Шановні жителі Кіровоградщини, щиро вітаємо вас із Днем Соборності та Свободи України!

В житті кожного із нас відчуття свободи відіграє одну із ключових ролей – всі ми прагнемо бути вільними у своїх думках, вчинках, переконаннях. Не менш важливе значення свобода має і для держави – незалежної, суверенної, соборної нашої рідної України. 

22 січня ми відзначаємо річницю проголошення Акта возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. 

Цей день належить кожному з нас як історичний символ об’єднання України і, водночас, як загальний для всіх орієнтир майбутнього – саме суспільна, духовна і територіальна єдність України є найважливішою умовою для поступу та успіху нашої держави.

22 січня – День соборності УкраїниУкраїнська мрія - єдність, свобода і незалежність. Основа державності, якої споконвіку намагалися позбавити цю прекрасну частину земель всі її так звані сусіди, прикриваючись «високими» інтересами, час від часу набувала цілком ясних обрисів. Так сталося і на початку 1918-го. У цей січневий місяць у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. Більш того на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР - Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний поєднувальний договір. Цей договір увійшов до нашої сучасної історії як «Акт злуки» і 22-го січня 1919-го року він був публічно оприлюднений в Київській столиці на знаменитій Софійській площі.

фото на згадкуУказом Президента України від 11 квітня 2012 року 2014 рік оголошено роком Тараса Григоровича Шевченка, тож вся Україна готується до проведення урочистих заходів, присвячених 200-річчю від дня народження Кобзаря. 

На виконання соціальних ініціатив Президента 16 січня у Петрівській центральній районній бібліотеці відбулася літературна година «Об’єднаймо Україну Тарасовим словом». 

На заході була присутня заступник голови Петрівської районної державної адміністрації Тетяна Панета, яка наголосила: «Для нас Тарас Шевченко не тільки значиме явище історико-літературного минулого, але, і, безумовно, частина сучасної культури сьогодення. Адже саме Шевченко відкрив світові національне буття українців, виконавши тим самим свою історичну місію генія і національного пророка, відстояв честь свого народу і вказав йому шляхи подальшого поступу. Тому, безперечним є той факт, що сьогодні, коли відбувається духовне відродження національної культури і освіти, всі повинні глибше відкрити для себе його скарбницю творчості».

П.Тимошенко з керівниками району та селища під час урочистостейВ рамках соціального партнерства ПАТ «ЦГЗК» та нашого району, в Петровому відбулася значуща подія – КП «Петрівське» отримало нове обладнання для насосних станцій І та ІІ підйомів водоочисної станції.

В заході з нагоди поставки нового обладнання взяли участь голова райдержадміністрації Тамара Сакара, голова районної ради Світлана Тилик, Петрівський селищний голова Ігор Педан, представники трудових колективів, громадськість селища.

Освячення водиНа Водохрещу вся вода стає цілющою, тим більше, якщо біля водойми проведено обряд її освячення. Його провів на березі Інгульця настоятель Свято-Покровської церкви отець Дмитрій. Людей, як завжди, зібралося багато. Після завершення обряду чимало жителів Петрового пірнули у воду, яка, як вважають, дарує здоров’я та наснагу на цілий рік.

Віруючі купаються

Любов Павлівна Шаповал народилася в Малинівці у багатодітній родині. Закінчивши 8 класів Чечеліївської ЗШ, працювала різноробочою у колгоспі ім. Карла Маркса до самої пенсії.

Ця жінка пам’ятає всі лихоліття – розкуркулення, голодовку, страшні роки війни та післявоєнної розбудови. Довелося тяжко працювати, поховати маленького сина-первістка, що помер від хвороби. Після того, як поховала й чоловіка, перенесла складну операцію. Виходила єдина донька Людмила, до якої переїхала у Ганнівку. Бабусю часто навідують двоє онуків та троє правнуків, які оточують її теплом та турботою.

учасники засідання круглого столуВ управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації відбулося чергове засідання круглого столу для осіб з обмеженими фізичними можливостями на тему «Не питати у людини, що вона може, а питати, що для неї зроблено».

Присутня на засіданні заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета поздоровила учасників зібрання з різдвяними та хрещенськими святами, щиро з теплотою побажала всім міцного здоров’я, гарної життєвої вдачі, подякувала за життєлюбність та оптимізм.

Олег Володимирович ГіюкОлег Володимирович Гіюк людина в нашому районі відома. Про нього, як про голову районної організації ветеранів України, голову спостережної комісії при райдержадміністрації, та його активну участь у військово-патріотичному вихованні молоді вже не раз з’являлися матеріали на сторінках «Трудової слави». Всі знають, що він ветеран-афганець, але саме ця сторінка біографії О.Гіюка якраз найменше висвітлена. Тож їй ми присвячуємо сьогоднішню розповідь.

Народився і виріс О.Гіюк у Хмельницькому. Мати Олега здобула вищу бухгалтерську освіту, батько мав звання «Заслужений агроном України», державні нагороди, в тому числі орден Трудового Червоного Прапора, майже чверть століття очолював обласну насіннєву інспекцію. Як не дивно, син батьків з такими мирними професіями обрав для себе військову справу. Втім дивного нічого немає, бо в родинах і мами, і батька було чимало фронтовиків, і не всі вони повернулися до рідних домівок. До того ж у Хмельницькому було вище артилерійське командне училище ім. маршала М.Яковлєва, багато хлопців із заздрістю дивилися на підтягнутих курсантів і офіцерів. 

Державне агентство земельних ресурсів України на виконання пункту 289,3 статті 289 Податкового кодексу України повідомляє:

- Нормативну грошову оцінку земель станом на 01.01.2014 за 2013 рік необхідно індексувати на коефіцієнт індексації, що дорівнює 1,0, який відповідно до пункту 289,2 статті 289 Податкового кодексу України розраховано виходячи з індексу споживчих цін за 2013 рік – 100,5%.

Не йдіть на пенсію, Степановичу!

20 вересня 2003 року. Зал засідань районної ради заповнений натовпом святково одягнених, усміхнених, радісно збуджених людей з квітами в руках. Вони зібралися, щоб вшанувати з нагоди 60-річчя Миколу Степановича Філіпенка – першого заступника голови райдержадміністрації. Тут разом з рідними і близькими ювіляра керівники і працівники апаратів райдержадміністрації і районної ради, представники відомств, відділів, державних установ і організацій. Збентежений ювіляр сидить у кріслі, підводиться і ніяковіє, коли найчарівніші жінки дарують квіти, цілують, промовляють найщиріші побажання, а друзі обіймають, міцно тиснуть руки. Голова РДА В.І.Ганжа пригадав, як був здивований ювіляр, коли дізнався що його призначено першим заступником, як із перших днів активно працював, щоб виправдати довіру. Того дня для Миколи Степановича співали пісні, читали зворушені вірші. Наступного ранку репортаж про урочистості почули по районному радіо тисячі слухачів. Тож коли М.С.Філіпенко йшов на службу, його щиро вітали всі зустрічні. А дві жінки просили: «Не йдіть на пенсію, Степановичу, бо на нашій вулиці ще немає природного газу».

фото на згадкуНовий рік переступив наш з вами поріг, прийшла Коляда, прибігли щедрівочки, незабаром Водохреща - ці свята завжди були найбажанішими святами у кожній родині. За традицією, святкування супроводжувалося обходом хат із побажанням людям щастя, здоров’я і добробуту в Новому році. Цієї традиції дотримуються і вихователі групи «Метелик» Петрівського дошкільного навчального закладу №1 «Рудана» Ольга Петрівна Тесленко та Алла Андріївна Жукова за сприяння музичного керівника Станіслава Павловича Тосика. Під керуванням цих досвідчених педагогів готувалося святкове дійство, з яким вони 14 січня разом з дітками завітали до Свято-Покровської церкви з колядками та щедрівками. …Засяяла у вечірньому небі перша зірка, яка сповістила про те, що Пресвятая Діва Марія народила свого Сина - Ісуса Христа, Спасителя нашого. У кожній родині, у кожному домі радіють цій визначній події. У серці мир і молитва. Господь нарождається, славімо його! Перші сповісники народження Христа – колядники. Вони ходять від хати до хати, прославляють Господа, бажають кожній родині здоров’я, благополуччя, щастя, миру, злагоди та врожаю.

Учні Червоносільської ЗШ І-ІІ ступенів разом зі своїми наставниками - директором школи Т.О.Гребеневич, вчителями М.М.Биковою, В.Г.Шаповал, І.М. Приходько Новий рік вже йде, ступає
По сніжку м’якому,
Щедрий вечір на порозі
Щастя зичить дому.
Він несе щедрот вервечку
До хліба й комори,
Щедрий вечір, добрий вечір!

Учні Червоносільської ЗШ І-ІІ ступенів разом зі своїми наставниками - директором школи Т.О.Гребеневич, вчителями М.М.Биковою, В.Г.Шаповал, І.М. Приходько та директором Новостародубського сільського Будинку культури К.І. Санітарчук та колективом художньої самодіяльності підготували щедрувальну програму, з якою обійшли, вітаючи з Новим роком за старим стилем, працівників ПСП «Зарічне», приватних підприємців О.О. Гаву та М.С. Чепурова, а також голову ради ветеранів М.О. Висоцького. 

Яка музика інтелектуальна?

Серце і навушникиЧи правда, що коефіцієнт розвитку інтелекту безпосередньо залежить від того, який стиль музики тобі подобається?

Основна суть таких досліджень полягає в тому, щоб визначити, які напрямки музики негативно впливають на розумові здібності.

Найнижчі результати в тестах на визначення коефіцієнта розвитку інтелекту показали ті, хто багато років захоплюється стилем хіп-хоп, а також r’n’b. Реперів, таким чином, називають дуже «недалекими» і найзатупленішими серед всіх піддослідних.

Для тестів використовували як класичні для визначення IQ тести, так традиційні тести із шкільної програми, куди був включений основоположний загальноосвітній матеріал. Більш високі показники були у їхніх ровесників, які воліють слухати класичну і симфонічну музику. На превеликий жаль батьків, ті діти, яким подобається важка музика і рок – володарі одних з найвищих показників рівня інтелекту.

Підведення підсумків

«За 2013 рік від платників Петрівського району до зведеного бюджету України надійшло 91 млн.154,5 тис. грн. Це на 13 млн. 885,2 тис. грн. більше ніж за аналогічний період 2012 року », - повідомив заступник начальника – начальник Петрівського відділення Олександрійської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області Петро Легун. 

У свою чергу до місцевого бюджету надійшло 65 млн.432,1 тис. грн., що на 2,7 % від запланованого та на 9,2% більше надходжень за відповідний період минулого року

Відділом кадрового забезпечення УДАІ УМВС України в Кіровоградській області здійснюється набір на навчання до вищих навчальних закладів МВС України серед випускників навчальних закладів Кіровоградської області.

Бажаючих вступити на навчання просимо звертатися до відділу кадрового забезпечення за адресою: м. Кіровоград, вул. Панфіловців, 22б. 

Тел.: 35-75-37, 35-75-38.