95 звернень, на виїзному прийомі – 11 звернень.

Звернень громадян до Адміністрації Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України у 2013 році не надходило, у 2012 році їх було 3. З інших органів державної влади у 2013 році надійшло 23 звернення, що на  17 звернень менше ніж у минулому році.

Станом на 1 січня 2014 року до райдержадміністрації надійшло 33 колективних звернень, 3 – анонімних.

Найбільше звернень надійшло з питань:
аграрної політики і земельних відносин (80),

а саме:
- виділення земельних ділянок;
- видача майнових паїв в натурі;
- неправомірні дії керівників, зловживання в АПК;

комунального господарства (72),

а саме:
- плата за житло та комунальні послуги;
- експлуатація та ремонт житла;
- водопостачання;
- електропостачання;
- санітарний стан, благоустрій населених пунктів;
- будівництво та ремонт доріг;
- забезпечення паливом, скрапленим газом;

соціального захисту (42);

житлової політики (24);

праці і заробітної плати (14);

сім’ї, молоді (42);

охорони здоров’я (11);

іншого (59).

Від найменш соціально-незахищених громадян, звернення від яких розглядаються невідкладно і в першу чергу, впродовж 2013 року надійшло 105 звернень, саме:

від пенсіонерів, ветеранів праці та інвалідів – 77;
від учасників війни та бойових дій, діти війни – 4;
від багатодітних сімей, одиноких матерів – 7;
від учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС – 3.

Найбільше звернень надійшло з території Петрівської (166 звернень), Балахівської (20 звернень) селищних рад та Новостародубської (62 звернень), Червонокостянтинівської (30 звернень), Луганської (22 звернення), Ганнівської (29 звернень), Петрівської (15 звернень), Богданівської (20 звернень), Чечеліївської (6 звернень), Водянської (8 звернень), Іскрівської (8 звернень), Зеленської (10 звернень), Йосипівської (6 звернень) сільських рад.

Особистий прийом громадян керівництвом райдержадміністрації, проводиться двічі на місяць, відповідно до графіка, затвердженого в новій редакції розпорядженням голови районної д ержавної адміністрації від 19 грудня 2013 р. №493-р. Протягом звітного періоду було зареєстровано 95 звернень.

Затверджено графік проведення виїзних прийомів громадян керівництвом районної державної адміністрації в сільських та селищних радах, згідно з яким передбачено, відповідно до вимог Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109, здійснення виїзного прийому громадян двічі на місяць, зареєстровано 11 звернень, на яких побувало 36 громадян.

Затверджено графік проведення засідань постійно діючої комісії з питань розгляду звернень громадян у 2013 році, яким, відповідно до Указу Президента України, передбачено проведення засідань комісії не рідше одного разу на місяць.

За звітній період проведено 12 засідань, на яких слухалися питання про стан роботи із зверненнями громадян, що надійшли до райдержадміністрації, та про результати проведення перевірок і днів контролю з питань роботи із зверненнями громадян в структурних підрозділах райдержадміністрації, територіальних органах міністерств і відомств України, сільських та селищних радах. 

За звітний період перед головою районної державної адміністрації прозвітували усі сільські та селищні голови, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації.

Згідно з графіком проведення днів контролю та графіку перевірок структурних підрозділів районної державної адміністрації, установ та організацій на території району з питань роботи із зверненнями громадян на 2013 рік за звітний період перевірено відділ регіонального розвитку містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства, управління агропромислового розвитку, управління соціального захисту населення райдержадміністрації, Малинівську, Йосипівську та Новостародубську сільські ради. Згідно графіку проведення щомісячного дня контролю впродовж звітного періоду  проведено день контролю у відділі регіонального розвитку містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства, управлінні агропромислового розвитку, управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації, Малинівській та Йосипівській сільських радах.

Двічі на рік питання щодо роботи зі зверненнями громадян розглядається на засіданнях колегії райдержадміністрації.

Шостого лютого 2014 року відбулося засідання колегії райдержадміністрації, на якому розглядалося питання «Про стан роботи зі зверненнями громадян, що надійшли до райдержадміністрації та сільських, селищних рад упродовж 2013 року». За підсумками колегії видано розпорядження голови райдержадміністрації від 14 лютого 2014 року № 40-р. 

З метою забезпечення реалізації конституційних прав громадян на звернення, неухильного виконання норм Закону України «Про звернення громадян» та вимог Указу Президента України від 07.02.2008 року № 109 протягом 2013 року в районній державній адміністрації працювали:

для проведення широкої роз’яснювальної роботи з питань реалізації громадянами права на звернення, починаючи з 14 серпня 2013 року, цілодобово працює гаряча телефонна лінія голови районної державної адміністрації Сакари Т.В. за телефоном 9-63-01 (отримано 8 звернень);

за визначеними днями з дев’ятої години ранку до одинадцятої години дня за участю керівництва райдержадміністрації – гаряча телефонна лінія (отримано 18 звернень).

З метою детального, обґрунтованого роз’яснення найбільш проблемних питань впродовж звітного періоду працювала пряма лінія, в роботі якої прийняли участь дванадцять керівників установ. 

З метою реалізації додаткових заходів, спрямованих на підвищення рівня правової освіти населення, роз’яснення конституційних прав і свобод громадян щоп’ятниці з 9 до 13 години працює громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги у Петрівському районному управлінні юстиції. Протягом 2013 року до правової приймальні за юридичною консультацією звернулося 115 громадян. 

Також з метою створення належних умов для набуття малозабезпеченими громадянами обсягу правових знань та навичок у їх застосуванні, надання безоплатних консультацій особам, які потребують соціального захисту та підтримки, необхідних для прийняття рішень з питань державного і приватного життя, захисту прав і свобод, відповідно до Закону України від 2 жовтня 1996 року № 393/96-ВР „Про звернення громадян”, Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109 „Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування” першої та третьої п’ятниці кожного місяця з 9.00 год. до 13.00 год. у Петрівській центральній районній бібліотеці за участю фахівців у відповідній сфері діяльності працює районна громадська правова приймальна по прийому громадян; надання консультацій і роз’яснень з правових питань. Протягом 2013 року до приймальні звернулося 5 громадян.

Щокварталу стан роботи із зверненнями громадян аналізується та висвітлюється в районній газеті «Трудова слава» та розміщується на офіційному веб-сайті районної державної адміністрації. Також у засобах масової інформації та на спеціалізованих сторінках веб-сайту періодично публікуються роз’яснення та консультації з найбільш актуальних питань, які порушують громадяни у своїх зверненнях.

Підвівши підсумок стану роботи зі зверненнями громадян впродовж 2013 року слід зазначити, що в цілому структурними підрозділами райдержадміністрації, територіальними органами міністерств та відомств України, органами місцевого самоврядування району вживаються заходи щодо поліпшення організації роботи зі зверненнями громадян відповідно до вимог Закону України “Про звернення громадян”, Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування», інших нормативних актів. 

Наталія КОСТЮКОВА, завідувач сектору контролю та роботи зі зверненнями громадян.