КАШЛЯЮТЬ практично всі і майже всюди. Така особливість імунітету людини. Проте одні кашляють звичайним простудним вірусом, а інші… паличкою Коха (збудником туберкульозу), і, в більшості випадків, не знають, що вони хворі.

Підступність туберкульозу відома здавна. Він дає знати про себе то бурхливо, спалюючи за кілька тижнів організм могутнього атлета, то десятками років ледь жевріє, здавалося б, у виснаженій людині, то убиває немовля, то несподівано виявляється у зовсім старих осіб.

Серед населення побутує помилкова думка, що за-хворювання туберкульозом завжди супроводжується підвищенням температури, задишкою, кашлем (сухим з виділенням харкотиння, болями в грудній клітці і т. ін.). Однак, із змінами соціальних умов, упровадженням протитуберкульозної вакцини, застосуванням нових препаратів останнім часом хворі на туберкульоз легень у початковій стадії відчувають себе цілком задовільно: працюють, займаються спортом, не скаржаться. Вони навіть не підозрюють свого захворювання, залишаються серед здорових, доки у них не виявляють туберкульоз під час масових профілактичних обстежень або не з”явиться одне з ускладнень, приміром, легенева кровотеча, кровохаркання, пневмоторакс, тобто проникнення повітря у плевральну порожнину внаслідок розриву, спричиненого розпадом легень.

Іноді початкові прояви туберкульозу легень нагадують простудні захворювання. На жаль, багато хто при відхиленнях у стані здоров я не звертається своєчасно до лікаря. Зокрема, люди похилого віку приписують кашель з мокротинням своїм рокам або палінню цигарок. Згодом, при флюорографічному обстеженні, у них досить часто виявляється активний туберкульоз легень.

Спеціалісти визнають, що єдино ефективним методом діагностики туберкульозу в нашій країні на цей час є флюорографія, тобто профілактичне масове рентгенологічне обстеження органів грудної клітки.

Це забезпечує раннє виявлення захворювання, що дозволяє при застосуванні сучасних методів лікування досягти цілковитого позбавлення від небезпечної хвороби.

Крім того, раннє виявлення туберкульозу сприяє обмеженню розповсюдження інфекції на інших людей, унеможливлює передачу її від хворого до здорового внаслідок застережних оздоровчих заходів серед членів сімей хворих і оточуючих.

Під час обстеження проводять різні методи рентгенологічного дослідження: виготовлення рентгенологічних знімків (рентгенограми і флюорографію). Суть флюорографії в тому, що світлові зображення органів грудної клітки із флюорецуючого екрана звичайної рентгенівської установки фотографують на плівку великого формату.

Флюорографічне обстеження не шкідливе і небезпеки для обстежуваних за собою не несе. Несприятливий вплив рентгенівських променів на життєві процеси людини спостерігається лише у випадку, коли організм отримує променеве навантаження, що в сотні разів перевищує незначні дози від одержаних при флюоро-графії.

Флюорографія органів грудної клітки найбільш часто дозволяє виявити захворювання туберкульозом легень, що є гострою соціальною проблемою.

Тамара ШВИРЬОВА, районний лікар - фтизіатр.