Чечеліївська Свято-Покровська церкваСтоїть у селі Чечеліївка мальовнича старовинна церква, яка порівняно недавно була відремонтована та відреставрована і тепер в ній проводяться ритуальні богослужіння. Ця церква була побудована ще в 1788 році з дерева. Але з роками її стан  став аварійним, церква була невелика та не вміщала всіх бажаючих бути присутніми на богослужіннях, особливо у великі свята Прихожани почали думати, щоб збудувати нове приміщення церкви із дерева. Але через відмову Херсонсько – Бесарабського управління Державного майна, перед яким було підняте клопотання Єпархіальним керівництвом про безкоштовний відпуск лісу на все приміщення церкви, товариство вирішило побудувати нове приміщення церкви із цегли за проектом, складеним Єпархіальним архітектором Прокоповичем. Цей проект був затверджений місцевим губернським правлінням. Водночас на будівництво церкви Херсонсько - Бесарабським управлінням Державного майна був відпущений ліс та дранка лише на дерев’яні частини споруди. Разом з тим передбачалося випалювання цегли 150 куб. сажень, товариство заготувало камінь для фундаменту та цоколя, а в касі, створеній Єпархіальним керівництвом для завідування справою побудови храму, було закумульовано достатню суму грошей, з якою завдяки Божому благословенню, при допомозі благочинців, при дієвій участі приходу, старости, тимчасового будівельного комітету і церковно – приходської опіки було розпочато святу справу.

Дозвіл на будівництво церкви був прийнятий 17 березня 1899 року. Разом з дозволом прислали і храмоздаточну грамоту, видану високопреосвященством архієпископом Іустином наступного змісту: «По благодаті, дару та власті, даній нам від самого Великого Архієрея Господа нашого Ісуса Христа через святі його апостоли та їх приємників, який був благославлений по церковному чиноположенню і по затвердженому плану, створити святий храм в ім’я Покрови Пресвятої Богородиці в селі Чечеліївці Олександрійського уїзду. В знак чого і дається ця храмоздатна грамота за підписом нашим і Архієрейською печаттю при домі нашому Богоспасаємому в місті Одесі №108. 18 березня 1899 року». 

Закладка нової церкви була закінчена 23 травня, як було вказано на початку; свідками таких урочистостей рідко доводиться бути сільським жителям. Ще напередодні цього свята в Чечеліївку прибули протеієрей Олександрії отець Василь Никифоров і диякон Олександрійського Собору Володимир Алєксєєв.

Настало 23 травня, день, який надовго запам’ятали прихожани Чечеліївки. В храмі йшла Божественна літургія, співав урочисто хор, створений з селянських  дітей – учнів  місцевої церковної школи – грамоти, створений стараннями місцевого псаломщика та вчителя Василя Андрієнка, завдяки якому можна було помітити, що в 1898-1899 навчальному році, не дивлячись на досить малу кількість учнів в школі і скрутні обставини в шкільному житті та навчальній справі, закінчило школу зі свідоцтвом на пільгу по високій повинності 4 учні. До кінця Божественної літургії зібралися в храм священики Новопразького округу: з Петрового - Фадей Цоцко, Григорій Вільковський; Нового Стародуба – Олександр Жержерунов; з Краснопілля – Григорій Богданов; з Олександрівки – Олександр Карлашов; Братолюбівського округу; з Водяного (Ніколаєвки) - священик Діонісій Оратовський.

По закінченню Божественної літургії місцевим священиком було сказано присутнім приурочене до події слово, в якому розкривалася думка, що розпочату святу справу необхідно завершити, не шкодуючи для цього ні грошей, ні праці, не забуваючи, що свята церква завжди молиться про творців святих храмів Божих. Затим все присутнє духовенство в складі 9 осіб, облачилися і вийшли для проведення обряду освячення церкви та встановлення хреста, хресним ходом направилися на місце заснування нової церкви. Перед початком освячення основи нової церкви протоієрей Василь Нікіфоров проголосив промову, в якій пояснив значення християнських храмів і зазначив, що побудова церкви – стимул для кожного створювати із самих себе храм Божий – духовний. Наостанок запропонував всім учасникам літургії пожертвувати на побудову церкви ще хто скільки зможе. Всього кружкою було зібрано 240 карбованців. Ці гроші передано голові церковно-приходського опікунства Деоміду Яровому для перерахунку в відділення Державного банку. Після промови розпочалися процедури освячення основи церкви. В свій час тут можна було прочитати напис на мідній дошці, замурованй з протилежного боку алтарної сторони наступного змісту: «Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа заснована церква ця на честь і в пам’ять Покрови Пресвятої Богородиці».

Матеріал підготував Іскрівський сільський голова Микола Платошин.