честь і спортивну славу Кіровоградщини захищали Тетяна, Євген та Даринка Максимови, групу підтримки очолював Євген Максимов (молодшийЗовсім недавно на сторінках районки розповідалося про спортивні досягнення родини новостародубців Максимових: Мама Тетяна, тато Євген та їх донька Даринка стали найспортивнішою родиною Кіровоградщини, виборовши першість в обласному етапі Всеукраїнських змагань «Мама, тата, я – спортивна сім’я». А цими днями радісна звістка прийшла на Петрівщину з приморського Скадовська, де відбувалися змагання заключного – Всеукраїнського етапу. Серед посланців з різних куточків України (а участь у цій стадії змагань взяли представники з двадцяти областей) наші земляки виступили більш ніж достойно, посівши в загальному підсумку досить високе шосте місце. Тож вітаємо Максимових з цим пристойним результатом, який зайвий раз підтвердив високе реноме Петрівщини не лише як хліборобського чи залізорудного краю, а й як чудової української землі, на якій живуть і трудяться талановиті в багатьох відношеннях люди. Бажаємо, щоб приклад сім’ї Максимових став своєрідним дороговказом іншим молодим родинам, які так само продовжуватимуть і примножуватимуть спортивну славу нашого краю.

завідуюча МТФ Олена Кормільченко та слюсар Євген КормільченкоТваринництво - досить трудомістка галузь, та, незважаючи на це,  сільгосппідприємство, очолюване депутатом районної ради Андрієм Давидовським,  має амбітні плани щодо її розвитку.  І це в той час, коли в переважній більшості господарств  не лише не залишилося  тваринництва, а й зруйновані самі ферми. Звісно ж, що так не повинно бути, адже для повноцінного харчування людей вкрай необхідні продукти тваринного походження. Усвідомлюючи це, зарічанці дбають, щоб отримати з мінімальними затратами  якомога  більше якісної сільгосппродукції.  Тож  налаштоване на такі кроки господарство розпочало з докорінних змін в технології виробництва тваринницької продукції -  від оновлення  поголів’я ВРХ і свиней до   наукового підходу в процесі підготовки кормів та годівлі сільськогосподарських тварин.  Також створили заздалегідь ідеальні умови утримання своїх підопічних.  На все це не поскупилися вкласти більше 40 мільйонів гривень. Сьогодні керівник і спеціалісти ведуть інтенсивний розвиток цієї галузі, аби в перспективі бути конкуренто-спроможними на європейському ринку. Рухаючись цим курсом, колектив трудиться наполегливо і добросовісно. На часі - триває заготівля кормів. Кормозаготівельники впоралися із заготівлею сінажу і продовжують тюкувати сіно, щоб монокорм у раціоні був висококалорійним увесь рік. 

головує Тетяна ПанетаДнями під головуванням заступника голови районної державної адміністрації Тетяни Панети відбулася нарада з питань готовності до оздоровчої кампанії нинішнього року, на якій були розглянуті питання:

1.Про заходи щодо належної підготовки до проведення оздоровчої кампанії 2016 року.
Інформувала В.Сибіра - начальник управління со-ціального захисту населення районної державної адміністрації.
2.Про стан готовності дитячих закладів відпочинку до оздоровчої кампанії 2016 року.
Інформували:  Г.Москалець - начальник відділу освіти районної державної адміністрації;  В.Малюта - ачальник Петрівського РС УДСНС України в Кірово-градській області;

В.Кіяшко - начальник управління Держпродспоживслужби у Петрівському районі;
М.Яновський - головний лікар Петрівської центральної районної лікарні; Г.Кім – головний лікар РЦ надання первинної медико-санітарної допомоги.
Т.Панета наголосила на необхідності безумовно забезпечити якісне проведення оздоровлення та відпочинок дітей пільгових категорій.
Тетяна Панета провела  також засідання районної ради з питань безпечної життєдіяльності населення, в якому взяли участь керівники підприємств, установ та організацій району, представники профспілок.

До редакції надійшов лист від нашого давнього дописувача Василя Івановича Лепського з Петрівського, в якому він висловлює свою турботу про долю країни. Особливо хвилює його те, як виховується молодь, як вона проводить своє дозвілля.
А турбуватися, дійсно, є про що, адже у бага-тьох дітей, фактично, може не бути майбутнього, вони можуть стати черговим «втраченим» поколінням. Бо ж далеко не всі, навіть ті, що мають неабиякі успіхи у навчанні, сьогодні мають змогу отримати освіту, бо нині якісна вища освіта доступна тільки дітям забезпечених батьків, а тим часом в країні руйнується і система професійної освіти. Та й з вихованням молоді далеко не все гаразд. Бо якщо педагоги і намагаються давати дітям глибокі знання, ведуть з ними відповідну виховну роботу, то все це зводиться нанівець тим, що підліткам ніде, крім сумнівних розважальних закладів, проводити дозвілля, та найбільше тим, що вони бачать в житті: політики часто лукавлять - під прикриттям гучних слів про намір боротьби з корупцією, про патріотизм і турботу про державу цю державу безсоромно грабують, ще більше ускладнюючи долю прийдешніх поколінь.
В руках нинішньої молоді майбутнє держави. Яким воно буде? Все це хвилює ветерана хліборобської праці. Тому він і вирішив поділитися на сторінках районки своїми споминами про те, як і чому обрав професію хлібороба.

вокальний ансамбль «Нотка»Травень для Петрівської районної дитячої музичної школи став справжнім святом, адже наприкінці цього місяця відбулися відразу два звітні концерти учнів та викладачів для вихованців дитячого садочка та учнів початкових класів.

Кінець навчального року - саме час для підведення підсумків, нагоди відзвітувати перед громадою за діяльність ДМШ протягом навчального року. Цей звіт – став святом мистецтва, головною подією навчального року, шлях до якого лежить через перемоги на конкурсах різних рівнів, через велику працю, наполегливість, і тому участь в ньому беруть найкращі вихованці школи. Програма святкової події складалася з яскравих вокальних, інструментальних творів хореографічних ансамблів у виконанні творчих колективів школи. Глядачів радували  вокальний ансамбль «Нотка» з піснею «Неразлучные друзья», Ліза Кунова - «Ведмеді в цирку», хореографічний ансамбль «Карамельки» з вальсом «Ніжність», Люба Даценко виконала пісню «Кульбабки-парашутики», Маша Тороп зіграла на роялі «Польку», фортепіанний ансамбль Даша Корнєва та Уляна Стець - «Безлюдний острів», Влада Адамюк з піснею «Солов’ї», хореографічний ансамбль «Baby-boom» - танцем «Чарльстон», Ярослав Котеленець також  виконав «Польку» (соло на баяні),  Валерія  Педан  - піснею «Будем рахувати», фортепіанний ансамбль у складі Олі Оксюти та Оксани Котеленець - «Голубой вагон», Аріна Приходкова -  «Мавпи на каруселі», вокальний ансамбль «Арніка»  - «На нашій Україні», хореографічний колектив «Dence-Провінція» танець «Місячне сяйво», завершила концертну програму Оля Лєнська з композицією «А я бажаю вам добра». Глядачі своїми оплесками відмітили високу якість підготовки виступів всіх дітей на концертній сцені! Паралельно на першому поверсі музичної школи відбулася і виставка робіт учнів відділення образотворчого мистецтва.

Синові – 80, батькові – 113, дідові – 143 роки
Ця історія відноситься до XVII століття. У своїй книзі «Подовження життя» київський академік Богомолець пише: «31 липня 1654 року кардинал д’Арманьяк побачив, проходячи вулицею, 80-річного старого, який плакав. На запитання той відповів, що його побив батько. Здивований кардинал забажав того побачити. Йому представили бадьорого старигана 113-и років. Старий пояснив кардиналу, що побив сина за неповагу до діда. Ввійшовши до будинку, кардинал побачив що одного старенького, якому було 143 роки». Історії відомі феноменальні приклади тривалості життя. Найвідоміший описаний у Біблії. Як твердить остання, Мафусаїл – найдовговічніший представник людського роду – прожив 969 років. За всієї поваги до Біблії, сучасні дослідники, сумніваючись у цьому, провели пошук даних про життя легендарного героя. Виявилося, що сталася плутанина в обчисленнях. Справа в тому, що за часів Мафусаїла, рік календаря за кількістю днів дорівнював нашому місяцеві. В ті часи люди жили мало, а тому 78-річний старець міг здатися тисячолітнім довгожителем. Це – легенда. А скільки ж насправді жили люди? У 600 році нашої ери помер абат Кентінген, якому було 185 років. У такому ж віці скінчив свої дні угорський землевласник Зоргай. Ще одне угорське сімейство Джона і Сари Равель поставило рекорд не лише довгожительства, а й подружнього союзу. Коли Джон залишив цей світ у віці 172 роки, Сарі було 164 роки. В парі вони прожили 147 років.

Сьогодні більшість геронтологів схиляються до думки Ж.Бюффона, що за належних умов і відсутності шкідливих впливів, які негативно діють на тривалість життя, гомо сапієнс може і повинен жити до 200 років. Але людина проходить свій земний шлях у середньому втричі швидше, хоча живе набагато довше, ніж у древні та середні віки. У Стародавній Греції середній вік становив лише 29 років, у Римі – трохи довше. У ХVІ столітті в Європі середній вік людини був лише 21 рік. Через сторіччя – вже 26 років. На початку ХІХ століття середня тривалість життя досягла 40-50 років.

У свідомості людей вкорінилася думка, що поміркований спосіб існування, правильне харчування, відсутність хибних звичок – запорука довгого життя. На жаль, це далеко не завжди так. Датчанин Дракенберг, який помер на 146 році життя, 91 рік служив матросом, а ще 15 років був невільником в африканських піратів. Зловживав курінням, їжею і питвом, що ніколи не сприяло довголіттю. Отож більшість вчених схиляються до того, що першопричиною довгого життя є спадкоємність і рівень духовності людини.

Григорій Василів.
За матеріалами газети «Київська правда» (1999 рік).

Ангеліна КанівецьЗнайти всі ключі від закритих дверей

Люди, що завжди шукають собі виправдання (маю на увазі деяких батьків і дітей сільських шкіл) люблять порівнювати європейські, обласні, міські школи, високий рівень забезпечення матеріально, можливості для розвитку, здобуття грантів. Актуальною є фраза: «А от якби у нас…».
Міські школи – ініціативність, ширше поле для розкриття умінь, здобутих навчанням. Діти з набагато вищим навчальним та художнім рівнем досягнень. Правий актив цього суспільства висловлює думку: «Не всім таке дозволено…».
Ці упередження існують, і часто ми з ними погоджуємось.
Адже, говорімо чесно, матеріальне забезпечення у навчанні, вихід на інші сучасні, якісні освітні платформи грають велику роль, але ж людський фактор ніхто не відміняв!
І бачимо, що у міських школах цей фактор працює на рівних з наданими можливостями. В сільських же – дитяча цілеспрямованість реалізується на 75%. У більшості випадків від неї, від бажання співпрацювати, досягати своєї мети і залежить подальше життя особистості, що звикла покладатись на саму себе. І цю думку треба донести та прокрутити у свідомості тим шукачам виправдань.
Ми продовжуємо цикл розповідей про обдарованих сільських дітей, у яких менше можливостей для обміну, відвідування майстер-класів, конференцій для розвитку, але які намагаються і цілеспрямовано йдуть до визначеної мети, доводячи, що сила і наполегливість, у поєднанні з гарними природними можливостями, дають гідний результат.
У цьому сюжеті йтиметься про Ангеліну Канівець, ученицю 7 класу Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст. - світлу дівчинку із залізною самодисципліною.
Розкриємо частину її досягнень та позицію щодо життя і людей в ньому.
З початкових класів бере участь в олімпіадах, здебільшого здобуваючи призові місця. З 7 кл. – районна олімпіада з англійської та української мови, біології, математики та хімії. Два останні предмети стали стартовими для шансу спробувати свої сили на обласному рівні. Учасник (2 р. поспіль) інтелектуальних ігор «12 балів» та «Мішень». Подобаються всі шкільні предмети, але особливо захоплюється хімією, зарубіжною літературою, англійською мовою та математикою.

відзначення Міжнародного дня захисту дітей4 червня 2016 року, в рамках відзначення Міжнародного дня захисту дітей, служба у справах дітей райдержадміністрації за підтримки районного керівництва організувала відвідування дітьми пільгових категорій циркової програми «Цирк на воді» у Кривому Розі.
40 дітлахів соціально незахищених категорій, у тому числі діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування та діти учасників АТО із захопленням спостерігали за дійством, яке відбувалося у повітрі, на воді, у воді, та під водою:  акробатичними трюками повітряних акробатів, неймовірних трюків фокусників, а також файер-шоу. Розважало ж дітлахів веселе тріо клоунів, які по завершенню з дітьми зробили спільне фото на згадку.

Прес-служба райдержадміністрації.

незаконний вилов рибиПрацівниками Петрівського відділення поліції на гарячому затримано чоловіка, який займався незаконним виловом риби

Ним виявився 38-річний житель м. Кривий Ріг,  який приїхав в Петрівський район з метою вилову риби власними рибальськими сітями з місцевої водойми, що знаходиться біля одного з сіл району.
В ході огляду місця події вилучено дві рибальські сітки, а також спійману з порушенням правил риболовства рибу: 54 - карасі , сом, 2 - судаки та 14 - лящів. За даним фактом розпочато кримінальне провадження. Сума завданих збитків становить 4 743 грн.
Наразі працівниками слідчого відділення зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 249 Кримінального кодексу України „Незаконне зайняття рибним, звіриним або водним промислом”, - повідомив виконуючий обовязки начальника Петрівського відділення поліції Долинського ВП в області Олександр Лисенко. - Санкцією статті предбачено покарання у вигляді штрафу від ста до двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеження волі на спрок до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу.

Змінилась діяльність, що робити платникам єдиного податку

У випадку зміни видів господарської діяльності ДФС України у листі від 06.05.2016р. №10233/6/99-99-12-02-03-15 роз’яснює порядок подання платниками єдиного податку заяви у випадку зміни видів господарської діяльності.
ДФС здійснює реєстрацію суб’єкта господарювання як платника єдиного податку шляхом внесення відповідних записів до Реєстру, які, зокрема, містять інформацію щодо декларованих платником видів господарської діяльності.
У випадку зміни видів діяльності, платник складає та подає у довільній формі відповідну заяву. Разом з тим, Кодексом не встановлено конкретний строк подання такої заяви.
ДФСУ рекомендує подавати заяву про зміну видів господарської діяльності першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, аналогічно до положень Кодексу про відмову від спрощеної системи оподаткування.

Прес-служба Петрівського відділення Олександрійської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області

Перебуваючи в лісі, слід пам’ятати деякі правила для того, щоб уникнути виникнення пожежі:
- виберіть місце для вогнища та обладнайте його, звільнивши від сухої трави
- ніколи не залишайте вогнище без догляду;
- не кидайте де попало недопалки та сірники;
- уникайте диких тварин;
- будьте обережні зі зміями, не чіпайте їх;
- відпочивши, загасіть вогнище землею або водою.
Дотримання цих нехитрих правил дозволить вам уникнути надзвичайних ситуацій.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС України у Кіровоградській області