Підведення підсумків

«За 2013 рік від платників Петрівського району до зведеного бюджету України надійшло 91 млн.154,5 тис. грн. Це на 13 млн. 885,2 тис. грн. більше ніж за аналогічний період 2012 року », - повідомив заступник начальника – начальник Петрівського відділення Олександрійської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області Петро Легун. 

У свою чергу до місцевого бюджету надійшло 65 млн.432,1 тис. грн., що на 2,7 % від запланованого та на 9,2% більше надходжень за відповідний період минулого року

До державного бюджету за 2013 рік надійшло 25 млн. 722,4 тис. грн., що на 48,3% більше минулорічних надходжень і на 2,3 % від запланованого. 

Виконання планових завдань - це своєчасно виплачена заробітна плата бюджетним організаціям, пенсія пенсіонерам та соціальні виплати. 

Змінені формати подання звітності

27.11.2013 приймання звітності в електронному вигляді здійснюється лише за зміненими форматами, це пакетне приймання звітності в електронному вигляді відповідно до вимог наказу Міністерства доходів і зборів України від 09.10.2013 № 561 «Про внесення змін до формату (стандарту) електронного документа звітності платників». 

Про впровадження електронних сервісів можна ознайомитися на сайті: http://minrd.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro/normativne-zabezpechennya/61833.html

Доопрацьоване відповідним чином безкоштовне програмне забезпечення по формуванню та подачі платниками податків податкової звітності, податкових накладних та реєстру податкових накладних в електронному вигляді станом на 25.11.2013 (версія 1.30.27) розміщено в розділі «Платникам податків про електронну звітність» - «Програмне забезпечення».

Розпочинається кампанія декларування доходів громадян

З 1 січня  2014 року розпочинається кампанія декларування доходів громадян. Податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2013 році, подається до 1 травня 2014 року. Декларація подається громадянами до органів доходів і зборів за місцем реєстрації.

Подається також і деклараця фізичними особами, які мають право на податкову знижку. У 2014 році платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2013 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього року.

Декларування доходів пов’язано із виконанням платниками податку на доходи фізичних осіб норм Податкового кодексу України від 2 грудня  2010 року № 2755-VI (із змінами та доповненнями). Згідно з Податковим кодексом України громадяни зобов’язані подати та/або мають право подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року для отримання податкової знижки та повернення частини сплаченого ними із заробітної плати податку.

Платнику податку не потрібно подавати декларацію, якщо він отримував доходи: виключно від податкових агентів; та від операцій продажу (обміну) майна, дарування при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб.

Подання ж річної декларації про майновий стан і доходи виникає у разі:

- отримання окремих доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті протягом 2013 року податок не утримувався;

- отримання доходів від фізичних осіб, які не мають статусу податкових агентів (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду фізичній особі, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності);

- отримання іноземних доходів.

«Подання деклараціі про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2013 році, це сумлінне виконання свого громадянського обов’язоку кожним громадянином України відповідно до конституції», - зазначив заступник начальника – начальник Петрівського відділення Олександрійської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області Петро Легун.

Заповнення податкової декларації з ПДВ

Міністерство доходів і зборів України для спрощення процедури заповнення податкової декларації з ПДВ розроблено відповідну покрокову інструкцію.

З Інструкцією заповнення податкової декларації з ПДВ детальніше платники можуть ознайомитися за адресою: http://minrd.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/podatok-na-dodanu-vartist/formi-zvitnosti/62974.html

Перерахунок ПДФО за 2013 рік

Закінчився 2013 рік, а отже потрібно провести перерахунок податку на доходи фізичних осіб (далі ПДФО). Пунктом 169.4 ст.169 Податкового кодексу України (далі ПКУ) визначено проведення перерахунку ПДФО, а пп.169.4.2 передбачено обов’язок роботодавця платника податку за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року здійснити такий перерахунок.

З урахуванням положень абзацу другого п. 167.1 ПКУ перерахунок провадиться за окремими місячними доходами.

Розрахована за кожним місяцем сума оподатковуваного доходу порівнюється з граничною сумою доходу, який дає право платнику податку на застосування податкової соціальної пільги, та із сумою, яка визначається для оподаткування за ставкою 15 % (в деяких випадках 17%).

Після чого проводиться кінцеве оподаткування розрахованого оподатковуваного доходу та визначається сума податку в кожному місяці окремо.

За наслідками року провадиться перерахунок сум доходів, нарахованих у вигляді заробітної плати, як працівникам, що працюють за основним місцем роботи, так і працівникам, які працюють за сумісництвом.

Якщо внаслідок перерахунку виникає недоплата утриманого податку, то сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за місяць, а в разі недостатності суми такого доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати.

Що стосується переплати суми ПДФО, яка виникає за результатами перерахунку, який проводиться відповідно до пп. 169.4.2 ПКУ, повернення податку на доходи фізичних осіб нормами ПКУ не передбачено.

Результати річного перерахунку сум доходів, нарахованих платнику податку у вигляді заробітної плати, а також сум наданих податкових соціальних пільг відображаються працедавцем у податковому розрахунку за ф. № 1 ДФ.

Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ за IV квартал звітного року буде заповнюватися таким чином:

- у рядках 3 та 3а проставляється сума нарахованого та виплаченого доходу за звітний період;

- у рядках 4 та 4а проставляється сума податку на доходи фізичних осіб з урахуванням суми недоплати/переплати.

Пресс-служба Петрівського відділення Олександрійської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області