керівники району вітають журналістів зі святом в редакції районної газетиЦього тижня своє професійне свято відзначили журналісти районних ЗМІ. Ще напередодні окремих з них, серед широкого загалу журналістів області, в сесійній залі обласної ради нагороджували і вітали голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко, перший заступник голови обласної ради Юрій Гугленко та голова обласного комітету профспілки працівників культури, ЗМІ, поліграфії, спорту та туризму Зоя Кадук. А безпосередньо в день свята до редакції завітали голова райдержадміністрації Сергій Завалій та голова районної ради Тамара Сакара. На нашу адресу з їх уст пролунало чимало щирих вітань і теплих побажань, керівники району висловили глибоку вдячність журналістам за їх нелегку і часто невдячну роботу, побажавши великих тиражів, зростання читацької та слухацької аудиторії, розширення кола друзів, а також міцного здоров’я, особистого щастя, сімейного благополуччя, цікавих тем та наполегливості в досягненні нових висот на ниві журналістики.

У свою чергу, ми щиро вдячні нашим поки що засновникам, а водночас - добрим друзям і партнерам за теплі слова. Не маємо сумніву, що ці теплі партнерські взаємини між нами збережуться і по закінченні процесу роздержавлення, внаслідок якого представники районної влади будуть змушені вийти зі складу засновників, адже в баченні багатьох питань перспектив розвитку нашого району, зокрема і в частині завдань, які стоять перед районними ЗМІ та процесу подальшого розвитку інформаційного простору району, ми з ними маємо дуже багато спільного. А відтак і спільну справу формування засад справді демократичної європейської держави, в якій колись таки проживатимуть представники сучасної європейської нації, сподіваємося робити разом, допомагаючи один одному та підтримуючи один одного в усіх добрих і благородних справах і починаннях.

Колектив редакції

На знімку: керівники району вітають журналістів зі святом в редакції районної газети.

отець Михайло з будівельникамиВідтоді, як преосвященніший єпископ Боголєп, управляючий Олександрійською єпархією, дав благословення на відкриття нового приходу в селищі Петровому, настоятель  церкви Вознесіння Господнього  отець Михайло Царук та прихожани цього храму, який поки  що знаходиться в пристосованому приміщенні, вирішили збирати кошти на побудову нового. Для  проведення  будівельних робіт до нашого селища прибула бригада будівельників з міста Почаїв, яка спеціалізується на побудові саме культових споруд. Ще раніше  Петрівська селищна рада виділила ділянку під будівництво по  вулиці Літвінова 1 «г» і 10 травня цього року, після   молебню,  там розпочалася   робота.  Про це  будівництво отець Михайло розповів: «Фінансується будова за рахунок пожертв прихожан та небайдужих мешканців району.  Більша частина зібраних  грошей вже витрачена  на виготовлення дозвільних та проектних документів, без яких неможливо було б розпочати будівництво, та на придбання  будівельних матеріалів. Маємо сподівання  також на допомогу місцевих меценатів - приватних підприємців та сільгоспвиробників, і не лише  фінансову, тому що є потреба в  будівельних матеріалах.  Тож сподіваюсь, що мешканці райцентру нададуть нам посильну допомогу, і вже за кілька років новозбудований храм Вознесіння Господнього буде освячено. Участь кожної людини у цій добрій справі дуже значима, передусім, для неї самої, адже коли ми будуємо храм на землі, то одночасно і на небесах у Господа будується храм для наших душ».

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімку: отець Михайло з будівельниками.

владика Боголєп проводить обряд освячення каменя2 червня на місці будівництва майбутнього храму пройшов чин освячення і закладення першого каменя в його фундамент, який провів єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп. В обряді взяли участь благочинний Петрівського району, протоієрей Дмитро Городецький, настоятель церкви Вознесіння Господнього, ієрей Михайло Царук, протоієрей Сергій Тітов, священик Почаївської Лаври, протоієрей Олександр Маценюк та диякон Кирило Божко.

Владика Боголєп поздоровив всіх жителів Петрового з цією подією, зауваживши, що чим більше на нашій землі буде Храмів Господніх, тим менше сиротинців й інтернатів для інвалідів та людей похилого віку. Він висловив вдячність голові райдерж-адміністрації Сергію Завалію та голові районної ради Тамарі Сакарі, які також взяли участь в заході, за підтримку, зазначивши, що світська і духовна влада роблять спільну справу задля кращого майбутнього України.

Єпископ Боголєп вручив отцю Михайлу нагороду - відзнаку Сергія Радонєжського, побажав подальших успіхів в служінні Господу, на завершення окропивши присутніх свяченою водою.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

до закладання каменя та капсули з Грамотою, яка благословляє будівництво храму, долучилися і С.Завалій та Т.Сакара перші кубометри бетону лягли в фундамент храму

На знімках: владика Боголєп проводить обряд освячення каменя; до закладання каменя та капсули з Грамотою, яка благословляє будівництво храму, долучилися і С.Завалій та Т.Сакара; перші кубометри бетону лягли в фундамент храму.

Про зміни до порядку надання субсидії відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 319 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”

Стосовно призначення субсидій особам, які мають право на пільги

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 319 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” (далі – Постанова) передбачено, що особам, які мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу, при призначенні субсидії враховується вартість плати за послуги без урахування пільг. У разі призначення таким особам житлової субсидії їм не нараховуються відповідні пільги.
У зв’язку з цим з травня 2016 року необхідно здійснити перерахунок діючих субсидій, які розраховувалися з урахуванням пільг. Списки осіб, які отримують субсидію і мали право на пільги, необхідно передати організаціям, що надають послуги, для ненарахування останніми пільг цим особам з травня 2016 року, а також внести відповідну інформацію до ЄДАРП. При цьому, якщо розмір субсидії становить 0,0 грн, такі особи не включаються до зазначених списків. Відповідні списки надаватимуться надавачам послуг щомісячно.
Якщо субсидія призначається на наступний період з квітня 2016 року, вартість послуг у квітні береться з урахуванням пільг.

свято почалося з танцюБіля ганку ДНЗ «Сонечко» у Богданівці того дня було людно. Там зібралися дорослі і малі мешканці села, щоб відзначити найважливіше свято дитинства, яке співпадає з першим днем літа – День захисту дітей. Звучить гімн України, легенький вітерець тріпоче жовто-блакитний прапор. Завідуюча дитячим закладом Ніна Дергач звертається до присутніх зі словами вітання. На святково прикрашене подвір’я у національному вбрані, з різнокольоровими кульками, під супровід веселої музики виходять вихованці садочка. Після слів ведучої Ірини Гречанюк, діти закружляли у веселому танці з кульками. Потім вони сідають на стільці напроти гостей, і вихователь садочка Юлія Рева запрошує по черзі до мікрофона своїх вихованців. З вуст Андрія Костюкова лунають слова:

Я хочу, щоб сонце світило,
Співали би дзвінко пташки,
Щоб люди були би щасливі
У мирі зростали би ми!

Т.Панета вітає юних артистівЩороку найталановитіші діти Петрівщини беруть участь у фестивалі «Інгулецький зорепад». Він відкрив вже чимало зірочок, які стали окрасою різноманітних концертів та масових заходів, як районного, так і місцевого рівня. А кращі з кращих беруть участь в гала-концертах переможців, якими завжди завершуються змагання юних талантів. 30 травня черговий такий концерт пройшов на сцені парку відпочинку в Петровому.

Привітати юних артистів та глядачів прийшла заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Панета. Вона передала щирі вітання від голови райдержадміністрації Сергія Завалія та голови районної ради Тамари Сакари, поздоровила школярів з закінченням навчального року та початком літнього сезону відпочинку і оздоровлення, побажала їм весело і з користю проводити час, набиратися сил до нового навчального року. Учасникам гала-концерту побажала успішних виступів і щирих оплесків від глядачів, а найталановитішим, які, можливо, оберуть для себе шлях мистецтва, стати справжніми зірками.
Гала-концерт мав назву «В кадрі діти», бо кожен номер був своєрідним кадром фільму за участю юних зірок естради Петрівщини.
Заставкою, епілогом концерту був виступ хореографічного ансамблю «Карамельки». Були в програмі й інші чудові хореографічні номери у виконанні ансамблю «Калинка» Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів – «На пасіці», «Веселі ковбої», «Котячі забави».

родина Безщасних у Каневі біля Тарасової могилиСамородок з Червонокостянтинівки

21 травня у м. Канів Черкаської області відбулося урочисте нагородження переможців VI Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Саме в Канівському музеї Тараса Шевченка вітали дітей різних українських навчальних закладів, знавців української мови та літератури міністр освіти і науки Лілія Гриневич, очільник Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, його заступники, ректор Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького Олександр Черевко, голова журі цьогорічного конкурсу Дмитро Дроздовський та інші почесні гості.

Вони вручили школярам грамоти та подарунки. Серед переможців змагань учні та студенти з Кіровоградської, Харківської, Сумської, Львівської, Рівненської та інших областей. Здобув перемогу і Безщасний Сергій Анатолійович, учень Червонокостянтинівської загальноос-вітньої школи І-ІІІ ступенів Петрівської ра-йонної ради Кірово-градської області, який під час церемонії вручення найпершим отримав диплом першого ступеня.
Міністр освіти і науки Лілія Гриневич подякувала всіх учасників, педагогів, батьків та небайдужих людей, які організовують конкурс такого рівня.

сім’я АнтипенківНещодавно у Кіровограді департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації, спільно з регіональним благодійним фондом “Відкрита Україна”, проведено ХІІ обласний фестиваль сімейної творчості «Родинні скарби Кіровоградщини».

У заході взяли участь 25 творчих родин з 20 районів та міст області.

Родини продемонстрували свої таланти у вокальному, хореографічному, декоративно-ужитковому мистецтві.

Захід був спрямований на відродження та популяризацію моральних цінностей української родини, відтворення та збереження народних традицій, роз-криття таланту та творчих здібностей сімей Кірово-градщини.
Петрівщину у номінації «Співуча родина» з піснею «Зіронька ранкова», представляла сім’я Антипенків із Олександрівки. Василь та Олена Антипенко головною справою свого життя вважають музику та пісню. У подружжя підростає достойна зміна — син Антон та донька Валерія. Антон уже робить перші кроки в світ музики — працює у районному Будинку культури та співає у сімейному ансамблі Молодша донька також залюбки виходить на сцену разом з батьками і старшим братом.

Прес-служба райдержадміністрації.

Літо – пора найжаданіша, найщасливіша для школярів в усі часи і епохи. Саме влітку кожен з них має можливість зайнятися улюбленими справами, відкрити для себе нові й ще не бачені раніше землі, зрештою – просто присвятити увесь вільний час читанню, спорту, спілкуванню з друзями тощо. Натомість для дорослих – літо чи не найвідповідальніша пора року, адже саме вони мають подбати, щоб дитячий відпочинок був змістовним, корисним і безпечним. Про те, як здійснюватиметься організація літнього відпочинку в нашому районі ми спілкуємося з начальником управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентиною Сибірою.

З історії холодної зброї

Мабуть, ніяка наука не викликає такого зацікавлення у людей, як історія. Але, в даному випадку, мова іде про історію холодної зброї росіян-московитів. Майстри-зброярі завжди виготовляли зброю, прикрашаючи її орнаментом, цитатами, коштовним камінням і дорогоцінними металами. Деякі екземпляри є справжніми шедеврами і коштують досить дорого. Коли до рук історика і мистецтвознавця Оксани Буланової потрапили шолом і меч царя Михайла Федоровича, вона була здивована. Автором цих виробів був відомий на той час кремлівський майстер-зброяр Микита Давидов. Приблизна дата виготовлення цих раритетів - 1621 рік. Але справа в тому, що клинок даної зброї був прикрашений арабським орнаментом. Сура з Корану написана арабською мовою «обрадуй віруючих».
Деякі російські знавці намагаються довести, що автором цієї зброї є не М.Давидов, а зброяр-мусульманин. Але чому поруч із сурою зображено три корони, увінчані православними хрестами? На зброї, яку виготовляли мусульманські умільці, більше ніде немає зображення хрестів. До речі, шапка Мономаха теж прикрашена висловами із Корану арабською мовою. А як пояснити зображення на старовинній німецькій гравюрі зустрічі московитів з послами, де в російських вельмож на головах одягнені парадні чалми, прикрашені перами? Ще на одній гравюрі сам Степан Разін зображений у чалмі. Та щодо зброї. Російські історики доводять, що все це подарунки зі Сходу. Але якщо це і так, то таких подарунків занадто багато. Напевно, чимало московських воїнів носили зброю, де поряд з хрестом і півмісяцем був напис: «Немає Бога, окрім Аллаха і Мухамеда - пророка його». І воювали проти мусульман тією ж зброєю. Можливо, в силу своєї неграмотності не всі могли прочитати арабську в’язь. Але особиста шабля князя Андрія Івановича літа 7021 року (по-нашому 1513 року) вся була прикрашена сурами з Корану арабською мовою.
Те саме можна сказати про російські герби, де поруч з мусульманським півмісяцем можна побачити зображення хреста. Парадокс, але це має своє пояснення. Ще у середньовіччі дві сусідки – Росія і Туреччина – жили в дружбі і любові. Стамбул - він і Константинополь, він і Царгород. Та згодом офіційна російська історія почала «змальовувати» турків як «исчадиє ада», агресивними і жорстокими «басурманами». В результаті до Першої Світової війни між Туреччиною і Росією відбулося вісім кровопролитних воєн, п’ять з них розпочала Росія.
(За статтею О.Буланової «Брати слов’яни? Чи брати слов’ян?»)

Григорій Василів.

Управління Держпродспоживслужби в Петрівському районі доводить до відома операторів потужностей про необхідність державної реєстрації потужностей в Держпродспоживслужбі.
З метою реалізації норм наказу Мінагрополітики від 10 лютого 2016 р. № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам», зареєстрованого в Мін’юсті 12 березня 2016 року за № 382/28512 (далі –наказ від 10 лютого 2016 р. № 39) у відповідності до статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»
Суб’єкти господарювання (юридичні особи, фізичні особи – підприємці, фізичні особи), які провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужність.
Зазначений обов’язок поширюється на:
- заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами тваринного та рослинного походження (вода питна, напої також підлягають реєстрації) всіх форм власності – магазини, лотки з реалізації;
- заклади громадського харчування (ресторани, бари, кафе, піцерії тощо);
- підприємства, що провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, які не мають експлуатаційного дозволу.
Відповідно до статті 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку в разі порушення вимог законодавства несуть відповідальність в межах діяльності, яку вони здійснюють.
Виробництво, зберігання харчових продуктів на потужностях, не зареєстрованих відповідно до вимог цього закону – тягне за собою накладання штрафу на юридичних осіб – у розмірі від двадцяти трьох до тридцяти мінімальних заро-бітних плат;
на фізичних осіб – підприємців – у розмірі від восьми до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.
Для проведення реєстрації необхідно подати до управління Держпродспоживслужби в районі заяву про державну реєстрацію потужності, яка використовується на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, відповідно до Порядку.
Реєстрація потужностей здійснюється безоплатно за адресою: смт. Петрове, вул. Дружби, 55/1 .

Управління Держпродспоживслужби в Петрівському районі