Минулого четверга в райдержадміністрації відбулася традиційна зустріч керівництва району з молодими вчителями, які в нинішньо-му навчальному році розпочали свою педагогічну діяльність. Голови райдержадміністрації та районної ради Сергій Завалій і Тамара Сакара зустрілися з Юрієм Кулибабою – випускником Кіровоградського державного педаго-гічного університету ім. В.Винниченка, педагогом-організатором Новостародубської ЗШ І – ІІІ ступенів, Лесею Тук – випускницею Жовтоводського педучилища (навчається заочно в Криворізькому педаго-гічному університеті), вчителем початкових класів Водянського НВК, Наталією Фесенко – випускницею КДПУ ім.Винниченка, вихователем групи продовженого дня Новостародубської ЗШ І – ІІІ ступенів, Юлією Лисенко – випускницею ДВНЗ «Криворізький Національний університет», вчителем математики та інформатики Петрівського НВО «ЗШ І – ІІІ ступенів – гімназія» та Вікторією Махнюк – випускницею КДПУ ім.Винниченка, вчителем анг-лійської мови Володимирівської ЗШ І – ІІІ ступенів. В зустрічі взяли участь директор КУ «Петрівський районний центр із обслуговування закладів освіти» Григорій Москалець, голова райкому профспілки працівників освіти Людмила Горбанець, представники навчальних закладів, в яких працюють молоді вчителі.

Г.Москалець представив керівникам району педагогів-початківців, коротко розповів про кожного з них, зазначивши, що всі вони успішно влилися в педагогічні колективи, користуються підтримкою старших колег, зарекомендували себе як добросовісні, здібні і відповідальні працівники, які працюють над підвищенням професійного рівня, беруть участь в громадському житті навчальних закладів.

С.Завалій, привітавши гостей, висловив побажання, щоб спілкування пройшло у формі діалогу.

-Це дуже добре, що молодь обирає професію педагога, хоча і зарплата у вчителів не найвища, і багато мороки з веденням документації, і чимало недоспаних ночей та інших турбот. Але для справж-нього педагога головне – діти, любов до них, бажання зробити все для того, щоб вони отримали міцні знання, стали справжніми громадянами і патріотами своєї держави. Я хочу, щоб ви не розчарувалися у професії, стали справжніми професіоналами, тож бажаю вам професійного зростання і успіхів, – сказав Сергій Володимирович.

Т.Сакара також привітала молодих вчителів з першими успішними кроками на педагогічній ниві.

-Я завжди під час щорічних серпневих педагогічних конференцій, коли ми вітаємо нове педагогічне поповнення, сподіваюся, що випускники педагогічних навчальних закладів не розчаруються у обраному шляху, залишаться працювати в наших школах, – зізналася вона. - А ще з великим задоволенням сприймаю те, що діти, які кілька років тому закінчили школи, повертаються з дипломами вчителів. Тож бажаю вам успіхів на обраному шляху, щоб ви виховали багато поколінь юних громадян, допрацювали в закладах освіти до пенсії.
Молоді вчителі ділилися своїми враженнями від роботи.

Ю.Кулибаба, зокрема, був вражений шкільною їдальнею, жартома зауваживши, що хотів би, щоб більшими були порції. Додав, що занадто багато часу йде на ведення документації, тому його не вистачає на творчість. Та й діти перевантажені, що дещо негативно впливає на роботу гуртків, їхню участь в різноманітних заходах.

Л.Тук говорить, що учнів у їхній школі небагато, тож всі вони задіяні в заходах, в яких залюбки беруть участь. Працюється їй чудово, всі діти – як рідні. Особливе задоволення – бачити радісні очі дітей.

Ю.Лисенко задоволена тим, що її добре зустріли старші колеги, які ще зовсім недавно були її вчителями. Пишається і першими успіхами, тим, що її вихованці беруть участь в математичних олімпіадах і вже виборюють призові місця.

Н.Фесенко розповіла про те, на які хитрощі доводиться іноді йти, щоб спонукати учнів вчити домашні завдання на групі продовженого дня, про те, що успішно налагодила спілкування з батьками.

В.Махнюк, випускниця факультету журналістики, розповіла, що, обираючи професію, дивилася на це, так би мовити, крізь рожеві окуляри. Та виявилося, що захоплення літературою (вона пише вірші) дещо відрізняється від журналістики. В школі ж, побачивши в очах дітей довіру і цікавість, відчула, що саме тут потрібна. Вікторія, виконуючи прохання присутніх, прочитала свої вірші і отримала схвальний відгук С.Завалія, який порадив їй не полишати свого захоплення.

Під час відкритого і вільного спілкування учасники зустрічі обговорили проблему диференціації навчальних програм для «фізиків» і «ліриків». Г.Москалець зауважив, що завдання вчителя – визначити висоту, притаманну кожному учневі, бо хтось найкраще сприймає гуманітарні науки, інші – точні. Тож варто було б під час вступу до педагогічних ВНЗ проводити спеціальне тестування абітурієнтів, відбираючи схильних до педагогічної діяльності, щоб в подальшому не було розчарувань щодо невірно вибраної професії. Його підтримала Т.Сакара, сказавши, що у розкритті здібностей дітей, заохочення їх до вивчення певних предметів, надзвичайно велика роль вчителя. Якщо він вміє цікаво і дохідливо викладати свій предмет, то учні із задоволенням навчаються і успішно засвоюють матеріал.
С.Завалій і Т.Сакара запевнили молодих вчителів, що звертали, звертають і постійно звертатимуть увагу на галузь освіти, всебічно її підтримуючи. Планують започаткувати нову програму під поки що робочою назвою «Майбутнє – спільна справа», залучаючи до її фінансування всі можливі джерела, зокрема ПрАТ «ЦГЗК». Одним з аспектів цієї програми буде районний конкурс на кращий клас. Клас-переможець буде повністю відремонтований і устаткований найновішим обладнанням. Вони зауважили, що всі, без винятку можуть вносити свої пропозиції щодо організації цього конкурсу.

Підводячи підсумки зустрічі, С.Завалій згадав, що був вражений тим, з якою вдячністю дивився учень Червонокостянтинівської школи, президентський стипендіат С.Безщасний, отримуючи в подарунок ноутбук.

-Це і є найвища оцінка нашої спільної праці, - запевнив він.

На завершення зустрічі молоді вчителі отримали з рук керівників району квіти і конверти з матеріальною допомогою та сфотографувалися на пам”ять з С.Завалієм і Т.Сакарою.

Анатолій РЯБОКОНЬ.