Торік область зробила серйозний ривок, піднявшись у рейтингу соціально-економічного розвитку регіонів відразу на 15 пунктів. Про це повідомив віце-прем’єр Геннадій Зубко під час засідання Ради регіонального розвитку.

Крім Кіровоградщини, посадовець назвав всього чотири території з найбільшими бюджетами і вищими показниками: традиційно найбагатші столиця і Київська область, Харківський промисловий регіон із центром у мільйоннику і Миколаївська область з одним із найважливіших портів країни.

– Дуже позитивні тенденції, наприклад, демонструє Кіровоградська область, яка за рік піднялася з 21 місця на 6. Необхідно звернути увагу, які рішення приймалися, щоб досягти такого ефекту, – зауважив віце-прем’єр, виступаючи на засіданні Ради регіонального розвитку при Президентові.

Для Кіровоградщини та її очільника це вже третя позитивна «номінація» з початку року. Раніше Комітет виборців України опублікував рейтинг голів обласних державних адміністрацій, сформований на статистичних даних з економіки та інших показників, а також на основі експертних оцінок. Сергій Кузьменко посів у ньому третє місце, що викликало безліч дискусій, у тому числі й на центральних телеканалах.

Опублікований днями «Індекс демократичного розвитку областей України-2016», в якому Кіровоградщина посіла 7 місце, також свідчить про «перехідну» траєкторію області вгору. Тобто, ще не Європа, але вже і не Зімбабве…

Дане дослідження проводилося, в тому числі, за кошти «Національного фонду підтримки демократії» – приватної американської організації, яка значну частину фінансування отримує від Конгресу США. Втім, людей більше цікавлять не чужі, а свої гроші і результати, які можна помацати або реально відчути. То чи існують конкретні приклади тих самих рішень, про які говорив Зубко, чи дійсно область торік відчула серйозні зрушення, і де саме вони сталися?

Позитивне сальдо

Фахівці неодноразово наголошували: після різкого падіння у 2014-2015 роках, економіка переживає певний стрибок. На Кіровоградщині, на відміну від решти регіонів, це було більш помітно торік. Згідно зі статистичними даними, експорт товарів із області в 2016-му зріс майже на 5% – за цим показником в Україні регіон посів сьоме місце. За кордон стали більше продавати, серед іншого, машини й обладнання, наприклад, унікальний 190-тонний кран для Грузії, продукти переробки – жири, олію, сільгосппродукцію.

У цілому промислове виробництво зросло, порівняно з 2015-м, на одну п’яту і відбулося це, в першу чергу, за рахунок добувної та харчової промисловості, машинобудування й металургії. В обласному центрі пройшла вже четверта агропромислова виставка «Агроекспо», яка офі-ційно отримала статус міжнародної. Її учасниками стали майже півсотні компаній із України та з-за кордону.

Уперше з 2014 року активізувалася інвестиційна діяльність – в область знову почали вкладати кошти, як державні, так і приватні. Лише капітальних інвестицій у будівництво, розширення і переоснащення підприємств, закупівлю техніки й обладнання зроблено більше ніж на 6 мільярдів гривень. Будувалося і реконструювалося три заводи, сім – модернізовано і переоснащено. Всього в економіку регіону за минулий рік вкладено майже 10 мільйонів доларів, більша частина – у переробну промисловість.

Середня зарплата в області, ще до недавнього підвищення «мінімалки» вдвічі, становила майже 4 тисячі гривень, у сільському господарстві трохи перевищила цей показник, у промисловості перевалила за 4 з половиною.

Ближче до діла

Пожвавлення в економіці і бюджетна децентралізація торік забезпечили місцевим бюджетам ріст у понад два рази, порівняно з 2015 роком. Це дозволило області, ра-йонам, містам, селам і селищам витратити грошей в 1,7 раза більше – 800 мільйонів гривень на будівництво, реконструкцію й ремонти. Обласний центр закупив відразу два десятки нових тролейбусів, серйозно «освіживши» міську систему пасажирських перевезень.

У два з лишком рази зросла й підтримка з центру – на ремонт доріг і об’єкти соціальної інфраструктури Кірово-градщини торік витрачено майже півмільярда з державного бюджету.

Зокрема, вдалося здійснити капітальний ремонт госпіталю для ветеранів війни, масштабну реконструкцію корпусів дитячої обласної лікарні й обласної станції переливання крові, придбати сучасне медичне обладнання для обласних лікарень – дитячої і дорослої, госпіталю, станції швидкої допомоги. В обласному кардіологічному диспансері обладнати й укомплектувати нову операційну, де за рік відбулося 156 серцево-судинних операцій і майже тисяча інших процедур.

Чимало зроблено і для захисту водних ресурсів за кошти держави, області й територій. Торік Кіровоградщина будувала й реконструювала очисні споруди, системи водопостачання і водовідведення в обласному центрі, Світловодську, Малій Висці, Новоархангельську, Олександрійському і Маловисківському районах.

«Соціалка»

Чимало змін зазнала торік і система освіти – у регіоні створили 18 опорних шкіл і 67 філій, придбали більше трьох десятків комп’ютерних навчальних комплексів із мультимедійним обладнанням та 28 шкільних автобусів. В обласному центрі запрацював факультет Донецького медуніверситету, де навчається дві сотні українських та понад чверть тисячі іноземних студентів, працює майже шість десятків викладачів. З огляду на те, що Кіровоградщина нині відчуває дефіцит лікарів, поява вишу, який готує медичні кадри, – серйозна заявка на перспективу.

Крім того, минулого року за рахунок обласного та інших бюджетів власним і службовим житлом вдалося забезпечити майже три десятки медпрацівників, у тому числі – 18 молодих фахівців!

Не залишилася поза увагою і культура – 62 заклади капітально відремонтували, у ще майже 350 – зробили поточний ремонт.

Чи враховуватимуться під час формування кабмінівського рейтингу областей показники про заходи і здобутки - невідомо, тим не менш регіону є про що відзвітувати – згідно з офіційною статистикою, в 2016-му на Кіровоградщині відбулося більше сотні культурних і мистецьких подій обласного та всеукраїнського рівня, а наші спортсмени тільки з офіційних міжнародних змагань привезли 7 золотих, 7 срібних і 9 бронзових нагород.

Тож запитання, чому ми всього на п’ять сходинок відстаємо від національного лідера серед територій, бо стали жити набагато краще, чи тому, що інші – набагато гірше – філософське. Роздуми на цю тему хай залишаються для кухонь і ефірів політичних ток-шоу. Але результат, як казав великий Лобановський, на табло.

Андрій Трубачев

Фото: із соцмережі