З нагоди Дня Військово-Морських сил України

На початку липня своє професійне свято відзначали військовослужбовці та працівники Військово-Морських Сил Збройних Сил України. На жаль, з різних причин, військово-морська служба для наших земляків останніми роками стає явищем доволі екзотичним, адже де ж узятися вагомій кількості військових моряків, якщо від колись досить значної частини кораблів Чорноморського флоту ВМФ СРСР, що перейшли до складу ВМС України, в об’єктивно бойовому, дієздатному стані залишилися лише одиниці? Та й, говоритимемо відверто, поки що перспективи України, як потенційно потужної військово-морської держави, залишаються досить туманними. І чи зможе вона дійсно в більш-менш осяжному майбутті стати такою державою – питання, на яке навряд чи хтось дасть однозначно ствердну відповідь.

Ми вже не раз подавали на наших сторінках матеріали стосовно проведення медичної реформи, але до редакції продовжують надходити звернення від жителів району з проханням роз’яснити положення про стосунки між лікарями та пацієнтами, порядок підписання декларацій. Зокрема, днями, за дорученням колег-пенсіонерів, попросив ще раз зосередитися на цій темі колишній голова ветеранської організації Петрівського кар’єру ПРаТ «ЦГЗК» Іларіон Іванович Глущенко. Тому ми знову звернулися до головного лікаря комунального закладу «Петрівський центр медико-санітарної допомоги» Геннадія Кіма, аби він відповів на запитання, які хвилюють людей.

- Геннадію Петровичу, почнемо з процедури підписання декларації з лікарем про надання медичної допомоги. Як вона відбувається, які дії має вчинити майбутній його пацієнт? Назвіть також лікарів, з якими люди можуть укласти угоду про обслуговування, та чи може лікар відмовити людині в підписанні декларації?

Історія відома і невідома

Є думка, що історія – це один з напрямків жанру фантастики. Адже всі літописи і історичні хроніки неодноразово коригувалися і переписувалися, аби якомога позитивніше висвітлити діяльність того чи іншого правителя або прикрасити історію держави. Як приклад, можна навести Кримську війну 1854-1855 років, ганебно програну Росією. Але в російській історіографії про поразку у тій війні згадують хіба що мимохідь, роблячи наголос на героїчній обороні Севастополя. Цю подію росіяни вважають сакральною, свідченням могутності російської армії і прикладом неперевершеної мужності російських моряків і солдатів.

Все так – оборона справді була героїчною (хоча ніхто з російських істориків по-справжньому не вивчав питання доцільності цієї оборони), захисники Севастополя воювали самовіддано, не шкодуючи життя. Але замовчується той факт, що серед них більшість була українцями. Таким чином пересічний росіянин, вихований на перекрученому баченні історичної події, вважає, що саме росіяни героїчно захищали Севастополь – «город русских моряков», часто навіть не здогадуючись, що війна була ганебно програна і що земля цього міста щедро полита українською кров’ю, бо, наприклад, матрос Кошка, якого росіяни вважають своїм національним героєм, насправді українець на прізвище Кішка. У даному випадку цілеспрямовано змішуються поняття етнічної приналежності і громадянства. Українці дійсно були підданими Російської імперії, служили в ро-сійському війську, але при цьому не можна їх називати росіянами, як це твердить російська пропаганда, говорячи, що Крим і Севастополь по праву повинні належати Росії, бо, мовляв, росіяни проливали за них кров.

У нашому районі нещодавно побував заступник директора обласного центру зайнятості Богдан Стоян, який розповів журналістам районних ЗМІ про діяльність служби зайнятості та реорганізацію її структур. Пропонуємо увазі читачів відповіді на деякі із запитаннь, які, сподіваємося, будуть цікавими жителям району.

- Шановний Богдане Сергійовичу, у зв’язку з чим проходить реорганізація служби зайнятості і як вона відбувається?

- Реформа служби зайнятості спрямована на поліпшення соціальних послуг, які вона надає, оптимізацію її структури. Якщо раніше в нашій області діяли 21 міськрайонний і районний центри зайнятості, а також обласний центр зайнятості, то в процесі реформування залишаються як юридичні особи лише обласний центр та Кропивницький і Олександрійський міськрайонні центри зайнятості. Решта районних та міськрайонних центрів перетворюються на філії обласного центру зайнятості. Віднині філії ОЦЗ не будуть вирішувати господарські питання, ці функції передаються на обласний рівень. Внаслідок цього у працівників філій стане більше часу на безпосередню роботу з роботодавцями і безробітними. Тобто, зі зміною статусу колишніх районних і міськрайонних центрів (як в народі кажуть – зі зміною вивіски) якість роботи не погіршиться, а поліпшиться.

Днями до нас на Петрівщину, а саме — погостювати до Григорія Ліщенюка приїздив Петро Лойтра зі своєю дружиною Тетяною. Варто зазначити, що Петро Лойтра – постать, добре знана в культурно-мистецькому середовищі, адже він — композитор, автор і виконавець, лауреат Всеукраїнських конкурсів і фестивалів, член Національної спілки журналістів України, член Всеукраїнської спілки письменників-мариністів України, радник польового гетьмана Верховного отамана ЧКО-ЧКВ, генерал-хорунжий Українського Чорноморського козацтва, академік Міжнародної літературно-мистецької Академії України (2018р), Лауреат Міжнародних літературно-мистецьких премій ім. Івана Мазепи (2011р), ім. Володимира Винниченка (2014р.), ім. Пантелеймона Куліша (2018р.), ім. Григорія Сковороди (2018р.). Нагороджений козацькими орденами «Іван Мазепа», «Лицар України», Почесним Знаком командуючого ВМС України «За заслуги перед Військово-Морськими Силами України», Візнакою Державного Комітету України у справах сімї та молоді, медалями.

Літо – час для цікавого та продуктивного відпочинку! Саме тому працівники ЦДЮТ організували для дітей у парку розважальну програму. Ніби казкове свято окутало малечу. Чарівна ведуча Фея навіть просто своєю появою зачарувала дітлахів. А коли ще й почала проводити різноманітні конкурси, цікаві ігри, то полонила маленькі сердечка. Допомагав Феї розважати дітей Клоун, він веселив і підіймав настрій, тому всюди лунав сміх і радісний лемент. Дітлахи з радістю гралися, називали улюблених казкових персонажів, пародіювали їх. Коли дітки відгадували мелодії з мультфільмів і заплутані загадки, то оченята у них були сповнені азарту, вони аж палали, а малеча підскакувала, викрикувала та щиро раділа правильній відповіді.

Герой з сусідньої вулиці

Максим Громов потрапив на війну у 17. Аби взяли, довелося збрехати, що повнолітній. Відтоді, останні чотири роки свого життя, він майже завжди на передовій. Макс захищав українські позиції на Савур-Могилі, у Вуглегірську, Дебальцевому, Зайцевому та Пісках. Він встиг послужити у трьох підрозділах ЗСУ, гучно посваритися з добрим десятком «паркетних» офіцерів, фактично самотужки опанувати ремесло сапера та розвідника й стати командиром для вдвічі старших бійців

Диво

Від Макса пахне соляркою. У нього затерті брудом руки і кумедна шапка, як в одного зі злодіїв фільму «Сам удома». Юне лице і неслухняні кучері, що вибиваються з-під капелюха, контрастують із поглядом — зовсім не дитячим і важким.

Другий місяць служби

Зима. Похмуро. Місто Миколаїв.

Добігає до фінішу 2017 рік, сміливо передаючи естафету 2018-му. За останній місяць сталося багато чого, що покращило моє життя. В першу чергу, це зміна місця служби. Від сьомого грудня я вже не солдат, а – матрос, точніше – морський піхотинець. Приємно відчувати єдність не тільки з землею, а й з водою та небом.

Змінилося місце служби, не змінилися тільки друзі, яких з кожним днем стає все більше і більше, вірних, відважних, сміливих, готових прийти на допомогу у будь-яку хвилину. А щоб кожен із нас розкрився, в цьому нам допомагають старші товариші, які хоч і не набагато за нас довше у війську, але мають більший досвід і знання.

Петрівський районний військовий комісаріат виконує функції, покладені на нього, успішно, не зважаючи на чимало як об’єктивних, так і суб’єктивних факторів, які цьому заважають. Серед цих негативних факторів і правовий нігілізм значної частини громадян, і великі недоліки в патріотичному вихованні, допущені впродовж останніх 25-ти років, і незадовільний стан здоров’я молоді, і вкрай складна економічна ситуація в державі, безупинне зубожіння населення. Та працівники військкомату докладають максимум зусиль, аби долати ці труднощі.

Згідно з Указом Президента України успішно проведено весняний призов на військову службу молоді, якій виповнилося 20 років. При завданні призвати 28 чоловік, лави Збройних Сил України поповнили 30 юнаків, таким чином завдання виконане на 115%.

Петрівський районний військовий комісаріат проводить набір на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського та офіцерського складу до частин Збройних Сил України.Повний соціальний пакет. Збереження робочого місця і середньомісячної заробітної плати на весь період контракту. Підписання контракту можливо на термін від 1 – 10 років. Мінімальна заробітна плата від 7500 гривень. При перебуванні в зоні АТО додатково на другій лінії зіткнення виплачується 4500 (7500+4500=12000) гривень, на першій лінії зіткнення виплачується 10000 (7500+10000=17500) гривень.

На військову службу за контрактом залучаються чоловіки віком 18-57 років, які визнані медичною комісією придатними до військової служби. Залучаються усі категорії населення, великий попит мають водії категорії «С».

За довідками звертатися за адресою: смт. Петрове, вул.. Садова 45 (Приміщення Петрівської поліції.)

Військовий комісар моб. 096-21-32-554, заступник військового комісара 098-243-00-70.

Сьогодні виповнюється півроку моєї служби у Збройних Силах України. Начебто і невеличка дата, але вдалині від рідного села, рідної хати, вулиці, земляків, цей період подвоюється, а, може, й потроюється.Вчора телефонував батько, вітав з екватором служби. Разом з матусею садовлять город, мою улюблену картоплю (саджати я також люблю, а от викопувати… а най би її). Не забула рідна ненька і про найчарівніші у світі квіти – чорнобривці. Хіба ж не гарно вийти на город, де стежечку до садочка обрамляє алея чорнобривців, і хіба ж не закохаєшся у таку красу?

Уявляю, як там село, вже, напевне, розквітло? Навкруги зелений килим травиці, квітне бузок, різнобарвно тягнуть до сонечка свої голівки тюльпани, дружно ніжаться в квітках бджілки, а земляки усміхнено і привітно йдуть на роботу. Ех… Моє село… Як я тебе люблю, моя ти наймиліша Батьківщино!

Шановні жителі Петрівського району!

З метою протипожежної пропаганди та висвітлення організаційних питань, що стосуються діяльності пожежно-рятувальної служби, 20 липня 2018 року, з 10 до 11.30 години, працювала «пряма телефонна лінія» з начальником Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області Володимиром Васильовичем Малютою

Головними питаннями дня були: вимоги до праце-влаштування в підрозділи ДСНС та чи потрібно платити за виїзд пожежної охорони.

Володимир Васильович наголосив на тому, що виїзд на пожежу та надзвичайну ситуацію пожежно-рятувуальної служби безкоштовний! А для того, щоб стати одним з рятувальників, потрібно бути добре фізично розвиненим, мати середню спеціальну освіту, а за більш детальною інформацією звернутись безпосередньо в пожежно-рятувальний підрозділ.

Сергій Тюпін, головний інспектор Петрівського РС У ДСНС в області

Перебуваючи в лісі, слід пам’ятати деякі правила для того, щоб уникнути виникнення пожежі:

- виберіть місце для вогнища та обладнайте його, звільнивши від сухої трави
- ніколи не залишайте вогнище без догляду;
- не кидайте де попало недопалки та сірники;
- уникайте диких тварин;
- будьте обережні зі зміями, не чіпайте їх;
- відпочивши, загасіть вогнище землею або водою.

Дотримання цих нехитрих правил дозволить вам уникнути надзвичайних ситуацій.

- купатися краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання;

- не входьте, не пірнайте у воду після тривалого перебування на сонці;

- не входьте у воду в стані алкогольного сп’яніння;

- ніколи не пірнайте в незнайомих місцях;

- не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах;

- не панікуйте, навіть якщо ви потрапили у вир. Необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду , зробивши сильний ривок вбік, спливти;

КОРИСНІ ПОРАДИ

Як зберегти ягоди або фрукти на зиму?! Звичайно, не обійтися без консервації. Тут головне дотримуватися пропорції цукру і плодів. Варення можна приготувати і з овочів, найпопулярніші складові: морква, ревінь, гарбуз і кабачки. Традиційно в приготування варення входить один вид інгредієнтів, наприклад, вишня, але спробуйте приготувати більш складний рецепт: ожина і яблука, груші і брусниця. Різні джеми і конфітюри - це теж свого роду варення, але спосіб приготування значно відрізняється від традиційного. Вони чудово підходять як начинка для солодкого пирога, так і частування до чаю.

Пропонуємо вам приготувати незвичайне і дуже смачне варення з кабачків з лимоном. Варення з кабачків з лимоном має приємний медовий смак з легкою кислинкою. Недорога сировина робить таке варення дуже доступним, а приготувати його не складніше, ніж звичайне фруктове.

Спортивні новини

Безумовно, не таким ми сподівалися побачити старт нашої команди в щойно розпочатому новому Чемпіонаті України серед команд Першої ліги, яким він вийшов минулої суботи: незважаючи на свій статус фаворита поєдинку, «Інгулець» несподівано поступився на домашньому полі гостям з Краматорська – команді «Авангард» з рахунком 2:4. Особливо прикро, що наша команда, захист якої за підсумком попереднього чемпіонату був визнаний найкращим у лізі, пропустила одразу 4 м’ячі, здається, вперше на домашньому полі за усі роки виступів на професійному рівні. Та й взагалі, в звітному турі чотири голи, окрім нас, пропустила лише ще одна команда – фактичний новачок чемпіонату харківська «Кобра», яка шляхом не зовсім зрозумілих регламентних маніпуляцій цього року зайняла місце в чемпіонаті замість своїх земляків, ставши правонаступником команди «Геліос».

Можливо, із запізненням, але краще хоч зараз, ніж ніколи! Олександр Хрокало та учасники АТО державної прикордонної служби висловлюють велику вдячність голові райдержадміністрації Сергію Завалію, голові районної ради Тамарі Сакарі та першому заступнику голови райдержадміністрації Тетяні Панеті; за сприяння і вагомий внесок у організації третьої зустрічі військовослужбовців 5 червня 2017 року. У цей день учасники АТО відмічають свій другий день народження, оскільки пощастило залишилися живими у бою на пункті-пропуску у с. Маринівка, Донецької області.

Ця перша гра у «Інгульця»,
Не принесла нам перемоги.
Але не зломить це бійця,
Хто йде – осилює дорогу.
Це нас повинно закалить,-
Слабкі місця - мов під рентгеном.
Мусять про це поговорить,
Адже у нас - козацькі гени.
Тут головне вчасно піднятись
І не забути свою ціль.
За справу треба гарно братись,
Осиливши зневіру й біль.
Ми знаємо команді ціну,
Відчутна владна там рука.
Проб’ють у Прем’єр-лігу стіну,
Й надія ця вже не зника.
Ми любимо свою команду,
Кожен гравців боготворить.
До опонентів ми нещадні.
Лише із грою хочем жить.

Володимир Паладько, палкий уболівальник «Інгульця».

З днем народження вітаємо!
Ми сьогодні побажаємо,
Щастя, злагоди і долі,
Щоб грошей було доволі!

Щоб міцніла, кріпла сила,
Щоб любов тобі вгодила;
Янгол поруч хай літає-
Від біди оберігає.

Вік прожити — не старіти,
І душею молодіти,
І радіти! Будь щасливим,
Навкруги для всіх важливим!

З любов”ю сестра та брат, діти та онуки, друзі та знайомі!