Минулого четверга в райдержадміністрації відбулася традиційна зустріч керівництва району з молодими вчителями, які в нинішньо-му навчальному році розпочали свою педагогічну діяльність. Голови райдержадміністрації та районної ради Сергій Завалій і Тамара Сакара зустрілися з Юрієм Кулибабою – випускником Кіровоградського державного педаго-гічного університету ім. В.Винниченка, педагогом-організатором Новостародубської ЗШ І – ІІІ ступенів, Лесею Тук – випускницею Жовтоводського педучилища (навчається заочно в Криворізькому педаго-гічному університеті), вчителем початкових класів Водянського НВК, Наталією Фесенко – випускницею КДПУ ім.Винниченка, вихователем групи продовженого дня Новостародубської ЗШ І – ІІІ ступенів, Юлією Лисенко – випускницею ДВНЗ «Криворізький Національний університет», вчителем математики та інформатики Петрівського НВО «ЗШ І – ІІІ ступенів – гімназія» та Вікторією Махнюк – випускницею КДПУ ім.Винниченка, вчителем анг-лійської мови Володимирівської ЗШ І – ІІІ ступенів. В зустрічі взяли участь директор КУ «Петрівський районний центр із обслуговування закладів освіти» Григорій Москалець, голова райкому профспілки працівників освіти Людмила Горбанець, представники навчальних закладів, в яких працюють молоді вчителі.

2017 рік проголошено Роком Української революції 1917-1921 років. Відповідний Указ підписав Президент України Петро Порошенко. Цим Указом одним із пріоритетів діяльності органів державної влади на 2017-2021 роки визначено вшанування подій та видатних учасників Української революції 1917-1921 років.

Українська демократична революція, яка розпочалася у березні 1917 року, стала переломним моментом вітчизняної історії. Сформована під час революції ідея державної незалежності визначила подальший перебіг історичного процесу в Україні. Ця ідея остаточно втілена Актом проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року. Сьогодні Україна, захищаючи територіальну цілісність і суверенітет від російської агресії, продовжує боротьбу за незалежність розпочату Українською революцією 100 років тому.

Так влаштований світ, що кожен час, кожна територія позначені своїми символами, своїми моральними авторитетами – людьми, які на певному відрізку історії мають значну вагу, серйозний вплив у суспільстві. Але минає кілька десятків років – і про більшість із них забувають, адже з’являються вже нові авторитети, нові лідери громадського впливу.

Проте, на щастя, нерідко маємо і приклади, коли гідно і достойно пройшовши по життю, людина ще надовго залишається теплим спогадом в пам’яті земляків, навіть після фізичної смерті, за усі ті добрі справи, які вона встигла вчинити протягом свого, на жаль, не такого вже й тривалого земного буття.

До таких, безумовно, можна віднести й ветерана Великої Вітчизняної війни Миколу Михайловича Нероду, світла пам’ять про якого надовго ще збережеться у серцях тих, хто знав його особисто і навіть тих, кому лише доводилося чути про його надзвичайно відповідальні професійні та благородні людські якості.

Днями в актовій залі ЦДЮТ відбувся традиційний щорічний районний конкурс молодих учителів «Міс освітянка та Містер освітянин - 2017», який об’єднав молоде та старше покоління представників освітянської ниви.

По-різному складаються людські долі: одні - короткі, але яскраві, як спалах падаючої зорі. Інші - сірі й буденні, як набридлива осіння мжичка: пройшла - і сліду не лишилося. Ще інші - неповторні, довговічні, окрилені працею, надійні. Це долі тих, чиї серця горять любов’ю до людей, чия праця робить навколишній світ чарівним і сповненим високого сенсу.

Молодий учитель. Молодий спеціаліст. Романтика. Мрії. Найгарніші задуми. Ідучи працювати в школу, молодий спеціаліст ще глибоко не осмислює ті великі й відповідальні завдання, які покладені на вчителя, усю ту складність професії педагога. Адже батьки, держава довірять йому найцінніший скарб світу - дитину, людину, свою надію, своє майбутнє.

На території Петрівського району працівниками поліції виявлено факт незаконного зберігання наркотичних засобів.

В ході розслідування кримінального провадження за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, та у ході проведення санкціонованого обшуку домоволодіння 56-річного жителя одного з сіл Петрівського району Кіровоградської області, якого було засуджено за вчинення злочину, передбаченого ст. 309 Кримінального кодексу України, та який на сьогодні перебуває на іспитовому строці, правоохоронці виявили та вилучили близько одного кілограму подрібненої речовини зеленого кольору у сухому стані зі специфічним різким запахом, ззовні схожу на наркотичну.

Вказану речовину було виявлено під ліжком в домоволодінні, де проживає зловмисник, а також у декількох вуликах, які знаходяться на території подвір’я домоволодіння.

Обличчя сучасної української школи – це учні. Якщо у закладі освіти створено такі умови навчання, які сприяють особистісному розвитку творчого потенціалу, нахилів школярів, то успіх у різних випробуваннях для них гарантовано. Щорічні олімпіади та конкурс-захист науково-дослідницьких робіт у Малій академії наук учнівської молоді - нелегке змагання для наших обдарувань. Представляючи свій район на обласному рівні, школярі добре розуміють усю відпо-відальність, яка лягає на їхні плечі, тому підготовка була серйозною і довготривалою. Під керівництвом та з допомогою своїх учителів 15 учасників ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських олімпіад із навчальних предметів, ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Кіровоградської Малої академії наук впевнено взяли висоту інтелектуального олімпу: 18 призових місць привезли вони з олімпіадних змагань та 1 – з наукових.

Спортивні новини

Дебютного виступу оновленого «Інгульця» в новому сезоні на домашньому стадіоні чекала з нетерпінням не одна сотня петрівських уболівальників. І навіть, коли з’ясувалося, що цього разу домашній стадіон буде умовно «домашнім», адже в обумовлений календарем день гостей з охтирського «Нафтовика-Укрнафти» наша перша команда приймала у Головківці, за 38 км від домашнього стадіону, бажаючих підтримати свій клуб виявилося навіть більше, аніж їх змогли умістити два автобуси, які цього дня були виділені спе-ціально для уболівальників. Тож хтось добирався на гру власними автомобілями, кооперуючись «на бензин» невеличкими компаніями, хтось «ловив» попутний транспорт, а були й ті, хто, на жаль, змушений був повернутися додому, аби слідкувати за трансляцією хоча б по Інтернету.

КАШЛЯЮТЬ практично всі і майже всюди. Така особливість імунітету людини. Проте одні кашляють звичайним простудним вірусом, а інші… паличкою Коха (збудником туберкульозу), і, в більшості випадків, не знають, що вони хворі.

Підступність туберкульозу відома здавна. Він дає знати про себе то бурхливо, спалюючи за кілька тижнів організм могутнього атлета, то десятками років ледь жевріє, здавалося б, у виснаженій людині, то убиває немовля, то несподівано виявляється у зовсім старих осіб.

Серед населення побутує помилкова думка, що за-хворювання туберкульозом завжди супроводжується підвищенням температури, задишкою, кашлем (сухим з виділенням харкотиння, болями в грудній клітці і т. ін.). Однак, із змінами соціальних умов, упровадженням протитуберкульозної вакцини, застосуванням нових препаратів останнім часом хворі на туберкульоз легень у початковій стадії відчувають себе цілком задовільно: працюють, займаються спортом, не скаржаться. Вони навіть не підозрюють свого захворювання, залишаються серед здорових, доки у них не виявляють туберкульоз під час масових профілактичних обстежень або не з”явиться одне з ускладнень, приміром, легенева кровотеча, кровохаркання, пневмоторакс, тобто проникнення повітря у плевральну порожнину внаслідок розриву, спричиненого розпадом легень.