Ангеліна КанівецьЗнайти всі ключі від закритих дверей

Люди, що завжди шукають собі виправдання (маю на увазі деяких батьків і дітей сільських шкіл) люблять порівнювати європейські, обласні, міські школи, високий рівень забезпечення матеріально, можливості для розвитку, здобуття грантів. Актуальною є фраза: «А от якби у нас…».
Міські школи – ініціативність, ширше поле для розкриття умінь, здобутих навчанням. Діти з набагато вищим навчальним та художнім рівнем досягнень. Правий актив цього суспільства висловлює думку: «Не всім таке дозволено…».
Ці упередження існують, і часто ми з ними погоджуємось.
Адже, говорімо чесно, матеріальне забезпечення у навчанні, вихід на інші сучасні, якісні освітні платформи грають велику роль, але ж людський фактор ніхто не відміняв!
І бачимо, що у міських школах цей фактор працює на рівних з наданими можливостями. В сільських же – дитяча цілеспрямованість реалізується на 75%. У більшості випадків від неї, від бажання співпрацювати, досягати своєї мети і залежить подальше життя особистості, що звикла покладатись на саму себе. І цю думку треба донести та прокрутити у свідомості тим шукачам виправдань.
Ми продовжуємо цикл розповідей про обдарованих сільських дітей, у яких менше можливостей для обміну, відвідування майстер-класів, конференцій для розвитку, але які намагаються і цілеспрямовано йдуть до визначеної мети, доводячи, що сила і наполегливість, у поєднанні з гарними природними можливостями, дають гідний результат.
У цьому сюжеті йтиметься про Ангеліну Канівець, ученицю 7 класу Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст. - світлу дівчинку із залізною самодисципліною.
Розкриємо частину її досягнень та позицію щодо життя і людей в ньому.
З початкових класів бере участь в олімпіадах, здебільшого здобуваючи призові місця. З 7 кл. – районна олімпіада з англійської та української мови, біології, математики та хімії. Два останні предмети стали стартовими для шансу спробувати свої сили на обласному рівні. Учасник (2 р. поспіль) інтелектуальних ігор «12 балів» та «Мішень». Подобаються всі шкільні предмети, але особливо захоплюється хімією, зарубіжною літературою, англійською мовою та математикою.

учениця 7 класу Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст.За її словами, вчитись дуже подобається, це цікаво, але при цьому всьому вона знаходить час для спілкування з друзями, заняття спортом (відвідує баскетбольну і волейбольну секції), багато читає, адже вважає, що через книгу можна зануритись з головою в інший світ - як фантастичний, так і науковий, здобувши при цьому багато корисної як і моральному плані, так і в освітньому, інформації.
Ангеліна - ведуча бага-тьох шкільних свят, з задоволенням співає, танцює, декламує вірші, не відмовляється від цікавої інсценізації. І звісно, музика, яка є просто з нею. Якщо настрій песимістично-невизначений (а зазвичай, він у неї життєрадісний), то ліричні композиції - якраз те, що треба, але все-таки в її плейлисті переважають клубні, запальні пісні з нотками «вісімдесятих», класики. А ще знаходить час і для вишивання...
Ми переглянули зовнішню сторону, яка завжди є пріоритетнішою.
Але як щодо її ставлення та вимог до оточуючих, внутрішній бік? Розглянемо невелику частинку. Критику сприймає не завжди позитивно (залежить від людини, що її висловлює). Прагне та помалу створює поруч з собою коло стриманих, цікавих людей, з якими можна обговорити різні теми та які мають почуття гумору. Щоб з ними не соромно було знаходитися поруч, не вживали надмірно нецензурну лексику, мали та могли відстояти власну позицію. Любить та цінує власну родину, для її щастя не пошкодує абсолютно нічого.
Люди, як кораблі. Кожен відправляється у власне плавання, не знаючи кінцевої точки маршруту. Ангеліна успішно пройшла невеликий відрізок шляху, правильно керуючи собою і кораблем всередині себе, при цьому роблячи невеликі правки, адже шукає власну дорогу, не подібну до інших, і переборює хвилю за хвилею своєю силою, йде з де-візом: «Знайти всі ключі від закритих дверей..»

Тетяна М’ясковська, вчитель зарубіжної літератури Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст..