В. Бойко вітає переможцівТендітний паросток весни
Із-під землі пробився ніжно,
Щоб радість людям принести,
Білесенький зацвів підсніжник.

Нехай дорослий і маля
Не сміють цю красу зривати,
Хай квітне проліском земля,
Щоб людям втіху дарувати.

Цими словами ведучої розпочався щорічний районний конкурс екологічних агітбригад. Саме ці рядки були обрані не випадково, бо цього разу конкурс був присвячений темі «Збереження первоцвітів та ранньоквітучих рослин». Первоцвіти вже перебувають на небезпечній межі, перетнувши яку, вони будуть приречені на вимирання. За даними Всесвітнього фонду охорони дикої природи, незаконна торгівля об’єктами дикої флори та фауни посідає третє місце. Через це багато естетично привабливих видів рослин потрапляють до Червоної книги, чимало їх видів вже зникли.

команда Новостародубської школиВ конкурсі брали участь команди «Юний еколог» Червоносільської ЗШ І-ІІ ступенів, «Сполох» Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів, «ФЕРІ» Петрівського НВК, «Хутор» Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, «Екологічна варта» Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів, «Еколог» Зеленської ЗШ І-ІІІ ступенів, «Первоцвіт» Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, «Еко» Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів, «Червонокостянтинівські природоохоронці» Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів, «Проліски» Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів і «Зелений світ» Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів. Оцінювало виступи команд журі у складі: Т.М.Швець – методист по роботі з обдарованою молоддю районного методичного кабінету при відділі освіти, В.О.Бойко – директор центру дитячої та юнацької творчості, О.М.Мисік – завідуюча організаційно-масовим відділом філії ЦДЮТ.

Виступ кожної команди розпочинався з відеопрезентації, в якій слід було розповісти про природоохоронну діяльність юних екологів протягом року. Деякі команди цим не обмежилися, а висвітлили у своїх роликах головні екологічні проблеми, розповіли про рослини – первоцвіти.

команда Володимирівської школиПро це йшлося і у виступах, насичених сценками, віршами, публіцистичними монологами, піснями, танцями. Як сказала Валентина Олексіївна, підводячи підсумок конкурсних змагань, хтось виступив краще, хтось не так вдало, але загалом всі намагалися висвітлити тему якнайширше, переймалися долею не лише первоцвітів, а і природи загалом. Позитивом є те, що в конкурсі взяли участь майже всі школи району. Кілька команд досить вдало дебютували, тож в подальшому зможуть на рівних конкурувати з більш досвідченими. Певним недоліком, притаманним всім командам, було те, що у більшій мірі говорили про загальні екологічні проблеми, недостатньо уваги звертаючи на місцевий матеріал.

Всі учасники отримали дипломи за успішні виступи в різних номінаціях, а переможці були нагороджені Грамотами. Третє місце здобула команда Зеленської школи, друге – Чечеліївської, а цілком заслужену перемогу здобули гімназисти з команди «ФЕРІ». У їхньому динамічному виступі органічно поєднався вдалий відеоролик, актуальність, сценічна майстерність, чистий багатоголосий вокал, найбільш наближені до народного стилю костюми. 

Тож можна юним екологам перемог не тільки на сцені, а і в їхній природозахисній діяльності.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: В. Бойко вітає переможців; виступи команд Новостародубської та Володимирівської загальноосвітніх шкіл.