Із засідання громадської ради

У порядку денному чергового засідання громадської ради при Петрівській районній державній адміністрації, яке відбулося цього тижня, значилися наступні питання:

- Про виконання вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» в районі» (інформував завідувач сектору взаємодії з правоохоронними органами, з питань запобігання і виявлення корупції та мобілізаційної роботи апарату райдержадміністрації Олег Гіюк);

- Про хід виконання районних заходів забезпечення доступності інвалідів та маломо-більних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. З цією інформацією виступила Світлана Заєць – начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації;

- Про благоустрій населених пунктів Петрівської селищної ради (освітлення вулиць, тротуарні доріжки). З докладною інформацією на цю тему виступила Петрівський селищний голова Світлана Тилик;

- Про забезпечення учасників АТО та воїнів-інтернаціоналістів земельними ділянками доповів заступник начальника відділу у Петрівському районі Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області Віталій Іщенко.

У роботі громадської ради взяв участь Ярослав Ленський, який саме проходить стажування на посаду заступника голови райдержадміністрації.

О.Гіюк повідомив, що ні підрозділи райдерж-адміністрації, ні навіть поліція не мають достатніх повноважень щодо виявлення випадків корупції. Є повноваження тільки щодо запобігання проявам корупції, відповідні заходи проводяться. Здебільшого це стосується конфлікту інтересів під час призначення на передбачені законодавством посади, подання декларацій посадовців.

Виявлення фактів корупції покладено на СБУ і органи прокуратури. За період з 2011 року жоден з державних службовців чи посадових осіб органів місцевого самоврядування не був притягнутий до відповідальності за корупційні дії.

Згідно з інформацією С.Заєць, в районі налічується 82 інваліди-візочники. Їхніми проблемами опікується районний комітет доступності. Проводяться заходи щодо забезпечення доступності до приміщень органів влади, державних установ, закладів охорони здоров’я, культури і освіти, а також магазинів та інших об’єктів, які обслуговують населення. Приміщення обладнуються пандусами, а якщо конструктивно це неможливо зробити, то кнопками виклику. Загалом ситуація нормальна, є певні проблеми тільки з закладами торгівлі. Їхнім власникам рекомендують обладнувати приміщення пандусами і кнопками виклику, та реальних важелів впливу на тих, хто не дослухається до цих порад, немає, але робота щодо забезпечення доступності до них ведеться.

У проектах на будівництво нових об’єктів передбачаються засоби щодо доступності до них.

Крім того, певним засобом доступності до об’єктів є соціальне таксі, яке надало впродовж минулого року 262 послуги 114 особам.

Цікавим і змістовним був виступ С.Тилик. Вона повідомила, що триває робота щодо освітлення вулиць. Замовлені проекти на завершення освітлення вулиць Святкової, Лисенка, Степняка -Кравчинського, Садової та інших. Ведеться робота і щодо ремонту вуличного покриття, мереж водопостачання та водовідведення (каналізаційні мережі будуть замінені в усьому житловому масиві), покрівель на будинках. Впорядковуються прибудинкові території, причому обов’язково облаштовуються автостоянки. Впорядкування вулиць і прибудинкових територій відбувається за таким алгоритмом: ремонт чи заміна мереж водопостачання і водовідведення, а потім – асфальтування. Щодо покриття вулиць асфальтом, до речі, на цей рік є великі плани. Як і на ремонт вулиці Літвінова (проект вже замовлено). Законодавством передбачено, що на поточний ремонт доріг можна використати не більше 200 тисяч гривень. Практика ж показує, що так званий ямковий ремонт – це, фактично, викидання грошей на вітер, тож вирішили, що краще за ці 200 тисяч щороку вкривати асфальтом одну суцільну ділянку, хоча і невелику, поступово приводячи всю вулицю до нормального стану.

Повертаючись до питання ремонту прибудинкових територій, слід сказати, що благоустрій включає заміну труб каналізації, покриття подвір’я тротуарною плиткою з обов’язковим облаштуванням автомобільних майданчиків, будівництво дитячих ігрових майданчиків. Крім того, відповідним чином буде облаштована і територія ДНЗ «Рудана», в приміщенні якого буде завершено за-міну вікон, заклад поповнитиься новими меблями. У ДНЗ «Сонечко» відремонтують покрівлю.

Порадує петрівчан і те, що буде відремонтовано пішохідну доріжку від будівлі «Приватбанку» до районного Будинку культури, а жителів так званого п’ятого десятка – що буде збудовано новий пішохідний перехід через Інгулець, бо стара кладка вже в такому стані, що її не варто ремонтувати.

Не залишаться поза увагою і околиці Петрового. Буде освітленою Новомануйлівка, грейдеруватимуться дороги, водопровідні мережі. Проблемою, якою доводиться постійно займатися, є робота і ремонт водоочисної станції, для якої потрібно придбати кварцевий пісок. Є в планах також придбання для КП «Петрівське» екскаватора чи сміттєвоза. Згадала С.Тилик і те, що суттєву допомогу у розчищенні доріг і вулиць від снігу надавали керівники сільгосппідприємств Олександр Поворознюк, Віталій Волков, Володимир Деркач, хоча були і такі, що відмовляли в цьому. Зупинилася і на питанні виділення земельних ділянок учасникам АТО та воїнам-інтернаціоналістам.

Підсумовуючи виступ Світлани Олександрівни, можна зазначити, що вже багато корисного для жителів селища зроблено, ще більше - заплановано. Тож можна побажати тільки успіхів у цьому. Та не можна оминути увагою і те, що не всі цінують працю людей, які намагаються зробити селище затишнішим, а наше життя - благоустроєнішим. Мова йде про варварське ставлення до того, що вже було створене для нашого ж спільного комфорту. Там пошкодили будівлю автозупинки, там вкрали саджанці кущів, ще десь поламали обладнання дитячого майданчика… Тому вже невдовзі людні місця Петрового будуть обладнані системами відеоспостереження, аби хулігани не почувалися безкарними.

В.Іщенко доповів, що надійшло 272 заяви від учасників АТО на отримання земельних ділянок, вже є 270 рішень, 144 розроблених і за-тверджених проектів землевідведення. Вся робота ведеться у відповідності до діючого законодавства.

Відповідаючи на запитання присутніх, доповідач пояснив, що річки в оренду не здаються, тож той, хто намагається довести зворотнє, каже неправду. Він відповів і на кілька інших запитань.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: про плани і перспективи благоустрою Петрового розповідає селищний голова Світлана Тилик.