Із засідання громадської ради

У порядку денному чергового засідання громадської ради при Петрівській районній державній адміністрації, яке відбулося цього тижня, значилися наступні питання:

- Про виконання вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» в районі» (інформував завідувач сектору взаємодії з правоохоронними органами, з питань запобігання і виявлення корупції та мобілізаційної роботи апарату райдержадміністрації Олег Гіюк);

- Про хід виконання районних заходів забезпечення доступності інвалідів та маломо-більних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. З цією інформацією виступила Світлана Заєць – начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації;

Торік область зробила серйозний ривок, піднявшись у рейтингу соціально-економічного розвитку регіонів відразу на 15 пунктів. Про це повідомив віце-прем’єр Геннадій Зубко під час засідання Ради регіонального розвитку.

Крім Кіровоградщини, посадовець назвав всього чотири території з найбільшими бюджетами і вищими показниками: традиційно найбагатші столиця і Київська область, Харківський промисловий регіон із центром у мільйоннику і Миколаївська область з одним із найважливіших портів країни.

– Дуже позитивні тенденції, наприклад, демонструє Кіровоградська область, яка за рік піднялася з 21 місця на 6. Необхідно звернути увагу, які рішення приймалися, щоб досягти такого ефекту, – зауважив віце-прем’єр, виступаючи на засіданні Ради регіонального розвитку при Президентові.

Днями на базі Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів було проведено перший відбірковий тур районного фестивалю дитячої творчості - «Інгулецька росинка» для навчальних закладів Володимирівського та Східного секторів. А на базі Петрівського НВО - другий відбірковий тур для навчальних закладів Центрального, Луганського та Новостародубського секторів Петрівського освітнього округу.

Учасники мали змогу не тільки продемонструвати свої таланти, а й отримати позитивні враження, емоції, відчути себе справжніми артистами, позна-йомитися з іншими учасниками фестивалю, а найголовніше - знайти нових друзів.

Зі сцени звучало багато гарних пісень, гумористичні інсценівки, до уваги глядачів були представлені і сучасні танці та театральні постановки. Родзинкою фестивалю став неперевершений виступ театру тіней Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів.

Про це лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко наголосила в ефірі програми «Подробиці тижня» на телеканалі «Інтер», коментуючи ситуацію щодо незаконного перебування в сесійній залі представників Національної поліції.

«Це поганий симптом, коли ігнорується все: Конституція, Закон України, Регламент. Це говорить про те, що зникає правова держава, зникає верховенство права і використовується право сили!» – обурено наголосила вона.

Лідер «Батьківщини» нагадала, що Нацполіцію до сесійної зали завели представники «Народного фронту», і розповіла, що подала до ГПУ та СБУ заяву про злочин проти тих, хто це зробив.

10 лютого 2017 року на сесії сільської ради був затверджений звіт сільського голови за 2016 рік.

На території Петрівської сільської ради знаходиться чотири населених пункти: с. Лани, с. Зелений Гай, с.Олександро-Ма-р’ївка та с. Петрівське (нині - Козацьке). Сіль-ська рада займає площу 8438,74 га в т .ч. в межах 715,8 га за межами 7722,94 га. Станом на 01.01.2017 року кількість фактично проживаючого населення становить 2302 чоловіки (зареєстрованих -1095). На території сільської ради налічується 921 житловий будинок.

Також на території сільської ради діють Петрівська ЗОШ І – ІІІ ступенів, дошкільний заклад освіти «Колосок», чотири торговельні точки, кафе – бар, Петрівський ФАП, поштові відділення в c.Петрівське та Олександро-Мар”ївка, приміщення сільської ради , 2 заправки (газова та ПММ).

Спільно з виконкомом та депутатами сільської ради спрямовуємо свої зусилля на виконання радою своїх повноважень, на пошук методів і підходів до розв’язання назрілих, гострих, життєвих питань. У практичній діяльності увагу приділяю сесійній роботі, яка складається з пленарних засідань постійних комісій. При всіх складнощах сучасного життя сільська рада цілеспрямовано проводить свою роботу по удосконаленню форм координації діяльності виконавчого комітету.

BAT «Кіровоградобленерго» застерігає:

Лінії електропередач є об’єктами підвищеної небезпеки. Для запо-бігання враження людей електричним струмом, а також для забезпечення збереження енергетичних об’єктів ВАТ „Кіровоградобленерго” звертається до населення з роз’ясненням вимог правил безпеки та правил охорони електричних мереж, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України 4 березня 1997р. № 209.

Уздовж всіх повітряних та кабельних ліній електропередач встановлена охоронна зона у вигляді земельної ділянки та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови не відхиленого їх положення на відстань: 2 метрів - для повітряних ліній напругою до 1 кВ; 10 метрів - для повітряних ліній напругою до 20 кВ; 15 метрів - для повітряних ліній напругою 35 кВ; 20 метрів - для повітряних ліній напругою 110 кВ; 3 метрів - від огорожі або споруди за периметром трансформаторних підстанцій; 1 метра - від підземних кабельних ліній електропередачі.

На думку деяких дослідників, традиція жартувати 1 квітня походить ще від античного фестивалю Деметрія, який відбувався на початку квітня.

Ще одна гіпотеза пов’язує святкування Дня сміху з весняним рівноденням за Григоріанським календарем.

Є також версія про походження традиції з подій, що описані у віршах з одинадцятого по п’ятнадцятий глави двадцять восьмої Євангелія від Матфея . За цією версією, у день, що відповідає сучасному 1 квітня, відбулося Воскресіння Христове.

Цей день не внесено ні в які календарі знаменних дат і всенародних свят, але його цілком можна віднести до міжнародних, оскільки він з однаковим успіхом відзначається й у Німеччині, і в Англії, і у Франції, і в Скандинавії, і навіть на Сході. В одних країнах 1 квітня називають День сміху, в інших – День дурня. У цей день кожен хоче пожартувати над кимось, тож ніхто не застрахований від розі-грашів, і навіть найсерйозніші люди мимоволі посміхаються.

Пройшли роки, а традиція зустрічати перший день квітня жартами залишилася. Головне – щоб жарти були добрими і покращували настрій.

«Хоча про виникнення першоквітневої традиції й існує чимало різних гіпотез, але багато хто вважає, що її корені сягають у середньовічну європейську «балаганну» культуру. По суті – це один із найстійкіших елементів язичництва, що осіли в християнській свідомості.

Кримінальна хроніка

До Петрівського відділення поліції Долинського відділу поліції звернувся 63-річний чоловік, мешканець одного з сіл району з повідомленням про те, що під час спільного відпочинку його знайомих у нього вдома, в нього було викрадено 750 гривень. Також останній повідомив, що вказані грошові кошти він зберігав під подушкою на своєму ліжку.

Дане повідомлення було внесене до Єдиного реєстру досудових розслідування та розпочато досудове розслідування за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України.

На місце пригоди виїхала слідчо-оперативна група.