учасники засідання круглого столуВ управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації відбулося чергове засідання круглого столу для осіб з обмеженими фізичними можливостями на тему «Не питати у людини, що вона може, а питати, що для неї зроблено».

Присутня на засіданні заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета поздоровила учасників зібрання з різдвяними та хрещенськими святами, щиро з теплотою побажала всім міцного здоров’я, гарної життєвої вдачі, подякувала за життєлюбність та оптимізм.

Відкрила засідання начальник управління Валентина Сибіра. Вона повідомила, що нагальні питання, які висували інваліди на минулому засіданні стоять на контролі районної влади і найближчим часом будуть вирішені. Зокрема по району зроблено аналіз стану пандусів для доступу інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної сфери, які з настанням тепла повсюдно будуть переобладнані за прийнятими стандартами. Це ж стосується і кнопок виклику.

 співає гурт «Вербиченька»Валентина Григорівна нагадала про виплату всіх можливих допомог та пільг особам з обмеженими фізичними можливостями, про надання путівок на санаторно-курортне лікування та виплату компенсацій за їх невикористання тощо.

Заступник начальника територіального центру Тетяна Молотковська розповіла про послуги, які надає терцентр інвалідам та про роботу соціального таксі.

За минулий рік соціальними робітниками обслужено на дому 353 осіб, з яких 36 інвалідів. Медичними послугами скористалося 1259 осіб, у тому числі 96 інвалідів. У відділенні працює пункт прокату технічних засобів реабілітації (інвалідні візки), якими скористалося 5 інвалідів.

Спеціаліст районного центру зайнятості Людмила Кісільова повідомила, що з приводу працевлаштування та навчання до центру у минулому році звернулося шестеро осіб, двоє з яких працевлаштовано. Вона запросила звертатися у будь-який робочий день з 8.00 до 17.00, на сьогодні є три вакансії.

На численні запитання, які зокрема стосувалися доплат до пенсії інваліду ІІ групи, як годувальнику сім’ї, де є малолітня дитина, роботи районного радіо, транспортного сполучення, пільгових цін на автобусні квитки, ставлення водіїв до пасажирів, наповнення товарами відділів для діабетиків у магазинах, пільгових ліків для гіпертоніків, функціонування ліфта у ЦРЛ, доступ до банкомату ПриватБанку та багато інших учасники круглого столу отримали ґрунтовну відповідь від заступника голови РДА та начальника управління.

На засіданні нарешті вирішилося й питання керівника громадської районної організації інвалідів. Всі присутні підтримали кандидатуру Бориса Володимировича Зінченка.

Заключним акордом засідання став виступ членів мистецького факультету університету третього віку територіального центру - гурту «Вербиченька» з Богданівки. Милі, чарівні жіночки - Євдокія Шостак, Катерина Іонова, Софія Гречанюк та симпатичний Леонід Копійка співали гарних народних пісень, які розчулювали душу. Акомпонував ансамблю Володимир Вовк, який вправно володіє баяном. У перерві між піснями Любов Ященко читала свої вірші – патріотичні, ліричні, гумористичні, які нікого не залишили байдужими. Так у теплому щирому спілкуванні проходять зустрічі за круглим столом людей, які найбільше потребують уваги та душевного тепла.

Валентина РЯБОКОНЬ.

На знімках: учасники засідання круглого столу; співає гурт «Вербиченька».